A császáros heg kezelése otthon: csak egy puha labdára lesz szükséged!

Császár után

Szerző: Rákosi Dóra, gyógytornász, IBCLC

A császáros heg megfelelő gyógyulásához, a hason átvágott és széthúzott, megközelítőleg tíz réteg regenerációjához jó keringésre van szükség, vagyis műtét után a mindennapokban a legfőbb cél, hogy ezen terület vérellátását fenntartsuk, fokozzuk, különösen, ha a műtét utáni hasűri összenövések panaszokat is okoznak hosszú távon. Ehhez mutatunk egy egyszerű módszert.

Hegednek is jót tesz a keringésfokozás!

Ha már hosszabb idő telt el a műtéted óta (3-4 hónap+, de lehet akár 1 év), és nem fájdalmas a hasad, egy puha, felfújható labdával remekül javíthatod a kismedencéd keringését. Azonban a fokozatosságot betartva már előbb is használhatod: háton fekve, a hasadon így gurigázva a labdát. Ha nem okoz fájdalmat - vagy csak annyit, amennyit könnyedén elviselsz, ez egy tízes skálán max. 5-ös -, akkor korábban is kipróbálhatod az alábbiakat. Feltétel: ne legyél várandós, ne legyen méhen belüli fogamzásgátló eszközöd (spirál)!

Tipp: ha heged frissebb, töltsd le a Császárvonal mobilappot, s az alap videóscsomagban mindent megtalálsz az alap hegkezeléshez, kezdd azzal, utána jöhetnek az alábbiak!

Mire lesz szükséged?

  • jógaszőnyeg/matrac
  • puha labda/ kifejezetten erre a célra fejlesztett SMR-eszköz
  • 5 perc nyugalom

Készítettem két rövid, szemléltető videót hozzá. Ne feledkezz el feliratkozni YouTube-csatornánkra közben!

Labdát a hasad alá igazíts, egy, két , há...




Mit tegyél?

  • Hason fekve tedd a szeméremcsontod fölé a labdát, oda, ahol kb. a méhed van (tehát a puha hasad alá), a szeméremcsontod és a köldököd közé, és lassan kezdj el medencéddel mozogni, billegni rajta.
  • Aztán állj meg egy picit, és lélegezz tízszer lassan, ki és be. Végül finoman billentsd a medencédet előre-hátra néhányszor. 
  • Közben homlokod a kezeden pihen, és lassan lélegezz. Lassulj bele az egészbe.
  • Használat előtt kérdezd meg gyógytornászodat a használatról.
  • Kézzel tudod irányítani, mennyi testsúlyt engedsz rá!
  • A gyakorlat bemutatásánál olyan labdát használtunk, amit pont erre találtak ki.


Labda és légzés: ütős kombináció hegednek!


Mit tegyél?

Egy olvasónk javaslatomra kipróbálta az eszközt. Ő maga is gyógytornász, császárral szült édesanya, így ír tapasztalatairól: "9 hónappal ezelőtt volt császármetszésem. A gyógyulási folyamat sajnos nehézkesen ment, komoly fájdalmaim voltak a szülés után. A Császárvonalon lévő torna és hegmasszázs nem bizonyult elégnek, így gyógytornász, majd hegmasszázs miatt másik szakember segítségét is igénybe kellett vennem. A panaszaim nagy része rendeződött, azonban a hasizmom szegycsont alatti részén pici szétnyílást tapasztaltam, mely a hasizom-gyakorlatoknál fájdalommal járt. A hegem is duzzadt, keloidos és piros volt ennyi idő és ennyi kezelés után is, a heg fölött csúnya vörös striák lettek szülés után. A bőröm megnyúlt, és sajnos jelentős súlyfelesleg miatt is 'lógó kötényem' lett. Rákosi Dóri tanácsára és segítségével kipróbáltam a fenti videókban is használt haslabdát, és az eredménye már egy kezelés után is szembeötlő volt. A heg és a striák jelentősen halványabbak lettek a kezelés utáni napon, és a hasfalam is picit feszesebb lett." (Dóri, 39 éves)


Mire jó ez tulajdonképpen?

Azért javasoljuk ennek az eszköznek a használatát, hogy segítségével oldódjanak a feszültségek, az esetleges hasűri összenövések (ezekről itt olvashatsz bővebben), amelyek a műtéti területen keletkeztek, javuljon a kismedencei keringés, hiszen egy jó keringésű szerv funkciója is javul. Finom érintéssel segít az érzékeny pontokat megtalálni, lazítani. Fontos, hogy ez az SMR eszköz nem csak hasi műtéteknél hasznos, hiszen a mai mozgásszegény életmódunkból, a sokórás ülésből, a kocsiban görnyedésből, a számítógép előtt végzett munkából kifolyólag hasűri szerveink nem mozognak annyit, mint szeretnének. Remekül használható a has más tájékán is, a rekeszizom mozgásának segítésére, a paraszimpatikus idegrendszer fő irányítójának, a bolygóideg stimulálásra, hogy egyensúlyba kerüljünk (erről korábban már írtunk, nézd). 

Figyelem: 10% engedményt kaphatsz ezen az oldalon a "CSASZARVONAL" kóddal, ha vásárolni szeretnél ilyen eszközt, haslabdát: https://radroller.hu