Újabb apró trükk a császáros heg gyógyulásáért (VIDEÓ)

Császár után

Szerző: Kiss Verus Szakértő: Rákosi Dóra, gyógytornász

Szívesen tennél valamit a legismertebb tanácsokon (hegmasszázs, légzőtorna, mozgás, krémek, olajok, tapaszok stb.) kívül császáros hegedért? Egy kevésbé ismert lehetőségről mesélt gyógytornászunk, Rákosi Dóra.

Egy kis gyorstalpaló a bolygóidegről

A bolygóideg (nervus vagus) testünk leghosszabb idege, az agytól egész a hasunkig lefut, sokfelé kanyarodva. A vagus ideg az agyat és a testünket köti össze, sok szervünkhöz eljut (szív, tüdő, belek, gyomor, vesék). A vegetatív idegrendszer része, ő biztosítja, hogy testünk gyógyíthassa magát, a paraszimaptikus idegrendszer fő irányítója, ami a pihenő, lazító, emésztő folyamatokért felel. Az aktivitását vagus tonusnak hívják.

A bolygóideg vs. császármetszés

Mivel a vagusnak a stressz csökkentésében van nagy szerepe, a hangulatra is nagy hatással van, ezért kell megemlíteni a császármetszés utáni szerepét, jelentőségét is. Kutatások a krónikus gyulladásokkal is összefüggésbe hozzák. Márpedig a császáros heg gyógyulása egy gyulladásos folyamat, a heg maga pedig az idegrendszerünkre is hatással van. Éppen ezért a vagus ideg ingerlése is segíthet a gyulladáscsökkentésben, a császáros gyógyulási folyamatokban!  Most se felejtsük: testünkben  minden mindennel összefügg. Nincs bennünk olyan rész, ami külön működne!  Akkor tudunk gyógyulni, ha nincs védekezésben a szervezetünk, hanem ellazult állapotban van.

Császárvonal-tipp: Mindent a hegkezelés, hegmasszázs hátteréről - nézd meg a velünk készült Nők Lapja Cafés videót: miért fontos a császáros heg kezelése? Miben tud segíteni?

Miképp tudjuk ingerelni a vagust?

  • mormogással
  • légzéssel
  • beszéddel
  • arca felvitt hideg vízzel
  • a bél egészségének szem előtt tartásával (a  jó bélműködés és bélmozgás biztosítása megfelelő étrenddel, mozgással)
  • SMR (self-myofascial release) eszközzel, vagyis  önmagunk kezelésére, az izmok és izomcsoportok otthoni kimasszírozására alkalmas eszközök segítségével (henger, labda stb.)

Utóbbira mutatunk egy videót, ezt tudod otthon is kivitelezni egy - akár egy játék, pöttyös - labdával, de leginkább SMR-labdával! (ezt a labdát használjuk a Haladó has- és hegkezelés programunkban is, erről bővebben itt)



Így segítheted heged gyógyulását SMR-labdával

  • Finoman nyomd a nyakad egyik oldalához a labdát, és lassan forgasd el fölötte a fejed, közben a labdát picit told hátrafelé, tarkód irányába.
  • A nyakad bőre tolódik hátrafelé.
  • Ismételd mindkét oldalon ötször, lassan. 
  • Nyakad elülső részére, a légcsövedre ne nyomd rá a labdát!

A Császárvonal Videótárának alap regeneráló programja minden császáros édesanyának ajánlott szülés után, melyet célszerű a műtét utáni hetekben elkezdeni és onnantól rendszeresen végezni: a hegmasszázs, a 3D légzés, a hozzá tartozó, rövid, keringésjavító torna is megtalálható az alapcsomagban a visszaerősödést segítő tornák mellett. Ha eltelt a műtét után legalább 3 hónap, jöhet a haladóbb, mélyebb rétegeket érintő hegkezelés, erre álmodtuk meg, otthoni önkezelésre a haladó has- és hegkezelés online programot - ide kattintva bővebben tájékozódhatsz erről is!