Tudtad? Ezek a tényezők zavarhatják meg a szülést

Császármegelőzés

Szerző: Kiss Verus

Nyugalom, biztonság, szabadság – a jó szülés nem tárgyi feltételei. De mi minden tudja megzavarni a folyamatot, és így a császármetszés rizikóját, előfordulási valószínűségét is növelni?

A császármetszés megelőzésének számos olyan aspektusa van, amely  nem kézzelfogható, viszont ismeretükben a műtét rizikója jelentősen csökkenthető, ha ezekre ügyelve, ezeket a szempontokat figyelembe véve választjuk meg szülésünk helyszínét, segítőinket. Az alábbi felsorolás nem tartalmaz meglepő elemeket, mégis, akár utólag is segítheti értelmezni, mire lett volna szükségünk szülésünkkor, vagy várandósan milyen szempontokra, körülményekre lesz érdemes figyelni a lehető legnagyobb nyugalomért.

Amellett, hogy olyan intézmény, helyszín mellett voksolunk lehetőség szerint, ahol a császárarányok alacsonyak (friss, 2021-es statisztika itt), az alábbiak is elképesztő erővel nyomnak a latba. Ne feledd: a szülés egy spontán és teljesen természetes folyamat. Nem az agyunk gondolkodó része (neokortex) irányítja dominánsan, hanem a hipotalamusz. Ha a vajúdás alatt megszűnik a tudatosság (a neokortex irányítása), az elvárásoknak megfelelő viselkedésnek búcsút tud inteni a vajúdó, akkor az ösztönökre hagyatkozó vajúdás által lesz "legzökkenőmentesebb" a folyamat. A medikalizált szülés körülményei azonban nem mindig ideálisak, de ezeket tudatosan kizárva, kiiktava sokat tudunk tenni a zavartalanabb vajúdásért. Mert mi is zavarhatja meg szülést? 

Beszéd

Amikor egy nő vajúdik, már éppen a „másik oldalon van”. Ha valaki elkezd adatokat kérdezgetni tőle, vagy megjegyzést tesz rá, leblokkolhat.

Erős fény

A félhomály segíti a szülést támogató hormonok termelődését, támogat a befelé fordulásban.

Intimitás hiánya

Ha az anyát többen nézik/olyan személyek vannak a közelében, akik előtt nem tud ellazulni.

Szabad mozgás korlátozása

A hanyatt fekvés nem segíti a természetes folyamatokat, de csökkenti a biztonságérzetet és kiszolgáltatott helyzetbe hozza az anyát. A testhelyzetek váltogatása fontos a fájdalomcsillapítás szempontjából, de felrázhat egy belassuló szülést is.

Evés, ivás korlátozása

A szülés olyan, mint egy maraton, a megfelelő vízháztartás és energiaszint fontos ehhez a komoly fizikai munkához. Ha a vajúdáshoz használt energiát nem pótoljuk, a csökkenő energiaszint fájdalmasabbá és elhúzódóbbá teheti a vajúdást, emiatt csökken a méhösszehúzódások hatékonysága, csökken a méhlepény vérellátottsága és magzati distressz alakulhat ki. Bővebb cikk a témában dietetikusok tollából itt.

Úgy gondolom, hogy nagyon sok "fájásgyengeség" és méhelégtelenség a több órás böjt által okozott vércukorszint-csökkenésének tudható be. (Ina May Gaskin: Útmutató szüléshez)

Folyamatos CTG

Ez a biztonság illúzióját nyújtja, ellenben akadályozza az anyát a szabad mozgásban, és megakaszthatja a folyamatot (háton fekvő pozícióban a legrosszabb a lepényi keringés). A folyamatos CTG-zés miatt nehézkessé válik az ösztönből jövő, a szülés folyamatának leginkább kedvező pozíciók felvétele, a vízben vajúdást is ellehetetleníti (ha nicns speciális, vízben is használható CTG-készülék). A vajúdás alatti beavatkozásokról és azok hatásairól - miképp vezethetnek például császármetszéshez - itt olvashatod korábbi cikkünket.

Dúla (vagy más segítő) kizárása

Az egészségügyi törvény megadja a lehetőséget, hogy a szülő nő mellett kísérő tartózkodhasson, de sokaknak igénye arra, hogy az apa mellett egy dúla (aki fizikailag, lelkileg segít) is támogassa a szülőszobán.

A megfelelő tájékoztatás és tiszteletteljes bánásmód hiánya

A szülés érzékenyebb, módosult tudatállapottal jár, ezért az orvosnak minden beavatkozáshoz – akár csak egy hüvelyi vizsgálathoz – engedélyt kell kérnie. A kórházi kommunikáció anyára gyakorolt hatásairól korábbi cikkünket itt éred el, tanulságos.


Ha van még kérdésed, gyere a Császárvonal zárt, szakértőkkel működtetett csoportjába, ahol a császármegelőzésről is rengeteg szó esik!

Kiss Verus

Egészségügyi újságíró, kommunikációs szakember, háromszoros császáros édesanya, a Császárvonal projekt egyik ötletgazdája, a Császárvonal.hu főszerkesztője, a Hegmesék című könyv szerzője. Missziója a tévhitirtás és a kiegyensúlyozott, hiteles egészségügyi tájékoztatás. A kávé- és az élethosszig tartó tanulás megszállottja.