Rezgő hegkezelő eszközök: mire lehetnek jók császármetszés után?

Császár után

Szerző: Rákosi Dóra, gyógytornász

A Császárvonal csapatáról régóta sokan tudjátok, hogy igyekszünk a lehető legtöbb módon megtanítani nektek a hegtudatos mindennapokat műtét, így császármetszés után is. Hogy miképp is kerülnek képbe a rezgő eszközök, ha hegkezelésről van szó? Mit tudnak, milyen gyakran érdemes bevetni őket?

Egy kicsit a hegekről

A hasi műtétek után életmódoddal, mozgással, hegkezeléssel tudod pozitív irányba befolyásolni (hogy mi történik pontosan a műtét alatt az egyes rétegekkel, milyen behatások érik a testet, arról korábbi cikkünket itt olvashatod, a műtét menetéről pedig itt nézhetsz meg egy vér nélküli animációt) az egyes átvágott, széthúzott, összevarrt és össze nem varrt rétegek gyógyulását.

Császármetszés után is az lenne a cél ugyanis a heggel, hogy a műtéti terület minél rugalmasabb legyen, hiszen a műtét, a hegesedés egy rigidebb, rugalmatlanabb területet eredményez. Azért viszont tudunk tenni mi magunk is bármilyen heggel járó beavatkozás, így császármetszés után is, hogy a keringést fokozzuk, a funkciókat helyre állítsuk, úgy, ha sokféle ingerrel hatunk rá (idegrendszerünk is ezt kedveli a gyógyulás során). Például:

Arról, hogy milyen tünetek jelezhetik, hogy a heg nem gyógyult megfelelően, illetve kezelésre van szüksége, itt olvashatod cikkünket az összenövésekről.

Mit keres a heggyógyulás, hegkezelés folyamatában a rezgés?

A rezgő eszközökkel történő hegkezelés...

  • a helyi keringést segíti fokozni a szövet átrezgetése során,
  • oldja a feszültséget és a fájdalompontokat az izmokban és a fasciában
  • javítja a hegszövet rugalmasságát
  • regenerál, aktivál, lazít
  • érzékelést javít
  • hat a vagus idegre, ha a hasat masszírozzuk, vibráljuk (a vagusról korábbi cikkünk itt)

Milyen rezgő eszközöket tudsz bevetni a heg kezelésére?

  • kifejezetten heg kezelésére kitalált céleszközöket
  • finoman rezgő, bármilyen egyéb eszköz (a vibrátortól az elektromos fogkefén át az arcmasszírozóig, ami számodra kényelmes és megfelelő ingert ad).

Hogy érdemes alkalmazni őket?

  • Ha elmúlt a heg 3 hónapos, akkor kerülnek bele a hegkezelős, otthoni repertoárba.
  • Az eszközt ráteszed a hegre finoman, pontról pontra haladsz, 1-2 percig egy-egy ponton pihentetve, közben lélegezve. Vagy ráteheted az eszköz egész felületével a hegre, sőt a hasad többi részére is akár.
  • Naponta, kombinálva a hegmasszázzsal, átmozgató tornákkal, egyéb hegkezelő módszerekkel 

A Császárvonal VIP-csoportjának teszteredményei rezgő hegmasszírozó eszközzel*

Kombinálva használom a Császárvonal haladó programja mellett, én nagyon szeretem, egy teljesen más inger a hegnek. Még nem használom régen, de az érzéketlenség egyre kisebb területen összpontosul a hasamon, hegem körül, viszont fontos, hogy nem csak ezt használom, hanem a tanult sokféle hegkezelési módszert is, amit pl. a Hegtudatosság kártyák súgnak. (Gerda)
Második császármetszésem után 9 hónappal érkezett meg a készülék, aznap este el is kezdtem használni a hegemen. Minden este 10-15 percet, és szinte minden reggel 5 percet masszíroztam vele. Az alacsonyabb fokozatokat egyáltalán nem éreztem, csak az erősebbeket váltogattam, de őszintén szólva nekem még azok is túl finomak voltak. A hegemen a kb. 1 hónap használat után nem tapasztalok  változást. Hozzátenném, hogy az első heghez képest ez a második most sokkal rugalmatlanabb, illetve a hasam is  érzéketlen maradt sajnos. (Vivien)
Pont a ciklusom közepén jártam, amikor a hegmasszírozó eszközt tesztelni kezdtem. Nekem a császárok óta sokkal jobban fáj a peteérés, így örültem, hogy a sajgó hegem-hasamon bevethetem most ezt is meleg, olajos hasmasszázs és SMR-labdára való fekvés mellett. Nagyon hamar szétrezgeti a pocakomban a feszültséget, kellemetlen húzódást, azóta több ciklusban is előkerül nálam félidőben, olykor zuhany alatt is átmasszírozom vele a hegem, panasz nélkül. Nekem egy kellemes kiegészítés a mindennapi hegkezeléses rutinomban. (Lilla)

A programok közül nekem inkább az egybefüggő rezgés tetszett, valahogy az jobban esett. A hegen történő alkalmazás során azt tapasztaltam, hogy a vérkeringés beindul, de teljesen más módon, mint amikor a Császárvonalas has- és hegkezelést végzem otthon. Érdemi változás nem történt a hegemmel ezalatt az idő alatt, de jó kiegészítés lehet a haladó has- és hegkezelés mellett. Nekem a manuális, a saját kezemmel történő odafordulás sokkal mélyebben tud dolgozni, ezt érzem fizikai és lelki oldalról is. (Bianca)


*A fotókat Tiboldi Tamás készítette. A fotózáshoz és termékteszthez a Momcare laktációs- és hegmasszírizó készülékét kaptuk kipróbálásra. #reklámnakminősül

Rákosi Dóra, gyógytornász

Gyógytornász, a szülés, illetve császármetszés utáni regeneráció specialistája. Négyszeres császáros édesanya, a Császárvonal projekt egyik ötletgazdája. Hiszi, hogy az emberi testben minden mindennel összefügg, és hogy a mozgás lételemünk, ezért mottója császármetszés után is így hangzik: "Maradj mozgásban!". Személyesen Fóton rendel, de online konzultáció formájában is segít igény szerint.