Mikor fog megjönni a menstruációm császármetszés után, s ha megjön, mikor válik rendszeressé?

Császár után

Szerző: Dr. Sipos Andrea, szülész-nőgyógyász, ultrahang specialista

Az egyik leggyakoribb kérdés, ami szülés után felmerül, az a menstruáció visszatértével, annak rendszerességével és milyenségével kapcsolatos. Mi befolyásolja a folyamatot leginkább? Mikor kell orvoshoz fordulni? Milyen tünet utalhat valamilyen problémára, akár a császáros heg gyógyulási zavarára? Most összeszedjük a tudnivalókat.

Nincs határozott válasz

A császármetszés utáni első menstruáció ideje nem határozható meg pontosan, minden kismamánál egyéni, ami a leginkább befolyásolja, az az anyatejes táplálás. Aki nem szoptat (vagy fej és a lefejt tejjel táplálja babáját), annál már hat-nyolc héttel a baba születését követően visszatérhetnek a vérzések, igény szerint szoptató édesanyáknál általában fél év vérzéskimaradást szoktunk látni, de ez akár egy-két év is lehet, ami teljesen normálisnak számít.  Ennek hátterében főként a szoptatás alatti hormonális változások állnak.

Szülés után a prolaktin, a tejelválasztásért felelős hormon szintje nagyon magas. Amennyiben szoptatás után a prolaktin szintje nem áll vissza a normál tartományba, úgy a vérzés nem jelentkezik, vagy rendszertelen lesz. Szülész-nőgyógyász szakorvost felkeresni abban az esetben javasolt, ha az anyatej elapadását követő hat hónapon belül sem jelentkezik a menzesz.

Nem ritka az sem, hogy az első vérzés jelentkezését követően hónapokig újra nem jön meg a menstruáció, ami azonban szoptatás alatt nem jelent problémát.


Megváltozhat a hossza, "minősége"

Előfordulhat, hogy császármetszés után a menzeszek a korábbiaknál erősebbek és valamivel hosszabbak lesznek, ami egy bizonyos határig normálisnak számít. 8-10 napnál hosszabb, nagyon bő, darabos, fájdalmas vérzéssel már érdemes felkeresni az orvost.

Császáros hegelégtelenség lehet a pecsételés, barnázás mögötti ok

Császármetszés után nem ritka az sem, hogy a normál menstruáció után néhány napos gyenge, pecsételő, sokszor barnás vérzés jelentkezik, gyakran fizikai terhelésre, aminek hátterében a császármetszés belső hegének késői elégtelensége, elvékonyodása állhat. Ennek neve  „isthmocele”, „niche”, „pouch” vagy „caesarean scar defect" (CSD) az irodalomban. Ez az eltérés hüvelyi ultrahanggal (főleg a méhüreg folyadékkal való feltöltése után), illetve méhtükrözéssel diagnosztizálható, terápiájáról minden esetben egyéni megfontolás alapján döntünk.

Hiedelmek a termékenységgel összefüggésben

Fontos megemlíteni, hogy bár a teherbeesés esélye a szoptatás alatt kisebb, mégsem zárható ki, akkor sem, ha még nem jelentkezett az első menstruáció (az ún. Laktációs Amenorrhea módszerről - LAM - itt olvashatsz).