"Kötelező olvasmány minden császáros és VBAC anyukának!" - Hegmesék

Szüléstörténetek

Hiánypótló, letehetetlen, megnyitja a szíveket, sebeket szaggat fel és gyógyít be, érzékenyít, új nézőpontokat ad, felismeréseket hoz, a szülésre készülés alapműve, informatív - csak néhány azokból a kifejezésekből, fordulatokból, amelyek rendre helyet kapnak a Hegmesék könyv olvasói visszajelzéseiben.

2020 decembere óta kapható a Hegmesék című kötet, melynek immár a harmadik kiadása forog! 20 császárral szült édesanya szüléstörténetét, különleges hegportréját gyűjtötte össze, 5 szakmai hegmesével hitelesítve (Dr. Gutmann Orsolya szülész-nőgyógyász, Karasz Noémi, szülésznő, Koncsek Krisztina, gyógytornász, Horváth Réka, perinatális szaktanácsadó és Kánya Kinga gyászkísérő), hogy az anyai oldal mellett azon szakemberek gondolatai is hallhatóvá váljanak, akik az érintett édesanyákkal ez ellátórendszerben munkájukból kifolyólag találkoznak. A Richter Anna Díjas, hiánypótló kötet már több ezer olvasóhoz eljutott, az ő visszajelzéseikből szemlézünk.

Ajánljuk azoknak, akik rendben vannak császárukkal

Eszter, háromszoros császáros édesanya

"Soha, de soha, de soha, egyszer sem sírtam el magam könyvet olvasva... Eddig. Három gyermeket szültem császárral, ebből kettő nem tervezett császár volt, és az első traumatikus. De azt hittem, már rendben vagyok lelkileg, élvezem a babázást. Hát, most kerülök rendbe... Köszönöm, hogy létezik ez a könyv!"

Éva, kétszeres császáros édesanya

"Bevallom, először nem is gondoltam arra, hogy megvegyem a könyvet, de valahogy karácsony előtt mégis hipnotizált a könyv és a rajta lévő logó! Valóban letehetetlen, és lélekbe mar, pozitív értelemben sok mondata! És ma éjjel, szoptatás után, ahogy a picit altattam, jöttem rá, hogy egyáltalán nem volt az első császárom feldolgozva lelkileg, és mekkora trauma volt valójában. Az is igaz, hogy a második császárom pozitív volt, sokat gyógyított rajtam. Viszont azt is érzem, és éjjel tudatosult bennem, hogy örökre egy űr marad a lelkemben, amiért a hüvelyi szülés nem adatott meg számomra. Ezt eddig elnyomtam magamban, de a könyv mindezt felhozta, és világossá tette! Így már könnyebb lesz a munka lelki téren ismét."

+1 Császárvonalas tipp

Nézd meg a kötet Moly.hu-s, vagyis a legnagyobb hazai könyves közösség által létrehozott adatlapját! Olvasd el a visszajelzéseket róla a Goodreads-en, az Amazon könyves katalógusában is!

Ajánljuk a császármetszés feldolgozásához

Tündi, egyszeres császáros édesanya

"Fél éve egy darab könyvet nem sikerült kiolvasnom, de ez most nagyon beszippantott... A könyv olvasása közben többször elsírtam magam, volt, hogy le is kellett tennem egy-két napra, mert túl mélyen érintett 1-2 mondat. De megérte, mert rengeteget adott, hogy ilyen sokféle történetet, szemszöget ismerhettem meg. Az utolsó pár mondat pedig a legjobb útravaló, amit kaphat egy császáros anya."

Edina, VBAC anya

"Nagyon hálás vagyok, hogy VBAC-em előtt a kezembe került a kötet, egy Facebookos ajánló után rendeltem meg, s szerintem ez kötelező olvasmány minden császáros és VBAC anyukának! Olyan csapokat nyitott meg bennem, amelyek még kellettek a korábbi szüléseim feldolgozásához. Hatalmas bennem a hála. Utána sikerült, amire vágytam, tiszta lappal indulva, a hüvelyi szülés császáros előzménnyel."

MEGRENDELEM


Judit, egyszeres császáros édesanya

"Nagyon vártam a könyvet, nagyon el akartam olvasni, ennek megfelelően nagy lendülettel kezdtem bele. Majd a második történet után le kellett tennem napokra. Régóta sejtettem, hogy dolgom van a császárommal (sajnos még így 10,5 hónap elteltével sem tudom kimondani, hogy 'szülésemmel'), hogy van sok kimondatlan, feldolgozatlan, meg nem értett, be nem vallott emlékem, fájdalmam, de arra nem számítottam, hogy ennyire mellbe (hegbe) vág a könyv rögtön az elején. Kb. két hét elteltével tudtam folytatni az olvasást. Sok mondatot, bekezdést újra és újra elolvastam, hogy ne csak az agyam fogja fel, hanem eljussanak a leírtak a lelkemig.  Mert ezek a történetek égetnek, fájnak, mégis gyógyítanak és felszabadítanak. És bár a hasamon levő heg szép, a lelkemen lévő még mindig ég, vörös, viszket, duzzadt, olykor gyulladt, DE gyógyulni akar. Most már látom, hogy tudatosabbnak kellett volna lennem a terhességem alatt, jobban utána kellett volna járnom, mivel is jár egy ilyen műtét."

Anita, császárral szült édesanya

"Szívből gratulálok hozzá, hiánypótló, rendkívül fontos munka, gondolatébresztő, feldolgozás-segítő, tényleg nagyon kellett már egy ilyen kötet. A borítója szép, jó kézbe venni."

Részlet (Fotó: Tiboldi Tamás)

Katalin

"Nincsenek szavak. És mégis ezer szó kavarog a fejemben: gyógyulás, felismerés, szenvedés, boldogság, kín, vágy, félelem, bátorság... Végig sírtam, hol bánatomban, hol örömömben. Mikor befejeztem a könyvet, azonnal szövegkiemelőt kerestem és már össze is firkáltam a lapokat. Felolvastam belőle anyukámnak a 113. oldalon található idézetet, a hangom meg-megakadt, a szemem megtelt könnyel, sírva olvastam... Annyira megérint, még nagyon, nagyon sokszor el fogom olvasni valószínű sokáig még könnyes szemmel. (...) Ahogy olvastam a sorokat nagyon sok minden eszembe jutott, újra éltem minden képkockát, mint egy filmet, de már sokkal nyugodtabban. A negatív érzelmek soha nem fognak elmúlni, még mindig felzaklat sok emlék, de már könnyebb és úgy érzem egyre könnyebb lesz!"

Boglárka, VBAC-anya

"Elöntött az az érzés olvasás közben, hogy ez a könyv a feldolgozásomra a pont. Vagyis lassan két éve volt a császárom, és január végén készülök vbac-re, de végig azt éreztem, hogy hiányzik valami. Ez a valami a Te, Ti könyvetek. Elmondhatatlan nagy ajándék ez nekem. Nagyon köszönöm!"


Ágnes (moly.hu-s vélemény)

"Az egyik leghasznosabb könyv, ami létezik! Nagyon segít feldolgozni a császármetszés traumáját. És nem csak császármetszett nőknek ajánlom, hanem mindenkinek, aki olyan hülyeségeket gondol rólunk, hogy mi valamit „megúsztunk”, a „könnyebb utat választottuk ”, hogy mi nem szültünk, vagy jószandékból de értetlenségből olyasmiket akar mondani, hogy „na ne panaszkodj, örülj, hogy egészséges!” stb. Szóval mindenkinek, aki nem tudja, hogy mit jelent a hasi szülés!"


Minden szülés körüli segítő figyelmébe

Dr. Andrek Andrea, pszichológus, a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság alelnöke

"Jó szívvel ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik már szültek gyermeket. Nem túlzás állítani, hogy elolvasva másként tekintünk hegeinkre. Mindenki a magáéra. Ajánlom a könyvet azoknak is, akik még nem szültek. Mostantól a szülésre készülődés egyik 'kötelező olvasmánya'. Leginkább pedig ajánlom a könyvet azoknak a szakembereknek, akik tehetnek azért, hogy a császármetszéssel szülő anyák testi-lelki hegeit arany színezze."

Tartalomjegyzék (Fotó: Tiboldi Tamás)

Farkas Mirtill, dúla

"Verus munkásságát a kezdetektől figyelemmel kísérem, és magam is gyakran hívom segítségül szülésfelkészítő beszélgetések alkalmával, az általa létrehozott tudástárat. (...) A Hegmesék kötetet szívből ajánlom 'császármetszésen innen és túl' minden nőnek és a szülés körüli segítőtársaimnak."

Keszler Viki, Másállapotot a szülészetben! mozgalom egyik alapítója

"Egy fantasztikus csapat, egy fontos téma, több hiánypótló projekt, és végre egy könyv a hegek meséiről. Egyértelműen Verus a kedvenc egészségügyi újságíróm. Végtelenül korrekt, partneri, empatikus és egyben pontos a hang, amin szól a csapatával együtt. Császármetszés előtt, után és nélküle is ajánlom, hogy legyen meg a polcodon ez a könyv. (...) Hiszen minden heg mögött egy nő és gyermekének története van, egyben egy család története is."

Évi, szülésznő, perinatálisszaktanácsadó-jelölt

"Szépen igényesen van felépítve a kötet, bár én még nem szültem, mégis nagyon megérintett egy-egy történet, voltak mondatok, amik nagyon betaláltak. Feltöltött és erőt adott ilyen erős és bátor nők meséit olvasni. Napi szinten császármetszésen átesett anyákkal foglalkozom a klinikán, ezért külön hasznos volt, hogy találtam a heggyógyulásról új infókat a könyvben. Alapvetően egy empatikus személyiségnek gondolom magam, de mint érzékenyítés is jól működött a könyv olvasása -  a másik oldalról milyen lehet átélni mindazt, ami egy nagy hasi műtéttel jár egy megváltozott tudatállapotban."  

Lénárd Orsi, dúla, csecsemőkonzulens

"A történetek hétköznapiak, míg az anyák megélése és leírása nagyon nem az. Személyes és mély vallomások, érzések, csodaszép has-képek. Mennyire más és más minden császárral szült nő története. Hálás vagyok, hogy olvashatom, hogy ők elmondták, és a Császárvonal összegyűjtötte ezeket a történeteket."

Olvasói fotó  (Lénárd Orsi)

Ismert bloggerek, írók, újságírók ajánlói

B. Habarics Kitty, író, költő, grafikus, illusztrátor

"Verusék mindig az élethosszig tartó hegkezelésről és annak fontosságáról beszélnek. Igen! Testileg is elengedhetetlenül fontos, de ez a könyv a lelki hegeket, a fel nem fedezett, nem gyógyuló sebeket, a mélyen rejtett összenövéseket oldja fel. A hegem, a lelkem mélyén felszakadt és az a sok csúnya dolog, ami 10 éve ott lapult, kifakadt. Most gyógyul. Érzem... de tudom, hogy még hosszú az utam (...) Ezt a könyvet ajánlom minden EÜ intézménynek, minden édesanyának, függetlenül attól, hogy milyen kiskapun bújt ki a az élete értelme, minden édesapának, hogy megértse, mi zajlik élete párjában, és egyszerűen csak MINDENKINEK!"

MEGRENDELEM

Gyárfás Dorka, újságíró, a WMN szerzője

"Nem vagyok biztos benne, hogy mindenre fel lehet készülni előre – bár a Hegmesék egyik célja az volna, hogy a várandós anyukák figyelmét felhívja arra: a császár eshetőségével is számoljanak, és legyenek ott fejben, hogy valamennyire kontrollálni tudják az eseményeket. Én a másik célját talán még fontosabbnak érzem, amit dr. Andrek Andrea pszichológus fogalmaz meg a könyvben: hogy a császármetszésben segédkező szakszemélyzetnek megmutassa, mit él át ilyenkor egy anya, és mire lenne szüksége. És persze a valaha császárral szült anyukáknak azt, hogy még visszamenőleg is van értelme foglalkozni vele. Az a heg – még ha lassan elhalványul, majd szinte eltűnik is – mégis csak életünk legfontosabb napjának (napjainak) az emlékezeti helye. "

Perdy-Fazakas Brigitte, a Hegmesék fotósának előszava a könyvhöz

Kránicz Dorottya, a Marie Claire újságírója, illusztrátor

"De a Hegmesék jóval több császáros szüléstörténetek összességénél. Nemcsak azért, mert találunk benne szakértői interjúkat, hasznos tippeket a hegkezelésről és könyvajánlót VBAC-re készülő édesanyáknak, hanem azért is, mert ezek együtt, egymással kölcsönhatásban léteznek. A személyes megélések a szakértői hozzászólásokkal kiegészülve olyan kézikönyvet hoznak létre, ami felkészítheti a szülés előtt álló édesanyákat, gyógyíthatja a császármetszésen átesett nőket, és segítheti az összes szakembert, aki várandós nőkkel dolgozik."

A Hegmesék virtuális kiállítása - sok érdekességgel - itt tekinthető meg, ne hagyd ki!

Oreskó Renáta, az Anyaklikk bloggere

"Mert a születésről, a szülésről csak így lehet írni, ezeket a történeteket csak így lehet elmondani, a maga nyers valóságában, húsba-szívbe markolóan, torokszorítóan őszintén.  (...) Ez a könyv, a fotókkal olyan közel hozza az érzést, nemcsak azt, mintha a műtő lámpái a szemembe világítanának a fehér lapokról. Vagy mintha hallanám a fémes eszközök csörömpölését vagy a babák első sírását, de kicsit újraélem azt az érzést is, az anyává válás érzését, mert hiszem, hogy a szülés módjától függetlenül ez az, ami abszolút univerzális."

Keresztes Anikó, az Ínyencfitnesz szerzője, dietetikus

"Kiss Verus könyve sokunk számára nagy segítség lehet, hisz a szülésélmény feldolgozása az egyik legfontosabb lépés a családdá válás útján. A Hegmesék azért (is) egyedülálló és hiánypótló mű, mert nem 'csak' azoknak az anyáknak nyújthat segítséget, akik császármetszéssel hozták világra gyermeküket, hanem a környezetük számára is. Segít megérteni az anyukában lejátszódó folyamatokat, így a 'De hát mi a baj, hisz az a lényeg, hogy itt van és egészséges!' * típusú közhelypuffogtatás helyett minőségi segítséget tudnak nyújtani a minél gyorsabb testi-lelki felépüléshez. (*Persze, hogy az a lényeg, ha fájdalmat, bánatot érez az újdonsült Anyuka, annak nem az az oka, hogy nem örül a gyönyörű és egészséges babájának.)"

Bekerül a szülésről szóló irodalomlistába (Fotó: Tiboldi Tamás)

Bárki kezébe, középiskolás kortól

Katalin, egyszeres császáros édesanya

"Nagyon jól összerakott könyv, nagyon megható, felkavaró, őszinte, informatív és nem utolsó sorban érdekes! Ha tehetném minden középiskolásnak osztályfőnöki órai tananyaggá választatnám. Sajnos nekem sem volt meg a kellő tudásom és tudatosságom császár előtt, azt hittem lesz még 1 hónapom felkészülni a szülésre (a császárra is akár), hát nem volt. Ha akkor már lett volna a könyv, sokkal hamarabb és könnyebben helyre rakom a dolgokat a segítségével, a történetek segítségével!"

Dorina, kétszeres császáros édesanya

"Elolvastam a Hegmesék könyvet egy nap alatt, és nekem nagyon sok motivációt adott a hegkezeléshez,mozgáshoz! A gyors tempóm oka az volt, hogy úgy éreztem miközben olvasom, mintha kincset keresnék, mintha itt lenne a megoldása valaminek. És azt hiszem megtaláltam: kapcsolódás a hegemhez. A Császárvonal applikáció alapcsomagjának hegmasszázsát már régóta csinálom, de inkább csak mint testi dolog tekintettem rá, vagyis, hogy ez kell, hogy ne fájjon a derekam, de ennyi. És bevallom, nem igazán tudtam eddig(!) hova tenni azt, hogy 'hegszövetbe zárt érzések', és hogy szülésélmény-feldolgozás a heg segítségével. Értettem, de nem hatolt szívemig, egészen tegnapig. Most, hogy a második kislányom már 4 hetes, elkezdtem foglalkozni a hegemmel és most már bevonom a lelkemet is. Egy traumatikus negatív és egy gyógyító pozitív élménnyel a hátam mögött van elég munícióm hozzá."

Judit (moly.hu-s vélemény)

"Hiánypótló, nagyon emberi, nekem nagyon sokat segített a feldolgozásban. Minden nőnek ajánlom, akár császárral szült, akár hüvelyi úton, akár többszörös anyuka, akár még nem is anyuka."


Kiss Verus: Heg­me­sék - A csá­szár­met­szé­sen innen és túl

Fotók: Perdy-Fa­za­kas Bri­git­te

Ma­gán­ki­adás (2020, 2021, 2022), 160 oldal, vá­szon­kö­tött, ke­mény­táb­lás, cér­na­fű­zött

A ki­ad­vány első két kiadását az Al­föl­di Nyom­da nyom­ta Deb­re­cen­ben, a harmadikat a monobit nyomda Kft. Budapesten.

ISBN 978-615-00-8886-0

MEGRENDELEM