Lehetséges az otthonszülés császármetszés vagy VBAC után?

VBAC

Szerző: Sajti-Balogh Mariann

Azok, akik háborítatlan, beavatkozásoktól mentes szülésélményre vágynak, gyakran gondolnak arra, hogy otthon kellene életet adniuk gyermeküknek. Ugyanakkor kevesen tudják, milyen opciói vannak azoknak az édesanyáknak, akik korábban császármetszéssel szültek.

Sokaknak nincs valós választási lehetősége

Magyarországon komoly szabályozás alá esik az otthonszülés. A 35/2011-es Kormányrendelet tartalmazza az intézeten kívüli szülés szakmai szabályait feltételeit és kizáró okait. Csak abban az esetben szülhet otthon szaksegítséggel egy édesanya, ha:

  • terhessége szövődménymentes,
  • az otthonszülésről döntés időpontjában betöltötte a 18. életévét,
  • amennyiben első szülése, a 40. életévét nem töltötte be,
  • várandóssága a 37. és 41. hét között van, és
  • a magzat koponyavégű fekvésű.

Kizáró okok, melyek a császármetszéssel állnak összefüggésben:

  • korábbi császármetszés vagy a méhtesten végzett műtét (pl. myomectomia, hysterotomia),
  • a várandós nő minden olyan betegsége, ahol konziliárius orvos császármetszést javasolt.

A rendelet egyértelműen kimondja: szakmai segítséggel nem szülhet otthon a császáron átesett édesanya, vagy az olyan kismama, akinek elektív császármetszést javasolt orvosa.

Bálint Katica, diplomás szülésznő, bába szerint - bár a lehetősége megvan a korábban császármetszéssel szült várandós nőnek, hogy otthon hozza világra a gyermekét, de - ez a legritkább esetben történik meg, hiszen senki sem szeretne szaksegítség nélkül életet adni a babájának. 

Elméletben bárki szülhetne otthon - hiszen a gyakorlatban is sokszor jönnek ott világra kisbabák -, de egy tervezetten szaksegítséggel zajló szülés nem lehet legális, hiszen a korábbi császármetszés kizáró ok. Ilyenkor a szaksegítség jogi felelősségre lenne vonható, annak minden lehetséges következménnyel együtt. Sajnálatos, hogy a rendelet nem a szakmát, hanem a várandós anyát szabályozza, ugyanakkor otthonszülés esetén mégsem a várandós anyát szankcionálja, hanem a szaksegítséget.

Felelősségre vonás, lehetséges következmények császár utáni otthonszülésnél

Ennek ellenére léteznek olyan esetek, amikor egy édesanya az otthonszülést választja (ennek neve a HBAC, vagyis home birth after cesarean). A szakember szerint ez a legtöbb esetben kényszerből történik, mert ilyenkor a kismama nem szeretne kórházban szülni, az otthoni folyamathoz viszont nem talál szaksegítséget.

Az anya ebben az esetben nem büntethető, dönthet úgy, hogy otthon marad.

Császármetszéses előzménnyel jogilag nincs lehetőség szaksegítséggel támogatott otthonszülésre legális és tiszta utakon. Előfordulhat azonban, hogy egy édesanya nem tervezetten és tényleg véletlenül szül otthon, mert olyan gyorsan zajlik le az egész folyamat, hogy nem ér ki a mentő időben. Ilyenkor nehéz eldönteni, hogy ezt szándékosan alakította így a kismama, vagy csak megtörtént a dolog. Amennyiben az édesanya mentőt hív a szülési folyamat közben, sem a mentősök, sem a kórházi dolgozók nem tudhatják, hogy pontosan mi történt. Így akár a tágulási, akár a kitolási szakaszban van, vagy ha esetleg már meg is született a kisbaba, akkor sem tehetnek különbséget az anya és az újszülött ellátásában” - magyarázza.

Abban az esetben viszont, ha a problémamentes otthonszülést követően mégsem mennek be a szülők gyermekükkel kórházba, akkor a születést követő 24 órán belül egy neonatológusnak  - vagy egy 2 éves neonatológiai gyakorlattal rendelkező gyermekorvosnak - meg kell vizsgálnia a kisbabát. Ha ez nem történik meg, akkor felelősségre vonhatják a szülőket az újszülött jogainak megsértése miatt.

A neonatológusokat nem szankcionálja sem rendelet, sem törvény, ha egy nem tervezetten otthon született kisbabához mennek ki, de egy ilyen helyzetben akkor sem könnyű szakembert találni, hiszen egyébként is neonatológus hiány van Magyarországon.

Miért nem vállalnak a bábák császáros édesanyákat akkor legalább a vajúdás kezdetére?

A szakember szerint nem kivitelezhető, hogy csak a tágulási szakaszban legyen jelen a szaksegítség „Érthető, hogy sok édesanya arra vágyik, hogy ameddig lehet, otthon vajúdjon, és csak akkor kerüljön kórházba, amikor már nincs túl korán - mert így könnyebb elkerülni, hogy a szülés folyamatában nagyon szűk határidőket kapjon és azért kerüljön ismét műtőbe. Ugyanakkor az bármikor előfordulhat, hogy valakinek úgy lódul be az aktív szakaszban a szülése, hogy az utolsó pár centi tágulást szó szerint percek alatt teljesíti a teste és a méhszája, és nagyon gyorsan megindul a kitolás. Ekkor már nincs idő menni sehová. Az anya ugyan szülhet bárhol, de ez a szaksegítségnek már problémás lenne, miközben szakmailag és emberileg is indokolt, hogy az anya mellett maradjon ebben a helyzetben.

Ha egy bába ilyet elvállalna, annak komoly következményei lennének.  Elveszítené a működési engedélyét, kizárnák a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarából, sőt, börtönbüntetést is jelenthetne számára, és anyagi felelősségre vonást pénzbüntetéssel.

Milyen lehetőségeim vannak akkor császáros édesanyaként?

Bár az otthonszülés nem lehetséges, a hüvelyi szülés lehetőségéről nem kell lemondanunk. A VBAC (vaginal birth after caesarean section - vagyis hüvelyi szülés császármetszés után) valós opció minden kismama számára.

Ehhez érdemes olyan támogató csapatot magunk köré gyűjteni (ez jelenthet befogadó kórházat, ahol lehetséges; szülésznőt, dúlát, a párunkat), akik biztonságos környezetet jelentenek számunkra, illetve bábai/dúlai szülésfelkészítést  igénybe venni, mert ez képes felvértezni a szülőket olyan tudással, ami a kórházi szülésnél is komoly segítséget jelenthet.

Jelenleg a szabad orvosválasztás lehetősége a szülészetben korlátozott, így leginkább azt érdemes megvizsgálnunk, hogy adott kórházban milyen protokoll az irányadó, mennyire támogatják a VBAC-et, milyen az intézmény császárarány száma (ebben az Ablak a világra statisztikái segíthetnek, illetve itt letölthető a NEAK császárstatisztikái 2021-ig). Korábbi cikkünket arról, hogy milyen kérdéseket érdemes feltenni a választott kórházban, orvosnak, szülésznőnek VBAC előtt, itt találod!

VBAC után már szülhetek otthon?

Sajnos nem, a kormányrendelet szerint ugyanúgy nem legális egy VBAC utáni szaksegítéggel levezetett otthonszülés.

Mit tegyek, ha első szülésnél az orvosom a császármetszést erőltetné, de én otthon szeretnék szülni?

A szakértőnk szerint mindenképpen érdemes másodvéleményt kérni a kérdésben egy másik nőgyógyásztól, vagy ha valamilyen betegségünk van, ami miatt a császárt javasolják, akkor egy másik szakorvostól. 

A császár egy nagy hasi műtét, komoly szövődményei, rizikói vannak mind az anyára, mind a kisbabára nézve. Egy másik orvost is érdemes megkérdezni, lehetőség szerint célirányosan olyat keresve, akinek a mi problémánk a szakterülete, ami miatt császármetszést javasoltak” - mondja Katica.

Külföldi kitekintés

Ha megnézzük a környező európai országok gyakorlatát, ott egészen más szabályozással találkozhatunk. A szakértő elmondta, rengeteg nyugati országban legális és elfogadott császármetszés után is otthon szülni, többek között Írországban, Svédországban, a Benelux Államokban, és a balti államokban is (Finnország, Norvégia, Dánia). 

Érdemes Nagy-Britannia gyakorlatát is figyelembe venni, ahol akár két (!) császármetszés után is lehet otthon életet adni gyermekünknek (HBA2C - home birth after two cesarean). Természetesen itt is tájékoztatják az édesanyát a kockázatokról, de ha ezek fényében továbbra is tartja magát az eredeti elképzeléséhez, akkor viszont abban támogatják. A bába kiemelte, hogy Angliában egyébként egészen más a rendszer, a kórházakban az élettani lefolyású szüléseknél sokszor csak a szülésznők vannak jelen, az orvosok nem.

Irodalom:  35/2011. (III. 21.) Korm. rendelet az intézeten kívüli szülés szakmai szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól


Gyere Magyarország legnagyobb, császárral szült édesanyáknak létrehozott, szakértőkkel működtetett csoportjába, ahol kérdezhetsz bátran!