Császármetszés utáni hüvelyi szülésre készülvén: a VBAC-kalkulátorról

VBAC

Szerző: Kiss Virág

Császármetszés utáni hüvelyi szülésre, VBAC-re (vaginal birth after cesarean) készülsz? Bizonyára sok kérdés merül fel benned, esetleg jó lenne egy kapaszkodó, ami segít abban, hogy átgondolt döntést hozhass. Ismerd meg a VBAC-kalkulátort!

Nehéz megjósolni, hogy kinek lesz sikeres hüvelyi szülése egy vagy több császármetszést követően. A VBAC kalkulátor – különböző paraméterek figyelembevételével – arról ad felvilágosítást a várandósoknak, hogy mekkora esélyük van a sikeres a hüvelyi szülése

Ebből is létezik azonban külön VBAC-kalkulátor a terminus közelben lévő kismamák számára, és egy másik a már vajúdással a kórházba érkező várandósoknak – tudtam meg dr. Ujvári Attila szülész-nőgyógyásztól, aki azt is hangsúlyozta, hogy a VBAC-kalkulátor értéke a szülés stádiumával dinamikusan változik. Ha például egy – még nem vajúdó nőnek - 40 százalékot jelez a kalkulátor, és pár nap múlva fájásai lesznek, az intézménybe érve egy kedvező méhszájjal és egy mélyen lévő fejjel már sokkal magasabb értéket fog kapni.

Milyen paramétereket vesz figyelembe a VBAC-kalkulátor?

A terminusközeli kismamák esetében:

  • BMI (testtömeg index)
  • Etnikai eredet 
  • Volt-e korábban hüvelyi szülés?
  • Volt-e már a császár után sikeres hüvelyi szülése?
  • Mi volt a korábbi császármetszés oka? (tágulás vagy a szülés kitolási szakának a leállása, lassulása)

A vajúdó nők esetében a fentiek mellett:

  • Méhszáj tágasság
  • Méhszáj elsimultság
  • Magzati fej helyzete

Mire jó a VBAC-kalkulátor?

„Elsősorban arra, hogy a kismamákat bevonják a VBAC-vel kapcsolatos döntésbe” – hangsúlyozta dr. Ujvári Attila. A VBAC-kalkulátor tehát támpontot adhat a várandósoknak azzal kapcsolatban, hogy a jelen állapot szerint hány százalék esélyük van egy sikeres hüvelyi szülésre, és ennek tükrében eldönthetik, hogy mit szeretnének. Dr. Ujvári Attila azonban úgy véli, egy kalkulátor számai alapján nem igazán lehet eldönteni egy ilyen kérdést.

Egy kalkulátor a sok közül.

A VBAC-kalkulátorokkal kapcsolatos ellentmondások

Hol húzzuk meg a pontos határt, ahonnan már javasolt a hüvelyi szülés? – ez a dilemma szorosan kapcsolódik a VBAC-kalkulátorok használatához. A szakértő példaként említette, hogy amikor az egyik kórházban, ahol dolgozott, bevezették a kalkulátor használatát, akkor már alacsonyabb százalék felett támogatták a hüvelyi szülést. A későbbiekben azonban magasabbra emelték ezeket az értékeket, és szigorítottak a VBAC-feltételeken. A VBAC-kalkulátor ebben a formában tehát már csak elsősorban a császárok indoklására volt jó. 

Összességében úgy tűnik, hogy a VBAC-kalkulátorok egy sor nagyon fontos tényezőt nem tudnak figyelembe venni (például a lelki, pszichés faktorokat sem!), ami miatt hajlamosak lehetnek alulbecsülni azt, hogy kinek lesz sikeres a hüvelyi szülése. 

Császárvonal-tipp
Ismerd meg a VBAC előtti és VBAC utáni relaxációinkat a Császárvonal videó- és hangtárában! Hogy mit ad VBAC előtt/után a feszültség- és szorongásoldó relaxálás? Erről pedig pszichológus-szomatodráma játékvezető szakemberünk cikkét ajánljuk!


Nem veszik számításba például, hogy egy adott intézményben mekkora a császárarány, milyen szemlélettel fogadják a várandósokat, mennyire támogatják a hüvelyi szülést (ha egy intézménynek eleve magasak a császárstatisztikái, ott jóval kisebb eséllyel számíthat sikeres VBAC-re egy kismama.)

Annak a paraméternek pedig különösen ellentmondásos a megítélése, hogy mi volt a kismama előző császárindoka – mutatott rá Ujvári doktor. Egy előzetes szüléstörténetből ugyanis egyrészt nehéz lehet pontosan definiálni, hogy a várandós melyik kategóriának felel meg; másrészt a kismamák jelenleg egy olyan rendszerben kénytelenek szülni, ahol nagyon gyakran különféle külső beavatkozásokkal siettetik a szülés folyamatát. Emiatt pedig rettentően nehéz megítélni, hogy a szülés valamilyen belső ok miatt vagy a beavatkozásoknak köszönhetően állt le. Végül meg kell említeni, hogy a kalkulátor sem jelent százszázalékos garanciát semmire. „Tudomásul kell vennünk azt is, hogy sajnos egy esetleges baj esélyét soha nem lehet nullára csökkenteni, és ezt pedig semmiféle kalkulációval nem fogjuk pontosan előre megjósolni” – hangsúlyozta.


Valóban szükségem van a VBAC-kalkulátorra?

Optimális esetben, ha a kismamák azt a média- és orvosmédia támogatást kapnák, amit valóban szükségük lenne, akkor ez a kérdés fel sem merülne. Ha a nők biztosak lehetnének abban, hogy mindenütt egységesen és gondosan figyelik őket, és hihetnének abban, hogy az orvosok sem tévedhetetlenek – ám ha megtörténik a baj, akkor rohannak velük a műtőbe és akár 8 perc múlva kezükben van az egészséges baba –, akkor nem lenne szükség ilyesféle adatokra – összegezte véleményét a szakértő.

VBAC-kalkulátor-ajánló


Gyere Magyarország legnagyobb, császárral szült édesanyáknak létrehozott, szakértőkkel működtetett csoportjába, ha van még kérdésed!