Mit tud adni a rendszeresen gyakorolt relaxáció hüvelyi, császáros vagy VBAC-szülés előtt és után?

Császármegelőzés

Szerző: Oláh Kata, pszichológus, szomatodráma játékvezető

A várandósság hónapjai alatt rendkívül sokat tudunk adni magunknak, méhünkben növekvő magzatunknak/magzatainknak azzal, ha időről időre kicsit megállunk, befelé figyelünk. Ennek egyik kiváló eszköze lehet a várandós-relaxáció, bármilyen úton is tervezünk szülni.

Befelé fordulás: miért van rá szükségünk pocakosan?

A szülés ösztönös folyamat, nem a tudatosságért felelős agyi központok irányítása alatt áll. A várandósság alatt átélt elcsendesedés, önmagunkra figyelés segíthet abban, hogy a szülés során is tudjunk és merjünk hallgatni ösztöneinkre, belső hangunkra. Biztonságos helyeket építhetünk ki a benső világunkban, ahová mindig visszatérhetünk. Például, hogy megtanulunk a légzésünkre figyelve megnyugodni, vagy felkészülhetünk arra, hogy mire fogunk gondolni, amikor esetleg egy kellemetlen vizsgálatot, beavatkozást szükséges elvégezni. Segít kapcsolatot teremteni belső erőforrásainkkal. 

A szülés is befelé fordulás, a szülőszobán és a műtőben is

A szülés során is befelé figyelünk,  testünkre, a babánkra. Minél inkább ki tudjuk zárni a külvilág ingereit, annál nagyobb esélyünk van átélni a háborítatlan szülés élményét és folyamatnak is az tesz a legjobbat, ha tudunk és képesek vagyunk befelé figyelni. Ezt tudjuk gyakorolni a relaxáció során. Kiépíteni olyan horgonyokat a benső világunkban, amelyek biztos bázisként szolgálhatnak, bármilyen hullámokat is vessenek a körülöttünk zajló történések. Ezek a horgonyok a császáros műtőben is ugyanúgy segítségünkre lehetnek.

Mit ad a relaxáció várandósan?

Az alábbiakban lényegre törően igyekeztem összeszedni az előnyeit. Előtte azonban fontos tisztázni, mi mindennel jár, ha a növekvő babával a pocakban nem tudunk kiszakadni a folyamatos stresszhatásokból: a gyakori és/vagy folyamatos anyai distressz hatására megnő ugyanis a kortizolszint, mely immunszupresszív hatású, emiatt emelkedik a pulzusszám, nőhet a vérnyomás, ez negatív hatással van a test működésére, a hormonháztartásra stb. A várandósság során a magzat is szoros összeköttetésben van az anyával, ezért közös érdek és cél ez ellen tenni. Itt jön a képbe a rendszeresen gyakorolt relaxáció, ami tértől és időtől függetlenül bárhol segítségül hívható.

A rendszeresen gyakorolt relaxáció ugyanis...

  • ... megkönnyítheti a testi változások megélését.
  • ... csökkentheti a distresszt.
  • ... oldhatja a várandósság és szülés kapcsán átélt szorongást.
  • ...felkészít a szülésre is: belső erőforrásaink mobilizálásához segít hozzá, illetve vizualizációs technikákkal is megtámogatja a folyamatot.
  • ...a babára (és önmagamra mint leendő anyára) való ráhangolódás, a magzat felé fordulás elősegítője (ahogy a pszichológia fogalmaz: a várandósság során lezajló egyik legfontosabb fejlődéslélektani folyamat az anya útja a saját anyjától a magzatig - ez a várandósság legfőbb pszichodinamikai alakítója).
  • ...pozitív élettani hatásai megkérdőjelezhetetlenek, pl. javulhat a belső szervek és a méhlepény vérellátása is.
  • ... hatására csökkenek a szülés körüli komplikációk, a császármetszés arányának előfordulása kisebb (vagyis a császármetszés megelőzésében is segítségünkre lehet több más tényező mellett), rövidebb kórházi tartózkodás a várandósság alatt, kevesebb posztpartum (szülés utáni) komplikáció.
  • ... ellazul a teljes test és kimondottan a megterhelt testrészek.
  • .... alacsonyabb vérnyomás jellemző az érintett anyáknál.
  • ... a szüléstől való félelem csökken.
  • ... javulnak az alvásproblémák (ez később, a csecsemőkorral járó anyai kialvatlanság esetén is segítségünkre lehet).
  • ... a magzati szívhangra is jó hatással van, sőt összefüggésbe hozható a magasabb születési súllyal is.
  • ... az édesanya érzelmi és fiziológiai állapotára is pozitív hatást gyakorol.
  • ... a posztpartum depresszió kockázatának csökkenésével is összefüggésbe hozható. 

Hiánypótló relaxációs hanganyagtár a Császárvonalon

Szeretettel ajánlom a Császárvonal Videótárának hanganyagait a várandósság hónapjai alatt, majd a gyermekágyi időszakban. A következő relaxációk találhatók szakmai közreműködésemmel a tárban.

Ingyenes relaxációk

Előfizethető relaxációk