Piros, viszkető, kidudorodik a császárheged? - a keloidos és hipertrófiás hegek jellemzői

Császár után

Szerző: Sajti-Balogh Mariann Szakértő: Dr. Baranyák Zsuzsanna plasztikai sebész

A császármetszés utáni hónapokban sok édesanya aggódva figyeli műtéti hegét, vajon megfelelően gyógyul-e, normális-e, amit tapasztal a mindennapokban. Nem vagyunk egyformák, sok tényezőtől függ a regenerálódás folyamata, ám ha hónapokkal a szülés után is kellemetlen tüneteket észlelünk, könnyen lehet, hogy hipertrófiás vagy keloidos heggel állunk szemben.

Mikor beszélünk hipertrófiás és mikor keloidos hegről?

Dr. Baranyák Zsuzsanna plasztikai sebész elmondta, sokszor még a szakembereknek is nehéz a megkülönböztetés, mivel egy halmazt képeznek, mégsem ugyanazt jelentik. Ami közös bennük, hogy mindkettő a sebgyógyulás zavara, a fiziológiás mértéket meghaladó, túlzó hegképződés, amikor a heget képező sejtek elburjánzanak.

Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy a bőr szintjéből kiemelkednek, pirosság és viszketés is jellemző rájuk. Szövettanilag - ha mikroszkóp alatt néznénk meg - ugyanazok a hegszövetet képező sejtek alkotják őket, ilyen szempontból nincs különbség a kettő között, csak a mértékük az, ami eltér.

A hipertrófiás heg nem haladja meg az eredeti heg határait, ugyanakkora, mint amekkora az édesanya császárhege volt a szülés után, az és nem nagyobb. A keloidos heg viszont hajlamos arra, hogy mind szélességében, mind hosszúságában nagyobb területre terjedjen ki, mint az eredeti metszés.

A szakemberek általában a kiterjedés alapján tudják megállapítani a különbséget, illetve vizuális jellemzők alapján, mert a hipertróffal ellentétben a keloidnak tipikusan fényes-vöröses színe van, látványra feszülő, egészen jellegzetes, ahogy nagy területeken is el tudja foglalni a bőrt. A diagnózisban az is szokott segíteni, hogy milyen testterületen van - a keloidnak ugyanis  vannak olyan testtájai, amin nagyon szeret megjelenni: a fülcimpa, a szegycsont előtti terület, illetve a váll. Érdekes módon a hason - mint a császármetszés helyénél - viszonylag ritkának számít a keloid. 

Van olyan eset, hogy nehéz eldönteni, hogy melyik típusról beszélünk, van, amikor az idő dönti el. Előfordul, hogy a műtét után frissen még úgy tűnik, hogy ez csak egy hipertrófiás heg lesz, aztán egy-két hónap múlva már biztosan látszik, hogy keloidos, a fent említett vizuális jellemzők alapján.

Mitől függ, hogy kialakul-e a hipertrófia vagy keloid?

A heggyógyulásban fontos szerepet játszik az életkor: a fiatalabbaknál gyakrabban előfordulnak hipertrófiás vagy keloidos hegek, mint idősebb korban, amikor sokkal szebben gyógyulnak a hegek. A császármetszés szempontjából ez nem egy szerencsés tényező, hiszen a nők általában viszonylag fiatalon szülnek (a KSH 2021-es adatai szerint a magyar nők átlagos életkora szüléskor 30,47 év).

Amit nem tudunk kiiktatni, az a genetika, hogy ki mit örökölt, milyen hajlama van, hogyan gyógyulnak a hegei - az egy adott dolog. A másik, ami befolyásolja a heggyógyulást, az az, hogy milyen a császármetszést végző sebész technikája. Ha szépen, atraumatikusan dolgozik, nem húzza a szövetet a csipeszekkel, nem “nyomja agyon” a bőrszélt, és ha feszülésmentes a seb, az is sokat segít. Ha feszülés van a sebnél, mikor zárjuk, akkor ott sokkal gyakrabban alakul ki keloid, mint egy olyan helyen, ahol szépen lazán lehet varrni a szöveteket

- hívta fel a figyelmet a sebész.

Íme, a keloid: nem jellemző császárhegen, sokkal inkább előfordul fülcimpán, a szegycsont előtti területen, illetve a vállon


A terhesség alatti élettani változások miatt ebben az időszakban a hegek hipertrófiára vagy keloidra való hajlama is fokozottabb, ez sajnos megnöveli a kialakulás esélyét. Szülés után a testünkben történő fiziológiai változások egyike, hogy a véralvadás gyorsabb, ez azt segíti elő, hogy gyorsabban regenerálódjanak a szövetek - ami önmagában egy jó dolog lenne, értünk van, de a hegnél ellenünk dolgozik. Így még akinek egyébként nem lenne genetikailag hajlama az ilyen hegek kialakulására, annál is megtörténhet. 

A keloiddal kapcsolatban egyébként van egy olyan megfigyelés is, hogy a rassz is számít, a fekete bőrűeknek sokkal gyakrabban van keloidos hegük, nekik ez egy nagyobb próbatétel.

Befolyásolja a heggyógyulást a varróanyag minősége, a varratszedés időpontja?

A sebgyógyulásnál alapvető fontosságú, hogy jó minőségű varróanyagokkal dolgozzanak az orvosok, amelyek nem okoznak szöveti gyulladást. Régebben léteztek selyemből készült és nem szintetikus fonalak, amik nagyon gyakran gyulladáshoz vezettek, és ennek köszönhetően képződtek hipertrófiás vagy keloidos hegek - szerencsére ma már nem használják ezeket.

Most nagy divatja van, hogy felszívódó varratokkal varrnak, mert nagyszerű dolog, hogy nem kell varratot szedni. Ugyanakkor csak a nagyon gyorsan felszívódó varratok az igazán jók, azok, amelyek lassan szívódnak fel és hónapokig ott vannak a bőrben, azok inkább okoznak ilyen kóros hegeket. Én például nem felszívódót szeretek használni, mert ott ugyan van varratszedés, ami picit kellemetlen, de szerintem a bőrnek jobb, hogy nem marad benne idegen anyag, ami irritációt okozhat - mert azt nem szeretik a hegek” - jegyezte meg a szakértő. Hozzátette azonban, hogy a varratszedés időpontja nem befolyásolja a hipertrófia vagy keloid kialakulását.

Hipertróf heg - császáros hegen ez fordul elő gyakrabban.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a hipertrófiás vagy keloidos heg kialakulását?

Egy császárral szült édesanya rengeteget tud tenni hege megfelelő gyógyulásáért, ha hegmasszázst alkalmaz és hegkezelő gélt használ. Emellett ha T-vonalú a császármetszés vagy valamilyen formában napfény érheti a területet, akkor nagyon fontos minimum 50 faktoros fényvédő krém használata, mert a friss heget császármetszés vagy varratszedés után nem szabad kitenni UV-sugárzásnak. Létezik egyébként olyan hegkezelő gél is, ami kombinálva van fényvédő krémmel, ennek alkalmazásával elkerülhetjük a hipertrófiás, sötétlilás színezetű hegek kialakulását. Ennél még jobbak a szilikontapaszok, amelyek ugyan kicsit drágábbak, de nagyon jól használhatóak. 

Császármetszés utáni torna és hegkezelés velünk

A császármetszés utáni regenerációt segítő teendők között a hasi műtét utáni átmozgató tornák mellett mindig helyet kell kapnia a hegmasszázsnak, az idő előrehaladtával egyre jobban terhelve a heget. A Császárvonal Alapcsomagja is tartalmaz alap hegmasszázst , a Haladó has- és hegkezelés program 3 hónappal a szülés után ajánlott aztán, illetve a "Magamra találó" és a "Magamra találó plusz" programköreinkben is több videóban segítünk a szülés utáni has- és hegkezelésben! Személyes segítséget is tudsz kérni, hegkezelésben jártas szakembert a hello@csaszarvonal.hu címen tudunk neked javasolni lakhelyed szerint.


A hegkezelő géleket, szilikontapaszokat a császármetszés után egy évig folyamatosan érdemes használni. A szakember hangsúlyozta, a hegek a műtéteket követően 6-12 hónapig még alakulnak, lezártnak csak a műtét után egy évvel szokták tekinteni őket, ekkortól valószínűleg már nem fognak sokat változni - de addig lehet befolyásolni gyógyulásukat különböző technikákkal.

Attól, mert császár után pár hónappal még csúnyának tűnik a heg, sötét a színe, kiemelkedik, az még nem jelent feltétlen rosszat, amiatt még nem kell kétségbeesni, mert még sok minden változhat. Ilyenkor még érdemes elkezdeni foglalkozni vele

- tanácsolta a doktornő. 

Szőrtelenítés, borotválás állhat összefüggésben a keloidos vagy hipertrófiás heg megjelenésével?

A plasztikai sebész szerint a szőrtelenítés nem okoz olyan gondot, amely hipertrófiás vagy keloidos heg kialakulásához vezethetne. Egyedül az jelenthet problémát, ha a császár után még a sebgyógyulás nagyon korai időszaka alatt végzi valaki, és emiatt begyullad és csúnyábban gyógyul műtét helye - de egyébként varratszedést vagy sebgyógyulást követően nyugodtan lehet bármilyen technikával szőrteleníteni.

Ugyanígy a szőrtüszőgyulladás is csak akkor problémás, ha közvetlenül a műtét utáni időszakban jelenik meg a heg körül, mert akkor a gyulladástól kialakulhat kóros hegképződés - de később ez már nem befolyásolja.

Hogyan lehet kezelni a hipertrófiás vagy keloidos hegeket?

Ha eltelt egy év a műtét után és a heg már nem fog változni semmilyen, fentebb felsorolt praktikára, akkor jöhetnek szóba a plasztikai beavatkozások. A hipertrófiás és keloidos heget azonban nem ugyanolyan eljárással kezelik. A nagy különbség, hogy míg a hipertrófiás heget érdemes kimetszeni és újra összevarrni, addig a keloidosat ha nem muszáj, nem vágják ki.

A hipertrófiás heg kimetszése után nagy az esélye, hogy a második sebgyógyulás alkalmával már feszülésmentesen, szépen fog hegesedni, és az is sokat segít, ha mellette használunk hegkezelő gélt vagy szilikontapaszt a legjobb eredmény elérése érdekében. 

A keloiddal az nagy probléma, hogy azt ha kimetsszük, akkor nagyon gyakran újra jelentkezik, és mivel ilyenkor picit nagyobbat kell metszeni, hogy kivegyük az eredeti heget, ezért hogyha recidivál, akkor egy még nagyobb és csúnyább heg lesz belőle. A klinikai diagnózisban éppen ezért fontos különbséget tennünk a két hegtípus között és a keloidot csak nagyon megfontolva kimetszeni, mert nagy a valószínűsége, hogy visszaalakul.

A heg viszketésének és kezelésének külön cikket szenteltünk, olvasd el!

A keloidra is létezik azonban egy jól működő kezelés, az úgynevezett intralézionális szteroidinjekció, amikor magába a hegbe adnak be egy kis tűvel szteroidoldatot, és ezt két-három hetente ismétlik 3-5 alkalommal. Ettől bár nem tűnik el, de a kiemelkedés, pirosság és viszketés viszont megszűnik és egy szép, lapos heg marad - amivel általában meg is szoktak elégedni a páciensek.

Megoldás lehet még az ilyen típusú hegekre az a PDL lézerkezelés (pulzáló festéklézer - pulsed dye laser), ahol nagyon szép eredményekről számolnak be - ez Magyarországon főként magánintézményekben érhető el.

Két terhesség között is érdemes rászánnunk magunkat valamiféle beavatkozásra? 

Ha keloidos a hegünk, az nagyon zavaró és kellemetlen dolog tud lenni - csúnya, viszket, de még fájni is tud -, ezért a szakember szerint olyankor érdemes a szteroid injekciót beadatnunk. Akár két gyerek vállalása között is érdemes elmennünk kezelésre, mivel azt bármikor el lehet végezni, és a szoptatást sem befolyásolja.

A hipertrófiás heg egy sokkal kevésbé problematikus dolog, ott meg lehet várni a következő szülést. Még az is előfordulhat, hogy egy esetleges második császár esetén szebben fog gyógyulni a heg, és akkor majd az édesanya is jobban oda tud majd figyelni a megelőzésre.


Gyere Magyarország legnagyobb, császárral szült édesanyáknak létrehozott, szakértőkkel működtetett csoportjába, ha van még kérdésed!