Napozás és szőrtelenítés császár után - mire kell figyelni?

Császár után

Szerző: Óvári Enikő

Itt a jó idő, de nemrég szültél? Eltelt már a gyermekágyas időszak és lehetőség szerint mennél napozni? Cikkünkből kiderül, mikortól és hogyan szőrteleníts a császáros heg körül, s mire figyelj, ha napra mész. Ehhez kértük Dr. Boros-Gyevi Márta bőrgyógyász tanácsait.

Szőrtelenítés krémmel

"Nőgyógyász kollégával is konzultálva hat hét után ajánlunk bármilyen szőrtelenítést a császáros heg körül. S mivel ez egy érzékenyebb terület, amit a borotva könnyen felsérthet, megvághat, inkább a szőrtelenítő krémek használatát javaslom" – mondja a bőrgyógyász szakember. Kiemelte, hogy a borotva mellett sem a gyanta, sem az epilátor használata nem szerencsés megoldás, mert megviselheti a heg területét. A krémek használatával kapcsolatban hozzátette, hogy mivel a hegben szőrszál nem fog nőni, ezért természetesen nem a hegre lehet kenni, hanem maximum a heg köré, s a közhiedelemmel ellentétben ezeknek a szereknek nincs bizonyított káros hatásuk. "Ha valaki mindenképp szőrteleníteni szeretne, akkor a sebgyógyulás szempontjából ez a legkíméletesebb, nem rongáló opció, de mindenki maga dönti el, melyik megoldás mellett voksol a hatodik hét után."

Hegbe nőtt szőrszálak - normális jelenség?

A császáros hegbe könnyen benőhet egy-egy szőrszál, ennek oka, hogy a metszés miatt az adott területen a szőrtüszőket megbolygatták, s emiatt ott gyulladás alakulhat ki. Ez egyébként bármilyen heg területén előfordulhat, nem császárspecifikus. Dr. Boros-Gyevi Márta ilyen esetben az IPL-kezelést javasolja, de azt kimondottan akkor, amikor nem éri nap a területet. A kezelés hatékony tud lenni a benőtt szőrszálak esetén, ráadásul magát a császáros heg pirosságát is enyhíteni tudja. Általában téli időszakban végzik. 

Napsütés, strandolás – árthat a hegnek? 

A friss császáros hegre a napsütés nincsen jó hatással, mert pigmentálódhat, ami utána már nem korrigálható – hívja fel a figyelmet a bőrgyógyász. Ezért ha valaki a gyermekágyas időszak után strandolni megy, mindenképpen 50 faktoros fényvédő krémet használjon, de talán ennél is jobb egy olyan hegkezelő krém, amelynek szintén van fényvédő hatása

Tipp: Korábbi cikkünket a szilikonos hegkezelőkről itt találod, ezek között is van olyan, amely fényvédelmet biztosít.

Mennyi időt lehet kint tölteni? 

Maximum időt nem lehet meghatározni, mert mindenkinek a saját bőrtípusától függ, hogy mennyi időt tud kint tölteni a napon anélkül, hogy leégne – mondja Márta. A heget viszont nem ajánlatos napoztatni, hiszen sokkal érzékenyebb terület, s mert leégés esetén bebarnulhat a helye. 

Hidratálás – ne maradjon ki napozás után!

Napozás után egyébként is érdemes kenni a bőrt, olyan hidratáló krémekkel, amelyek nyugtató hatásúak, antioxidánsokat, illetve aloe vera-t tartalmaznak. A napozás amúgy is szárítja a bőrt, előfordulhat, hogyha a császáros heget éri a napfény, akkor jobban kiszáradhat, ezért érdemes hidratálni. A szakember szerint a legjobb azoknak a hegkezelő krémeknek a használata, amelyek egyszerre hidratálnak és még plusz fényvédelem is van bennük. 

Hegkezelés élethosszig: célzott császár utáni mozgással, légzéssel, hegmasszázzsal

A heg ápolására, kezelésére élethosszig érdemes figyelni, nem csak a napon vagy szőrtelenítés során. Már a kórházi ágyon elkezdődik a hegkezelés a megfelelő, műtét utáni légzőtornákkal, posztoperatív tornákkal, hogy a terület keringése minél előbb helyreálljon, s így minél szövődménymentesebben gyógyulhasson a műtéti terület. A sebek leesése után elkezdheted a hegmasszázst, ezt a Császárvonal Alapcsomagjából elsajátítható, majd 3-4 hónappal a műtét után a mélységében is indulhat az otthoni has- és hegkezelés (Haladó has- és hegkezelés programunk itt) a heg miatti feszülések lazítására, a has visszaalakulásának elősegítésére, a későbbi, heggel összefüggő szövődmények megelőzésére, mérséklésére.


Maradt még kérdésed? Várunk Magyarország legnagyobb, császárral szült anyáknak létrehozott, szakértői csoportjába!

Óvári Enikő

Újságíró, közgazdász, VBAC anya, szülésfelkészítő dúla, A VBAC-titok című könyv szerzője vagyok. Célom, hogy segítsek mindazoknak, akik császármetszés után hüvelyi szülésre készülnek. Információkkal, felkészítéssel, majd szüléskíséréssel. Meghallgatok, bátorítok, elfogadok. Hiszek az élethosszig tartó tanulásban. Hiszem, hogy a császár utáni szülés lehetősége mindenkinek jár. Mottóm: I can, I will, end of story.