Viszket a császáros hegem - ez normális jelenség?

Császár után

Szerző: Óvári Enikő

A gyógyulási folyamat normális velejárója, ha a friss császáros heg viszket. Fontos azonban, hogy ezt a kellemetlen érzést ne vakarással csillapítsuk, mert így a seb újra felnyílhat és fertőződhet, ami hátráltathatja a gyógyulási folyamatot – hívja fel a figyelmet Nagyné Kiss Andrea hegkezelésben jártas szakember. Cikkünkből kiderül az is, hogy a műtét után sokkal később jelentkező viszketéssel mit lehet kezdeni.

Miért viszket a heg? 

Amikor a testünkön sérülés történik vagy műtétet végeznek rajta, azonnal elindul egy többfázisú gyógyulási folyamat, melynek során a nyílás összezáródik és seb keletkezik. Testünk a sérült kapillárisokat néhány perc alatt összehúzza, hogy bezárja a kinyílt felületet a kórokozók elől.  Ezután először egy tisztulási fázis zajlik, ami gyulladással jár, az immunrendszer sejtjei és a hormonok elpusztítják és eltakarítják a felhalmozódott vírusokat, baktériumokat. Megalvad a vérplazma és bezáródik a seb – kezdi magyarázni a folyamatot Nagyné Kiss Andrea, az általunk megkérdezett FDM terapeuta, rehabilitációs tréner, Theta Healing konzulens.

A következő szakasz az újraépülési fázis, amikor új szövet keletkezése indul meg, mely a sebet kitölti. Ide új artériákat kell építeni, ami kapillárisokban gazdag, ezért vérzik könnyen a friss seb. Ehhez a szervezetünk hisztamint termel, amely kitágítja a hajszálereket, így fokozza a vérkeringést az adott területen, hogy a vérárammal gyorsabban tudja odaszállítani a gyógyuláshoz szükséges anyagokat, antitesteket, és a cél, hogy minél gyorsabban eltávolítsák az kórokozókat. A hisztamin viszont aktiválja a viszketést érzékelő receptorokat a bőrben, amelyeket ráadásul a növekvő, mozgó szövetek is irritálnak, ahogy húzzák össze a bőrt a seb fölött. Ezek a receptorok küldik a jelzést az agynak, és megjelenik az ingerre a válaszreakció, aktiválva az izmokat, emiatt vakarózunk.

Mikor normális és mikor utal kóros elváltozásra? 

Friss sebnél, az első két hétben teljesen normális – nyugtatja meg a császármetszésen átesett édesanyákat Andrea. Elképzelhető, hogy anyai alapbetegség miatt elhúzódik a folyamat, de ha még 6-8 hét múlva is mindig duzzadt, kellemetlen érzésekkel jár a gyógyulás, nedvedzik, akkor mindenképpen lássa orvos, mert okozhatja azt valamilyen felülfertőződés, ami folyamatosan visszaveti a gyógyulási szakaszokat – tanácsolja a szakember (a hurkás, duzzadt, kemény hegekről bővebben itt olvashatod szakértői anyagunkata túlérzékeny vagy érzéketlen hegekről pedig itt - a szerk.)

Miért ne vakarjuk? 

Amikor megvakarjuk a viszkető területet, fájdalomérzetet hozunk létre, ami bár ideiglenesen elnyomja a viszketést, de az agyunk erre úgy reagál, hogy szerotonint termel, ami viszont újra fokozza a viszketést. Ezt csak addig nem érezzük, amíg a fájdalom tart – magyarázza Andrea. Kiemelte: a viszketés tehát a gyógyulás jele, s ha meg tudjuk állni, hogy ne vakarjuk, azáltal tudjuk biztosítani az optimális gyógyulást. 

Akkor mégis mit tehetünk a viszketés ellen? 

Ha nagyon viszket, akkor is lehetőleg inkább csak a seb környékét vakarjuk meg, hogy ne sértsük fel a gyógyuló félben lévő sebet – tanácsolja a szakértő. Ha ugyanis a vakarással felsértjük az épp gyógyulásban lévő sebet, akkor a folyamat újraindul, sokszor nehezebben. Szövődményekkel járhat, problémásabban gyógyul, és nagyobb a valószínűsége a hegesedési defektusoknak.

Lehet ilyenkor olyan krémeket használni, amelyek csökkentik a viszketést, masszírozni viszont jobb, ha az elején nem a hegen, hanem egy kicsit mellette, körülötte masszírozzuk meg. Mivel a gyógyulási folyamat során szükségszerűen lezajló gyulladási folyamat mindig melegséget okoz az adott területen, ezért jól eshet rá a hideg.

Miért ne jegeljük a friss császáros sebet? Helyette mit tegyünk?

Jég helyett, műtét után erősen ajánlott a mielőbbi mozgás, mobilizáció, vagyis mozgás, lábra állás, séta, a speciális, posztoperatív (műtét utáni) torna, a mozgás mellett pedig az ún. légzőtornák mielőbbi megkezdése (a légzés fontosságáról itt írtunk korábban), ezek ugyanis ténylegesen a keringést segítik, a mielőbbi fájdalommentességet, vagyis összességében ahhoz járulnak hozzá, hogy babádat mihamarabb el tudd látni. Figyelj a kórházi gyógytornász utasításaira, szívleld meg tanácsait. Ha nem találkoztál szakemberrel, szívből ajánljuk a Császárvonal Alapcsomagját, mellyel már a kórházban elkezdheted a regenerációt, a sebgyógyulást segítheted, elsajátíthatod az alap hegmasszázst, légzőtornát, a program a 12. hétig kísér, jó alapot ad a későbbi sporthoz való visszatéréshez.

Azonban ha hosszabb időre lehűtjük, az lassítja a regenerációt, rontja az újraépülő szövet minőségét (a jegelés káros hatásairól, hátteréről hosszabb cikkünk itt- a szerk.), mert az optimális gyógyuláshoz meleg, nedves környezetre van szükség – ezért hozza létre testünk a gyulladást – hívja fel a figyelmet Andrea. Ehelyett annyit tehetünk, hogy gyorsan végigsimítjuk a sebet egy jégkockával, a lényeg, hogy ne hagyjuk rajta. Tudatosítsuk magunkban ennek a folyamatnak az értelmét, s akkor a vele járó kellemetlenségeket is könnyebb elviselni, s a gyógyulás is hamarabb be fog következni. 

Ha évekkel később viszket a heg...

Viszketést sok minden okozhat: például allergia, irritáció vagy bőrbetegség is (ekcéma, gomba, parazita - ezeknek azért vannak látható jelei), de a leggyakoribb ok a bőr szárazsága. Előfordulhat attól is, hogy a felszínes rétegekben a műtéti beavatkozás miatt kialakult szöveti feszültség, összenövések miatt jelentkezhet a viszketés. Megvakarhatjuk, bekenhetjük bőrnyugtató krémmel, szilikonos hegkezelőkkel kezelhetjük (erről részletes cikkünk itt olvasható), de érdemes ilyenkor is a hegmasszázst, haskezelést alkalmazni inkább, kimozgatni, jól átmasszírozni, megtalálni, milyen rendszerességgel van szükségünk erre, hogy a panaszok mérséklődjenek, a napi rutin részévé tenni - és jó eséllyel elmúlik a kellemetlen tünet.

Otthon is megtanulhatod a hatékony hegkezelést!

A Császárvonal Alapcsomagja segítségével már a gyermekágyi időszakban ismerkedhetsz az alap hegmasszázzsal, 3 hónappal a műtét után pedig a mélyebb szöveti rétegeket érintő Haladó has- és hegkezelés programunkat ajánljuk, mely komplexen segíti a heg gyógyulását, a (kötény)has visszahúzódását! Előfizetőként a VIP-csoportban számtalan további hegkezelési tippet, tornát, webináriumot ismerhetsz meg, vehetsz igénybe!


Ha kérdésed van a témában, várunk Magyarország legnagyobb, császárral szült édesanyáknak létrehozott, szakértői csoportjába, várunk!

Óvári Enikő

Újságíró, közgazdász, VBAC anya, szülésfelkészítő dúla, A VBAC-titok című könyv szerzője vagyok. Célom, hogy segítsek mindazoknak, akik császármetszés után hüvelyi szülésre készülnek. Információkkal, felkészítéssel, majd szüléskíséréssel. Meghallgatok, bátorítok, elfogadok. Hiszek az élethosszig tartó tanulásban. Hiszem, hogy a császár utáni szülés lehetősége mindenkinek jár. Mottóm: I can, I will, end of story.