Szabad-e, jó-e jegelni a császáros sebet?

Császár után

Szerző: Kiss Verus Szakértő: Rákosi Dóra, gyógytornász, IBCLC

Annak ellenére, hogy a szakmai ajánlások évtizedek óta igyekeznek kiszorítani a jegelést a sérülések rehabilitációjából, a jégzselé bevetése a császáros heg körül most kezdi csak virágkorát élni. Hogy miért nem ajánlott mégsem hidegre tenni a hasat a nagy hasi műtét után? Elmondjuk közérthetően.

Évtizedeken át alkalmazták az ajánlást, melynek értelmében jegeléssel kell kezelni a húzódásokat, ficamokat, sérült, szakadt izmokat a fájdalom és a duzzanat csökkenése érdekében. 1978-ban egy sportorvos, dr. Gabe Mirkin a RICE betűszóval írta le a metódust (Rest, Ice, Compression, Elevation, vagyis Pihenés, Jég, Kompresszió, Megemelés) Sportmedicine című könyvében, ám minderről mára kiderült, nemhogy segíti a gyógyulást, hanem késlelteti azt - írta a honlapján.

A gyógyulás zálogai: a gyulladás és a jó keringés

Egy hasi műtét, így császármetszés során a szöveteket trauma éri (átvágják, széthúzzák őket), s egy komplex biológiai immunreakció következik ezután, amelyben különleges sejtek és fehérjék jelennek meg a sérülés helyén a gyógyulás elősegítésére, akár akkor, amikor a testet megtámadják baktériumok vagy vírusok.

A jég alkalmazása azonban késlelteti ezt a fent leírt gyulladásos reakciót, derült ki egy kutatásból, mert bár a hideg segíthet mérsékelni a fájdalmat, a jegelés a sérülés közelében lévő véredényeket lefojtja a gyulladásos sejtek és fehérjék előtt, így lehetetlenné teszi, hogy elérjék a sérült területet, és elindulhassanak a szervezetben a gyógyító folyamatok. Az erek nem nyílnak meg órákon át a jég alkalmazása után, ez pedig okozhat a szövetelhalást, idegi károsodást.

Egy másik kutatás során 55 tudományos cikket feldolgozva szintén arra jutottak a szakemberek, hogy a hidegterápia hatékony fájdalomcsillapító eljárás, de nincs egyértelmű bizonyíték arra nézve, hogy segítené a szövetek regenerálódását. (És extra lelkeseknek egy másik, hasonló következtetésre jutó kutatási eredmény is álljon itt, mely során 22 tudományos kutatást vetettek össze a témában.)

A jegelés nem javallott a császáros heg esetén sem.

Jég: módjával maximum

A császármetszés utáni, mielőbbi gyógyuláshoz sok tápanyag kell, amit tehát a vér szállít a kritikus , átmetszett területre. Ha jegeljük a sebet, akkor viszont csökken a seb keringése. Az a fájdalomcsillapító hatás, esetleges vélt vagy valós jó érzés, amit a jég okoz, nem éri meg cserébe, hogy lassabb legyen a regeneráció. A fent említett sportorvos egyéb szöveti sérülések esetén is azt az ajánlást írta le ennek értelmében, hogy a jegelést maximum fájdalomcsillapításra érdemes használni, de a 10 perces hűtés után legalább 20 perces szünet következzen, és maximum kétszer ismételjük meg az eljárást. Császáros seb esetén ez azonban nagyon hosszú alkalmazási idő, ha a jegelés mellett döntesz, maximum néhány percre alkalmazd, szünettel.

Ez is érdekelni fog: egy szuper, velős összefoglalót itt olvashatsz a császármetszés utáni felépülésről, sok tippel!

Ami biztosan segíteni fog császármetszés után

Jég helyett erősen ajánlott azonban a mielőbbi mozgás, mobilizáció, vagyis mozgás, lábra állás, séta, a speciális, posztoperatív (műtét utáni) torna, a mozgás mellett pedig az ún. légzőtornák mielőbbi megkezdése (a légzés fontosságáról itt írtunk korábban), ezek ugyanis ténylegesen a keringést segítik, a mielőbbi fájdalommentességet, vagyis összességében ahhoz járulnak hozzá, hogy babádat mihamarabb el tudd látni. Figyelj a kórházi gyógytornász utasításaira, szívleld meg tanácsait. 

Nem találkoztál gyógytornásszal?

Az általunk megkérdezett anyák 87%-a arról számolt be, nem járt nála gyógytornász szülés után. Az ő segítésükre álmodtuk meg a Császárvonal videós programját, mely szakszerűen, biztonságosan segít a seb- és heggyógyulásos során. A kórházban elkezdhető posztoperatív torna és légzőtorna ugyanúgy benne van másfél órás videós csomagunkban, mint a későbbi, alap hegkezelő program, melyet célszerű a műtét utáni hetekben a sebek leesése után elkezdeni és onnantól rendszeresen végezni. Ez három elemből áll: a hegmasszázsból, a 3D légzésből és a hozzá tartozó, rövid, keringésjavító tornából két erősségben). Mindezt keresd a Császárvonal előfizethető videótárában. Alább egy bemutató, mit is ad a program!