Szülés és psziché I. rész: milyen pszichés szempontok alapján dönt a szülész a szülés módjáról?

Császármegelőzés

Szerző: Szabó Emese Szakértő: dr. Vizi János pszichiáter, igazságügyi pszichiáter szakértő, jogász

A szüléstől való félelem, korábbi trauma vagy valamilyen pszichés betegség sokakat terel a császármetszés irányába, de ezek önmagukban nem indikációi a műtéti beavatkozásnak. Mik azok a pszichés szempontok, amelyek alapján a szülész meghozza a döntést a szülés módjáról?

Tokofóbia – ha a szüléshez kötődik

Sokszor indokolják a császármetszést pszichés okokkal, mondván, a beavatkozást pszichiáter javasolta, pedig valójában ilyen jogosultságuk nincs a pszichiátereknek. Ők nem állíthatják fel a császármetszésnek sem az indikációját, sem a kontraindikációját, ez a szülész-nőgyógyász hatásköre, akihez befutnak az ezzel kapcsolatos szakvélemények. Ilyen érkezhet pszichiátertől is, aki a páciens anamnézisének ismeretében, személyes vizsgálat alapján írja le pszichés státuszt.

A várandós nők pszichés státuszát több részre kell bontani. Egyrészt lehet szó olyan szüléstől való félelemről – úgynevezett elsődleges tokofóbiáról –, ami előzmények nélküli. Ez olyan nőknél léphet fel, akik még nem szültek. Hátterében részben az áll, hogy a szülést a média és a laikus kommunikáció fájdalmas eseménynek ábrázolja. Vezethet tokofóbiához az is, ha a szülési traumát valamilyen családtag – például a várandós nő édesanyja vagy testvére – élte át, és ő mesélt ezzel kapcsolatban horrorisztikus történeteket. Ehhez kapcsolódhatnak azok a vélt vagy valós információk, hogy ezeket a komplikációkat császármetszéssel el lehetett volna kerülni. Vagy ennek a fordítottja, hogy a természetes szülés segített volna elkerülni azokat a problémákat, amelyeket a császármetszés okozott, vagy annak tudtak be – mondja dr. Vizi János pszichiáter, igazságügyi pszichiáter szakértő, jogász.

Beszélhetünk másodlagos tokofóbiáról is, amit valamilyen átélt szülési trauma előz meg. Ez lehet bármi, például gátszakadás, elhúzódó vajúdás vagy valamilyen súlyos szülési komplikáció. A szakirodalom egyre gyakrabban ír arról, hogy maga a szülés is vezethet akut stresszzavarhoz, sőt poszttraumás stresszhez is. Még akkor is, ha súlyos komplikáció nem fordult elő a szülés során.

Olvasd el a cikk folytatását is mindenképpen!
A cikksorozat második részében perinatális szakemberek mondják el a tapasztalatukat, véleményüket a témában, a cikk ide kattintva olvasható és ezzel a cikkel szorosan együtt értelmezendő.

 Szorongás, szorongás és szorongás

Vannak olyan félelmek, amelyek nem közvetlenül a várandóssággal és a szüléssel kapcsolatosak, hanem olyan betegséggel vagy állapottal, amelyek az adott nőnél fennállnak, és szövődményekhez vezethetnek a hüvelyi szülés esetén. Olyan pszichiátriai betegség viszont nincs, ami közvetlenül veszélyt jelenthetne a szülés során.

Leggyakrabban az okoz gondot, ha valaki alapból valamilyen szorongásos zavarban szenved, és emiatt minden veszélyt túlértékel. Szorongás miatt kialakulhat ördögi kör is. A szakirodalom például leír olyan eseteket, hogy valaki ilyen helyzetben császármetszést kért volna, amit – mivel amúgy szülészeti szempontból nem volt indokolt – nem végeztek el, de a szorongás miatt a vajúdás annyira elhúzódott, hogy végül tényleg császármetszést kellett végezni.

– mondja a pszichiáter.

Vizi János kiemeli, hogy a nőgyógyász kezében szorongásnál nem az időzített császár az egyetlen eszköz, hiszen a családbarát, bababarát szülészeteken (ilyen titulusok hivatalosan ma nincsenek - a Szerk.) már rengeteg olyan lehetőség érhető el, ami segít megszüntetni, vagy legalább enyhíteni a szorongást. Ilyenkor még formális pszichoterápiára sincs feltétlenül szükség, segíthetnek már azok a szülésfelkészítő programok is, amelyekbe jó esetben az apákat is bevonják (és amely a szülőpárt megtanítja a stresszkezelést, a szorongások oldására mutat technikát, nem mellesleg és hangsúlyosan pedig tudatosítja az édesanyában, hogy mi fölött lehet kontrollja a folyamatban - a szerk.) 


Császárvonal-tipp - relaxálj!

Ismered ingyenes relaxációnkat, amit a műtőben lehet segítségül hívni?  Továbbá találsz hosszabb, a hasi szülésre felkészítő relaxációs hanganyagot és a szülés utáni stresszoldásban segítségedre levő hanganyagot is, mely így regenerációdhoz járulhat hozzá. És hogy mit adnak, adhatnak neked és babádnak ezek? Arról pszichológus szakértőnkkel készült cikkünket ajánljuk elolvasni!

Természetes védelem

A szorongásos zavaroknak külön példája a pánikbetegség, amelynek érintettjei hajlamosak azt gondolni, hogy a pánikroham lehetősége miatt a császármetszés az előnyösebb megoldás. Itt ugyanakkor az az általános tapasztalat, hogy ha valós veszély van, akkor ritkán jelentkezik pánikroham.

Nem véletlen, hogy a roham elkerülésének egyik technikája a figyelem elterelése. Márpedig annál jobban kevés dolog tereli el a figyelmet, mint a szülés beindulása és az ezzel kapcsolatos események pörgése. Ilyenkor a pánikbeteg általában nem tud azon aggódni, hogy lesz-e rohama vagy sem.

– emeli ki Vizi János.

Külön betegség a depresszió, ami az esetek 70 százalékában szorongásos tünetekkel jár, a szüléssel kapcsolatos problémát jellemzően utóbbiak okozhatják. Ha a depresszió súlyos, akkor romolhat a szüléssel kapcsolatos együttműködés is, ezt szintén mérlegelnie kell a nőgyógyásznak.

A pszichiátriai szakvéleményekben értelemszerűen szerepelnek az olyan betegségek is, mint például a skizofrénia. Ennél nem kizárt, hogy a terhességgel, szüléssel kapcsolatban kialakuljanak téves eszmék, de ez nem jellemző, ilyenről a szakirodalomban sem igazán lehet olvasni. Önmagában a többi mentális zavar sem indikációja vagy kontraindikációja önmagában a császármetszésnek vagy a hüvelyi szülésnek. Mindig a konkrét esetet kell elemezni a kérdés eldöntése érdekében.


Gyere Magyarország legnagyobb, császárral szült édesanyáknak megálmodott, szakértői csoportjába, és kérdezz, ha maradt még valami, amire nem kaptál választ!