Pánikbeteg, pánikolós vagyok: császármetszés alatt mi segíthet elkerülni a rohamot?

Császár előtt

Szakértő: Filó Melinda, pszichológus és művészetterapeuta

Gyakran kérdezik a Császárvonal szakértőitől, pánikbetegen, pánikolós alapszemélyiséggel hogy lehet úgy szülni hasi úton, hogy a lehető legkisebb eséllyel jöjjön elő a probléma a műtőben, a műtét körüli időszakban. Gyakori kérdések sorozatunk témába vágó kérdés-válasza, pszichológusi közreműködéssel.

Gyakori kérdés: Mi lesz, ha a pánik a műtőben, császármetszés közben jön rám? Mit tehetek, hogy elkerüljem?


A szakértő válasza:

Mit nevezünk pánikrohamnak?

A pánikroham tulajdonképpen a vegetatív idegrendszer vészreakciója olyan helyzetben, amit veszélyesnek ítélünk meg. Egyszeri pánikrohama nagyon sok embernek van az élete során, de ebből nem feltétlenül alakul ki pánikbetegség . Szorongásos betegségről akkor beszélhetünk, amikor egy roham után a beteg elkezd előre félni a rosszulléttől, és ez jelentősen beszűkíti az életét – ez tulajdonképpen félelem a félelemtől, hiszen vagy egy veszélytelen szituációt vagy a saját testi tüneteit értékeli katasztrofálisnak.


A pánikbetegség jellegzetes tünetei

  • szapora légzés és szívverés,
  • szédülés,
  • szájszárazság,
  • mellkasi fájdalom,
  • látás és gondolkodás beszűkülése,
  • ájulás,
  • halálfélelem,
  • zsibbadás,
  • hányinger,
  • hasmenés,
  • izzadás,
  • remegés.

A pánikbetegség tünetei terhesség alatt javulhatnak, de bizonyos esetekben fel is erősödhetnek.


Miképp gyógyítható a pánikbetegség, milyen terápiák jönnek szóba?


Ma már többfajta terápiája létezik, és a tapasztalat azt mutatja, hogy ezeknek a kombinációja a leghatékonyabb, vagyis

  • pszichoterápia a betegség lelki okainak feltárására és
  • kognitív viselkedésterápia a tünetek kezelésére.

A pszichoterápia során szakember segítségével feltárhatunk olyan tudatalatti folyamatokat, amik a szorongásainkat és a tüneteinket okozhatják, vagyis hosszabb távú, átfogóbb hatású, hiszen az okokat szüntetjük meg vele.

A kognitív viselkedés terápia során kifejezetten a tünetek enyhítésére fókuszálunk, ami a beteg mindennapos életminőségét emeli. Itt pániknapló segítségével megpróbáljuk beazonosítani a pánikot kiváltó helyzeteket és azokat a negatív gondolatfolyamokat, amik ezekhez társulnak, hogy aztán leépíthessük, átkeretezhessük őket.


Súlyosabb esetekben gyógyszeres kezelés is szükséges lehet, de szorongásoldó gyógyszerek szedéséről várandósság és szoptatás alatt a kezelőorvossal mindenképpen konzultálni kell. Meg lehet próbálni enyhe gyógyteákat vagy más természetes szorongásoldókat. Általános stressz kezelésre érdemes még szorongáscsökkentő technikákat tanulni: autogén tréning, légzéstechnikák, relaxáció stb. Ezek elsajátításához kérjük szakember segítségét. Ha gyermekáldásra készülünk, a terápiát már a fogantatás előtt érdemes elkezdeni, de nem késő a terhesség alatt sem.


Szülés előtt pánikbetegen


A pánikbetegség egyik jellegzetessége a kontrollvesztéstől való félelem, ami szülésre készülve különösen ijesztő tud lenni. Így egy pánikbeteg kismamának nagyon fontos, hogy szülés közben minél inkább úgy érezze, hogy tudja, értse mi történik vele, és ne veszítse el kontrollérzetét, vele együtt hozzanak meg minden döntést.

Mindenképpen érdemes erről beszélni a nőgyógyásszal és a szülésznővel, és részletesen átbeszélni, hogy mi fog történni, ha császármetszésre kerül sor, mennyi ideig fog tartani, mit fogunk érezni, kik lesznek a műtőben stb., hiszen, ha ismerjük előre a procedúrát, máris kevésbé félünk. Arra is megkérhetjük őket, hogy műtét közben végig kommentálják, hogy mi történik, beszéljenek hozzánk, vagy éppen fogják a kezünket, ezek jó figyelemelterelési technikák is.

császármetszés - B tervként - jó, ha szerepel a várandós édesanya felkészülése során, ha pedig biztosan császárral szül, még fontosabb információs bázis. Ehhez nyújt segítséget az ingyenes Császárvonal mobilalkalmazás, mely A-Z-ig minden fontos információt tartalmaz a császármetszés előtti, a kórházi és a regenerációs időszakról is, szakértőkkel, közérthető stílusban. Az applikációt itt éred el:  CsászárvonalApp iOS-re,  CsászárvonalApp AndroidraElőfizethető videótárunkat a csaszarvonal.hu/videotar oldalon pedig szintén szívből ajánljuk: a nagy hasi műtét utáni időszakot könnyíti meg (pl. sebkímélő mozdulatok bemutatása) megmutatja a hegkezelés alaplépéseit, és a mindennapi mozgásokhoz, illetve a sporthoz való visszatérés lépcsőfokait járja végig az anyával.  

Légzéstechnikákat, imaginációs vagy önszuggessziós technikákat a műtét alatt is alkalmazhatunk, amik nagymértékben csökkentik a szorongásunkat és segítenek elkerülni a pánikrohamot. Meg kell említeni, hogy vannak olyan pánikbeteg kismamák, akiket épp a természetes szülés tölt el félelemmel, de ezt a félelmet is van idő kezelni a várandósság 9 hónapja alatt.

Köszönjük  Filó Melinda, pszichológus és művészetterapeuta segítségét, amit a cikk elkészültéhez nyújtott.