Honnan tudhatom, hogy indokolt volt-e a császárom?

Császármegelőzés

Szerző: Kiss Virág Szakértő: Dr. Ujvári Attila szülész-nőgyógyász

Számtalan esemény és tényező szólhat bele abba, hogy a szülésünk a műtőben fejeződjék be, bár ezek sokszor egyáltalán nem indokolják a császármetszést. Dr. Ujvári Attila szülész-nőgyógyász segítségével egy konkrét esetet elemezve vettük sorra, hol csúszhat hiba a folyamatba.

Nagyon nehéz utólag arra a kérdésre válaszolni, hogy indokolt volt-e egy császármetszés, különösen, ha egy másik szakembernél szült korábban a kismama – szögezte le beszélgetésünk elején dr. Ujvári Attila szülész-nőgyógyász


Egy tapasztalt orvos azonban, ha nagyon részletesen tájékozódik a szülés körülményeiről, akkor felfigyelhet azokra az eseményekre, amelyek a műtéti beavatkozás irányába terelhették a folyamatot. 

Ezekről azért is jó, ha tud a kismama, hogy erősödjön a hite abban, hogy nem az ő gyengesége vagy alkalmatlansága az, ami miatt szükségszerűen be kellett, hogy következzék a császármetszés.

– hangsúlyozza. De melyek ezek a tényezők, amelyek – mint egy hibás vasúti váltó –, rossz irányba terelik a szülés folyamatát? 

Dr. Ujvári Attilával egy egészségügyi intézményben szülésre készülő, 42 hetes kismama esetén keresztül vettünk sorra néhány fontos szempontot.

A terhességi kor elszámolása

A túlhordás esetében felvetődhet a terhességi kor téves meghatározása. Előfordulhat például, hogy a várandós későn ment el az első ultrahangra, sőt az is, hogy a vizsgálat során a magzat – ahogy összehúzza és kinyújtja magát – megtévesztheti a szakembert, aki akár 3-4 héttel is eltérhet a valódi terhességi kortól. Az egészségügyi intézményben azonban, ilyenkor már nagy nyomást helyezhetnek a kismamára, hogy beindítsák a szülést, illetve császármetszést hajtsanak végre.

Jó tudni - a köznyelv is rosszul használja!
A túlhordás a 14 napnál hosszabb terminustúllépést jelent. Csak ettől az időponttól nő számottevően a magzati veszélyeztetettség.

Lelki tényezők

Mindig meg kell nézni, hogy mennyire volt támogató a kismamával környezete

Ha az egészségügyi személyzet vissza tudja adni a hitét a kismamának, hogy igenis sikerül a szülése, akkor hatalmas meglódulások történhetnek.

– véli a szakember.

Sajnos egy 42 hetes kismama esetében folyamatosan azt sulykolja az egészségügyi személyzet, hogy túlhordta a gyermeket, sok idő eltelt anélkül, hogy történt volna valami, és mindenképpen meg kell császározni. A lelki terheket pedig fokozza, hogy ez a kismama épp egy évvel a szülése előtt elvesztette egy magzatát

Spontán vagy indított szülés

A szüléssel kapcsolatban érdemes ránézni arra is, hogy milyen külső beavatkozások történtek. Nagyon gyakran ugyanis a türelmetlenség vezet császármetszéshez

Ilyenkor kérdésként merülhet fel, hogy adtak-e oxitocint a kismamának; ha igen, akkor mennyi idő után, milyen hosszan; illetve történt-e burokrepesztés, és mi volt az indikációja

A példaként felhozott várandós kismama azt tapasztalta, hogy – az oxitocin hatására – estére jó fájásai jöttek, ám éjszakára – anélkül, hogy megbeszélték volna vele – levették az infúzióról, hogy aludjon. Az infúzió ilyen hirtelen történő megvonása pedig – ha a vajúdás nem nagyon előrehaladott – fokozza az esélyt, hogy a fájások ne tudjanak beindulni újra. Ezen a ponton azonban egy másik fontos dolog is történt: ez a kismama nem merte megkérdőjelezni a döntést, mert úgy hitte, az orvosok jobban tudják nála, mire van szüksége.

Fény vagy félhomály

Nem véletlen, hogy a babák szívesebben születnek éjszaka – hangsúlyozta az orvos – sötét és a félhomály segíti a szülést támogató hormonok (melatonin) termelődését, és támogatja a kismamát abban, hogy magára figyeljen, befelé forduljon. Immár bizonyított tény az is, hogy az oxitocin (az a hormon, amely kiváltja az összehúzódásokat szülés közben - szerk.) termeléshez is melatoninra van szükségünk. A melatonin kiválasztását az erős fények gátolják, ez pedig gyöngíti a méhösszehúzódásokat is.

A példaként felhozott kismama egy besötétített szobában pihent, befelé figyelt, és már épp kezdtek volna megindulni a fájások, amikor egy orvos berohant, felkapcsolta a lámpákat, és mindenféle magyarázat nélkül elkezdte a méhszájat tágítani. Érthető módon ilyenkor az egész folyamat ismét visszaesik.

Informálódj időben!

A fenti konkrét eset kapcsán is kaphattunk ízelítőt azokból a tényezőkből és eseményekből, amelyek beleszólhatnak szülésünk alakulásába. De mit tehetünk a szülés előtt és alatt, hogy elkerülhessünk egy indokolatlan császármetszést?

Dr. Ujvári Attila azt javasolja, hogy alaposan tájékozódjunk helyes eljárásokról és jogainkról a szülésünket megelőzően. Ehhez egy 2021 decemberében – szülészetben jártas szakemberek, szakjogászok és betegjogi szervezetek bevonásával – készült tájékoztatót ajánl a várandósok figyelmébe (Tájékoztató a szülésről).