Szemüveges vagyok - tényleg romolhat a szemem szüléskor, szülés után?

Császármegelőzés

Szerző: Óvári Enikő

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy szülés során romolhat a dioptriás szem állapota vagy, hogy a nyomástól leválhat a retina – hívja fel a figyelmet Dr. Ungváry Lilla szemész, látástréner. Cikkünkből kiderül az is, mi okozhatja a szem bevérzését szülés után.

Nem a szülés a kritikus

Azoknál, akik gyermekáldást követően látásromlásról számolnak be, ezt az állapotot nem a szülés, hanem maga a várandósság válthatja ki, a terhességben létrejövő hormonális változások ugyanis valóban meg tudják változtatni a dioptriát. Ennek oka, hogy a szövetek állaga ilyenkor fellazul, s ha ez a változás a szem szöveteinél alakul ki, az valóban okozhat negatív irányú változást – hívja fel a figyelmet a szakember. Emellett a magas vérnyomással járó terhességi toxémia lehet egy olyan állapot, ami miatt a szem ödémásodhat, s ez látásromlást okozhat – ami a szülés után helyreállhat.

Kiemelte, hogy a retina szülés miatti leválása pedig az egyik leggyakoribb tévhit, mivel ezt alapvetően nem a belső nyomás, hanem a szemet érő külső ütés, ütődés, rázkódás válthatja ki. 

Kitolási szak – csukjam be a szemem?

Gyakori, hogy a kitolási szaknál maga a szakszemélyzet tanácsolja a kismamának, hogy csukja be a szemét, elkerülve ezzel a látószervünkre nehezedő nyomást. „Furcsának találom, hogy erre kívülről utasítanak” – mondja Dr. Ungváry Lilla, kiemelve, hogy ennek nem a szem, mint inkább a befelé fordulás szempontjából van jelentősége

Befelé fordulás szülés előtt és után

Ismerd meg a Császárvonal relaxációs hangtárát: találsz a befelé forduláshoz császármetszés, illetve VBAC előtti hanganyagot, de a szülés utáni, gyermekágyi és regenerációs időszakra is gondoltunk!

Mint arra rámutatott, a kellemetlen élmények vagy egy hirtelen jövő sokk, traumatikus élmény viszont okozhat látásromlást, amelyeken később specifikus gyakorlatokkal vagy terápiával lehet segíteni. „A szülésnél is nagyon nagy jelentősége van a szavaknak, így ha ilyenkor nem utasítanak, hanem azt mondják, hogyha jobban esik befelé figyelni úgy, hogyha becsukja a szemét, akkor tegyen úgy. De ez ne legyen utasítás, mert szemészeti szempontból nincsen jelentősége annak, hogy valaki becsukja a szemét.

Bevérzett a szemem – mi lesz vele? 

Szüléskor egy hatalmas nyomásváltozás történik a fejben lévő erekben, ez az, ami megpattinthatja a szemben lévő kis ereket, aminek következtében bevérzés alakul ki. Mint arra a szemész felhívta a figyelmet, ez önmagában nem jelent rosszat, s pár nap alatt elmúlik. Érdekességként elmondta, hogy ezek a bevérzések nemcsak a szemben jöhetnek létre, csak ez az, ahol látványos. „Alapvetően ez a nyomásváltozás tényleg nem ideális a szemnek, de szerencsére nagyon rövid ideig tart, s nem szoktak belőle súlyos szövődmények kialakulni” – nyugtatja meg a kismamákat a szakorvos.

Kiemelte, hogy a látásunk nagyon érzékeny a hipnózisra, ezért inkább ne a félelmeinkre koncentráljunk szülésre készülés közben sem.

Mire jó a szemtorna? 

Léteznek elsősorban feszültségcsökkentésből, lazításból álló szemgyakorlatok, amelyek bármikor végezhetőek és nem várandósság-specifikusak, de segíthetnek a látás javításán, így azon is, ha valaki a gyermekáldás után tapasztal ilyen romlást.  

GYED alatt javulhat a szem? 

Ráadásul jó hír, hogy sokan számolnak be róla, hogy az otthon töltött idő alatt javult a látásuk. Dr. Ungváry Lilla szerint ennek csupán egyetlen oka az életmódbeli változásban keresendő: az anyukák ugyanis nem egész nap a monitor előtt ülnek, s már ezzel az aprónak tűnő változással javulhat a szemük. 

Kérdésed van? Várunk Magyarország legnagyobb, császárral szült édesanyáknak létrehozott, szakértői csoportjába!

Óvári Enikő

Újságíró, közgazdász, VBAC anya, szülésfelkészítő dúla, A VBAC-titok című könyv szerzője vagyok. Célom, hogy segítsek mindazoknak, akik császármetszés után hüvelyi szülésre készülnek. Információkkal, felkészítéssel, majd szüléskíséréssel. Meghallgatok, bátorítok, elfogadok. Hiszek az élethosszig tartó tanulásban. Hiszem, hogy a császár utáni szülés lehetősége mindenkinek jár. Mottóm: I can, I will, end of story.