Frontra érzékeny a császáros hegem - együtt kell ezzel élni?

Császár után

Szerző: Óvári Enikő Szakértő: Nagyné Kiss Andrea

Sok ember szervezetére van jelentős hatással az időjárás változása, ilyenkor érzékenyek lehetnek a korábbi műtéti hegek, így a császármetszés helye is. Mi ennek az oka és tudunk-e tenni ellene valamit? Kiderül cikkünkből, melyben kérdéseinkre Nagyné Kiss Andrea, hegkezelésben jártas szakember válaszolt.

Frontra érzékeny sebek – mi áll a háttérben?

"A frontra való érzékenység nemcsak a műtéti hegekre, de bármilyen sérülésre vonatkozóan jelentkezhet, egyszerűen azért, mert ott, ahol valamilyen beavatkozás történt, a szövet már nem az eredeti állapotában van. A heg, seb körül a szövetek kevésbé rugalmasak, emiatt feszültség alakul ki körülöttük" – magyarázza Andrea.

A frontra érzékenység az idegrendszer leterheltsége miatt is kialakulhat, s ilyenkor a testünkben lévő receptorok érzékenyebben reagálnak a külső körülményekre, mint a légnyomás, a hőmérséklet vagy a páratartalom-változás.  A heg körül kialakult összenövések (erről részletesen ittmellett annak érzékenységét a lelki háttér is befolyásolhatja – mutat rá a szakértő. Az idegrendszer ugyanis akkor is túlterhelődik, ha

Az összenövések is fokozhatják

Mindezeket a tüneteket fokozzák a test különböző részein lévő szöveti feszültségek, amelyek kialakulásának a hátterében a heg körül létrejövő összenövések, letapadások is állhatnak.  Ezek olykor nem is okoznak tüneteket, észre sem vesszük őket, máskor a meglévő tüneteket nem is kapcsoljuk a heghez. Pedig gyakori, hogy a különböző szervi tünetek hátterében a hegek körül kialakult összenövések állnak. Éppen ezért fontos a hegkezelés, amit sosem lehet későn elkezdeni, s amivel akár a fontra érzékenységen is lehet javítani. Emellé, ha még az életünkben jelen lévő stresszt is tudjuk kezelni, csökkenteni különböző technikákkal, elképzelhető, hogy a következő időjárás-változást már kevésbé érezzük meg. 

Összenövés természetes szülés után, vagy bármikor máskor is? 

Mint arra Andrea rámutatott, az összenövése azoknak is lehet, akik természetes úton szültek, mivel a belső szervek, szövetek torlódnak, egymáshoz nyomódnak, akár hetekig, ahogy a baba nő a pocakban. Az összenövés tehát nem csak heg miatt alakulhat ki, hanem olyan helyzetekben, amikor egy adott testrész, terület hosszabb ideig immobilis, például sérülés miatt nem mozgatjuk a lábunkat napokig, hetekig  sínben van, gipszben, felkötve, vagy csak nagyon kíméljük. Ha

...ezek mind ahhoz vezethetnek, hogy sok összenövést, letapadást, belső szöveti feszültséget hozunk létre.

Hogyan segít a hegkezelés?

"A heg gyógyulása során minden esetben a felszínes és a mély rétegekben is összenövések, letapadások keletkeznek, császármetszésnél leginkább a kismedencében, a hasüregben. Egy heg instabil szövet, folyton fixációs pontokat keres, ahova rögzülhet" – magyarázza Andrea.  Összenőhetnek emiatt a belek, vagy más szervek egymáshoz, vagy a bélfalhoz, hasfalhoz,  ezzel az adott terület, szerv funkciója, normál működése változhat. Előbb utóbb ezek az összenövések valamilyen tünetet okoznak, ami lehet pl. emésztési, menstruációs panasz, mozgásszervi, belszervi, szexuális probléma, húgyúti panasz,  ezért érdemes a hegkezelést mindenképp mielőbb elkezdeni, megcsinálni, mert minél frissebb a heg, annál könnyebb dolgunk van. Legjobb, ha még azelőtt oldjuk fel ezeket az összenövéseket, hogy azok a szerveink funkcióját gátolnák

Hegkezelés: otthon, magadnak és szakemberrel

A hegkezelés során manuális technikákkal oldjuk fel ezeket a blokkokat, letapadásokat. Az egyes technikák, tornákkal, átmozgatásokkal kombinálva otthon is végezhetők magunkon, rendszeresen.

Online segítünk megtanulni heget kezelni, akár ma elkezdheted!

A Császárvonal Videótárában az Alapcsomagunk része már a hegkezelés, melyet a kórházi napokban el tudsz kezdeni. A Haladó has- és hegkezelés programot 3-4 hónapnál régebbi hegek esetében bármikor elkezdheted (de akár évekkel a szülés után is), egy élethosszig alkalmazható hegkezeléses tudást tanít meg, sokféle módszerrel. "Magamra találó", szülés utáni regeneráló programjaink is mind tartalmaznak mélyebb hegkezelést, már stabil hegekre (ezek fix indulási dátumos, komplex regeneráló- és egészségtornás programok, figyeld a dátumokat!).

Ha nem tudod, melyik való Neked, írj a hello_kukac_csaszarvonal.hu címre, vagy hívd ügyfélszolgálati telefonszámunkat, segítünk!


Ha szakemberhez fordulunk, ő még speciálisabb fogásokat is alkalmaz majd és egyénre szabott gyakorlatokat is ad, tanít az otthoni önkezeléshez.

A hatékonyság érdekében a legjobb, ha ezt kombináljuk mozgással, sok-sok nyújtózással, tánccal, tornával, sétával, jógával. Így meg tudjuk akadályozni, hogy a már feloldott, mobilizált terület újra feszültség alatt legyen. A hegkezelés tehát élethosszig tartó feladat, nincs vége egy-egy kezeléssorral!

Mit csinál a szakember, ha hegkezelésre mész hozzá? (videó)

Ilyen szakembert tudunk neked ajánlani, ha írsz a hello@csaszarvonal.hu címre, lakcímed szerint.

Kérdések, amiket tegyél fel magadnak

Összefoglalva a frontra érzékenység hátterében fizikai és lelki okok is állhatnak, a kettőnek az együttes megléte tovább fokozza a tüneteket. Éppen ezért Andrea azt tanácsolja, tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

  • hogyan élted meg a szülést és az azt követő időszakot?
  • váratlanul ért-e, hogy a császármetszéssel hoztad világra gyermekedet?
  • milyen a viszonyod a hegeddel, hozzá tudsz-e nyúlni vagy nem?



Fontos, hogy ezeket mind megnézzük, megbeszéljük hegkezelés közben (és otthoni hegkezelési folyamatunk során), manuálisan oldva a blokkokat és közben engedjük, hogy a lélek is oldódjon, gyógyuljon. 

Maradt még kérdésed? Gyere Magyarország legnagyobb, császárral szült édesanyáknak megálmodott, szakértőkkel működtetett közösségébe!