Ritka VBAC-esetek: hüvelyi szülés méhfejlődési rendellenességgel és faros babával

VBAC

Szerző: Kiss Virág Szakértő: Dr. Ujvári Attila szülész-nőgyógyász

Melyek azok az esetek, amikor automatikusan a császár mellett dönt a szakember, pedig mérlegelhetné a hüvelyi szülés lehetőségét is? Dr. Ujvári Attila szülész-nőgyógyászt kérdeztük a ritka VBAC-esetekről, és arra kértük, hogy osszon meg egy emlékezetes történetet is a praxisából.

Méhfejlődési rendellenességek

"Extrém, de mivel az én praxisomban is előfordult, így a méhfejlődési rendellenességeket említeném meg elsősorban" – osztotta meg tapasztalatait dr. Ujvári Attila. "Ilyen rendellenesség például az egy- vagy kétszarvú méh és a különféle méhüregi eltérések" - teszi hozzá.

A méhfejlődési rendellenességekről

A méh anatómiai fejlődésének rendellenességei embrionális korban alakulnak ki.

  • az egyszarvú méh esetében a méhnek csak az egyik fele alakult ki
  • kétszarvú méhről akkor beszélünk, ha a két méhfél nem forrt össze teljesen
  • a kétnyakú kétszarvú méh esetében a két kifejlődött méh a méhnyak területén ér össze, a méhnyakban egy sövény alakul ki
  • kétszarvú egynyakú méh estében a méhnyak nincs kettéosztva, és van, hogy az egyik oldala csökevényes
  • A méhfejlődési rendellenességek között tartjuk számon a kétméhűséget, a septált, torzult méhet, a kettéválasztott méhet is.


Ezekre az esetekre – különösen egy császármetszést követően -, úgy tekintenek az orvosok, hogy rontják a hüvelyi szülés esélyeit. Ugyanakkor a várandósgondozás során meg mindenki attól fél, hogy ilyenkor gyakoribb lesz a koraszülés, hiszen a méhnyak nem feltétlenül tart úgy, ahogy normál esetben.

A méhfejlődési rendellenességek egy részénél tehát egy különös logikai hibára is rávilágítanak – hívta fel a figyelmet Ujvári doktor. Egyrészt az orvosok úgy vélik, hogy a gyenge méhnyak nem fog megfelelően tartani, és ezzel a koraszülés kockázata megnő; másrészt mégsem adnak esélyt a VBAC-ra és arra, hogy ez a gyorsan kitáguló méhszáj gond nélkül kiengedje a babát.


A méhfejlődési rendelleneségekkel kapcsolatban dr. Ujvári Attila saját praxisából említ meg egy emlékezetes VBAC-esetet. Évekkel ezelőtt egy közeli családtagjának operált le egy sok fájdalmat okozó, lezárt méhszarvat az egyszarvú méhéről, aki aztán két császáros gyermeket is világra hozott a segítségével. Ezen a ponton arra is kitért, hogy az illető esetében mérlegelni lehetett volna a hüvelyi szülés lehetőségét, mert - bár faros babákról volt szó -, a gyenge méhnyaknak köszönhetően mégis sokkal kisebb esélye lett volna a fej elakadásának. Ám – ahogy ő fogalmazott – abban az időben, kevesebb tapasztalattal és képzettséggel a tarsolyában, az elvárt protokollhoz igazodva végezte el a műtéti beavatkozásokat. Ezután a két császármetszés után aztán minden gond nélkül világra jött hüvelyi úton egy harmadik gyermek is:

Be kell vallanom, hogy egy nagyon megrázó, pozitív élmény volt, ami pozitívan hatott a család dinamikájára is.

– emlékezett vissza.

Mivel az első két gyermek jó pár évvel korábban született, és addigra már a házaspár is túl volt a párkapcsolatokban törvényszerűen megjelenő hullámhegyeken és völgyeken, ez a VBAC egy olyan katartikus élménynek bizonyult számukra, ami nagyon szorosan összefűzte a családot.

Faros szülés császár után, faros VBAC

A ritka VBAC- esetek között megemlíthetjük még a faros szüléseket is – emelte ki dr. Ujvári Attila, aki szerint egy császármetszés után feltehetőleg mindenki azonnali császárt javasolna egy faros babát váró kismamának.  Ő maga azonban úgy látja, hogy egészen más természetűek a kockázatok egy császármetszés utáni szülés esetében és egy faros szülésnél.


Ezzel kapcsolatban így fogalmaz: "Úgy gondolom, hogy sokkal több mindenbe bele lehetne engedni a kismamákat, és a szülés dinamikája választ ad arra, hogy működik-e a döntésünk. Jómagam, ezzel a megközelítéssel nagyon sok szép élményre tettem szert."

Maradt még kérdésed? Gyere Magyarország legnagyobb, szakértőkkel működtetett támogató csoportjába, amit császárral szült édesanyáknak hoztunk létre!