"A banyapúpom miatt kezdtem bele ebbe a tornába, megérte!" (előtte-utána fotók)

Ti és a Császárvonal

Szerző: Rákosi Dóra, gyógytornász

Mit kell tudni a banyapúp (más néven bölénynyak, olykor özvegypúp) kialakulásáról és kezeléséről? Bele kell törődni, hogy így marad? Egyáltalán nem. A Császárvonallal gerinctornázó Klaudia történetén keresztül mutatjuk be, igenis érdemes komplexen tenni ellene. Banyapúp ellen tornával is? Igen!

Tudtad, hogy a banyapúp nem csupán esztétikai probléma? Mivel a Császárvonal Gerinctornáit sokan ilyen panasszal kezdik el végezni, úgy gondoltuk, érdemes egy cikket szentelni a témának. Szóval banyapúppal érkezett online csoportunkba Klaudia is. De ne szaladjunk ennyire előre. Mivel ez egy komplex probléma, nem csak egy irányból "lövünk" rá.

Hogy alakul ki banyapúp?

Szervezetünk egy idő után alkalmazkodik a rendszeres terheléshez. Ha sokat időzöl ugyanabban a pozícióban (telefonnyomkodás leszegett fejjel, asztalnál, számítógépnél ücsörgés, görnyedve szoptatás, gyermek dajkálása "előregunnyadva" , "mamis úszás", nem vízbe tett fejjel stb.), megbomlik az izomegyensúly, állandósul az a testtartás, amelyben legtöbbet vagy. Amennyiben fejed előretolódik, a nyaki gerincszakasz legalsó csigolyája erősen kiemelkedik tested síkjából. Ha az álladat előre tolod, és a fejed ebben a helyzetben rögzül, az nagyobb megterhelést jelent a nyaki gerincnek. A fejtartás állandósulhat, szervezeted védekezésbe kezd: védelmezően kötőszövetet halmoz a csigolya köré (gerinced lassan nem kettős S, hanem a nyaki és háti gerincszakasz átmeneténél inkább C alakot fog formálni). Ez szúró, kisugárzó fájdalommal járhat. A banyapúp születése ilyen egyszerű, mely aztán azon túl, hogy nem szép látvány a tartásodat tekintve, migrén, fülzúgás, hányinger, nyak- és vállmerevség/fájdalom, befagyott váll okozója, előfutára lehet.

Ez az előre helyezett fejtartás azonban tudd, nincs összefüggésben a fájdalommal, viszont a fentebb ismertetett folyamatokban érintett lágyrészek, izmok merevsége okozhat ilyen kellemetlenséget.

Érdekes lehet átgondolni, hogy milyen lelki okok állhatnak testtartásunk mögött, ez is árulkodhat arról, mit élünk meg odabent (a hanyagtartást például, az emiatt fellépő légzési nehezítettséggel és izomfeszüléssel ún. depresszív tartásnak is nevezik). 

Mit tehetünk a banyapúp ellen?

Ahogy más testi panasz esetén is, így a banyapúp kezelésénél is komplexen kell közelíteni a problémához. A kezelés időtartama, milyensége természetesen mindig egyéni és egyedi, az érintett állapotától és a tünetek súlyosságától függ. Milyen eszközei vannak a szakembereknek, mire figyelhet a laikus érintett?

  • Változatos testtartás, mozgásgazdag mindennapok (mindig a következő mozdulatod, pozíciód a legjobb, vizsgáld felül élettered, ülőalkalmatosságaid, munkakörülményeid!)
  • Izomegyensúlyt és testtartást harmonizáló (nem szeretjük a testtartást javító kifejezést), a háti szakaszt mobilizáló gerinctorna: legalább heti 2 alkalommal ajánlott sportolni a kellő izomstimulációért, kiváló döntés az úszás (vízbe betett fejjel!) és a gerincet erősítő, illetve a gerincnyújtó gyakorlatok végzése.
  • Manuálterápia: a nyaki-háti átmenetben a csigolyákon felgyülemlett kötőszövet oldásával szabadabbá tehetők a csigolyák, a nyak mozgása (légzési nehezítettség esetén a bordák mobilizációja, a bordamozgás növelése jön szóba)
  • kineziológiai tapasz,
  • SMR eszközök (henger+labda) mindennapos használata és masszázs (ezek önmagukban nem elegendők, izomerősítére van mellettük szükség!)

Idő, türelem, egyénre szabott megoldások

Mindez nem megy egyik pillanatról a másikra, kitartást igényel az érintettektől is,  viszont cserébe búcsút inthetünk életminőségünket rontó, krónikus fájdalmainknak is, nem mellesleg megelőzhetjük a még súlyosabb gerincproblémák kialakulását is.

Banyapúp előtt és után - tegyél gerinctornával a panasz ellen

És meséljen a hozzánk forduló édesanya, aki a gerinctornát a Császárvonal vezetett programjaiból velünk végezte, páros fotója álljon itt a program előttről és a program utánról. "A banyapúpom volt a legsürgetőbb problémám, ami miatt nekiálltam a programnak, és bár tudom, hogy ezt igazán majd hosszabb távon tudom megoldani, én most is látom már a pozitív változást. A tornákat egyébként imádtam, Csillának már elzengtem az erről szóló ódákat! Nem estek nehezemre a tornák, úgy érzem, sokat tettem a testemért, az egészségemért."

Gerinctorna profi segítőkkel

Keresd a Császárvonal két, online gerinctornás programját, ahol Kovácsné Tonkó Csilla gerinctréner, korrektív tréner segít Rákosi Dóra szakmai irányítása alatt 6 héten át. A gerinctrénerrel végzett torna segít megelőzni a gerinc- és mozgásszervi panaszok kialakulását, miközben gerincünk stabilitásáért felelős izomcsoportjait megerősíti, s ezzel párhuzamosan gerincünk mobilitását is visszaadja. Különösen javasolt a gerinctorna azoknak, akik a nyaki, a deréktáji vagy a háti szakaszon gyakran tapasztalnak merevséget, feszességet, fájdalmat. Receptre írnánk fel ülőmunkát végzőknek, sokat görnyedő/ szoptató/ hordozó édesanyáknak, nehéz fizikai munkát végzőknek és azoknak is, akiknek a választott sportja nagy terhet ró a gerincre.

Online gerinctorna - de lehet azt nekem?

A Császárvonal minden programja szétnyílthasizom- és gátbarát is egyben, vagyis olyan gyakorlatokkal tarkított, amit akkor is végezhetsz, ha ezen testtájakon panaszod van! A 6 hetes gerinctornákban minden héten két, 30 perces tornát találsz, és hétvégére egy 10-15 perces rövidebbet, hogy idő hiányában se a mozgásmentes hét mellett dönts, legalább egy rövid gyakorlatsort be tudj iktatni. A gyakorlatokat edzőnk végig kommentálja, érthetően instruál, a program végére mindent könnyen tudsz majd kivitelezni.

A programok része természetesen egy érzékenyítő has- és hegmasszázs is, hogy minél rugalmasabb testtel - heged által sem akadályozva - tudj végigmenni a programon.

  • Válaszd a Gerinctornát, mely évente ötször indul vezetetten, fix kezdődátummal, s együtt halad a mozgásprogram videóival a csapat! Figyeld a kezdődátumokat a Videótárban, biztosítsd be magad mindig időben a limitált helyekre! Ennek a programnak egy softball az eszközigénye!
  • Válaszd a Gerinctorna pluszt, ha nem akarod kivárni a vezetett időpontokat, haladj egyéni ütemben, VIP-csoportunkban pedig kérdezz trénerünktől, ha menet közben felmerül valami! Ez a program nagy, felfújt fitneszlabdát igényel.

Visszajelzések a velünk tornázóktól


Egyéni panaszaid, kérdésed kapcsán kérdezz bátran a hello@csaszarvonal.hu címen, szükség esetén először szakembert javaslunk, lakhelyedhez közel, vagy másik programot, ami testhezállóbb számodra!

Várunk Téged is!