Műtve volt a szemem - csak császárral szülhetek?

Szülés előtt

Szerző: Óvári Enikő Szakértő: Dr. Ungváry Lilla szemész, látástréner

Lézeres látásjavító műtét, kancsalság miatt elvégzett beavatkozás – vajon indokolják azt, hogy később ne szülhessen egy kismama természetes úton? – erre a kérdésre keressük a választ alábbi cikkünkben Dr. Ungváry Lilla szemész, látástréner közreműködésével.

Végre jól látok…nem akarom, hogy ez romoljon

A szülő képes korú nők körében az egyik leggyakoribb szemet érintő műtéti beavatkozás a lézeres szemműtét. Sokan várnak vele évekig, meggondolják többször, hogy bemerjék-e vállalni, majd megszületik a döntés, a műtét után pedig a várva várt eredmény, nincs többé szemüveg vagy kontaktlencse. Eljön a gyermekvállalás időszaka, majd a félelem attól, hogy a szülés során esetleg újra romlani fog a szem. 

Várakozási idő: 2 év

Dr. Ungváry Lilla elmondta, hogy lézeres látásjavító műtétet követően általában azt tanácsolják a szakemberek, hogy 2 évet várjanak a nők a várandóssággal. Ennek oka, hogy a 9 hónap alatt bekövetkező hormonális változások némileg ronthatják a látást. Mint arra felhívta a figyelmet, ezt a romlást maga a szülés nem idézheti elő, éppen ezért az ettől való félelemnek nincsen valós alapja. Ugyanez igaz a korábban kancsalság miatt elvégzett beavatkozásra is, ugyanis ebben az esetben sincs veszélyben a szem épsége egy jövőbeni természetes szülésnél. Kiemelte, hogy az egyetlen olyan szemet érintő műtét beavatkozás, amely után esetleg nem lenne szerencsés a szülés, az az időskori glaukoma vagy más néven zöldhályog. Azonban a gyermekvállalás időszaka nem erre az időszakra esik, ezért nem releváns. 

Kontaktlencse szülés alatt?

Vannak olyanok is, akik a látásjavító műtétet inkább gyermekvállalás utánra tervezik. Az ő esetüknek Dr. Ungváry Lilla azt tanácsolja, hogy lehetőleg várják meg a szoptatási időszak végét, majd pedig a teljes hormonális egyensúly helyreállását. Amíg ez nem történik meg, addig ugyanis a műtét eredményességét is befolyásolhatják a hormonális hatások. Aki pedig még előtte áll és a szülés alatt szeretne kontaktlencsét viselni, az nyugodtan megteheti: ennek sincsen semmilyen veszélye egy természetes szülés alatt – mondja a szemész. 

Ez is érdekelhet!

További cikkeink a szemészorvossal a sorozatban itt olvashatók a szem, látás vs. szülés kapcsán.

Kell-e becsukni a szemet szüléskor?

Gyakori, hogy a kismamáknak azt tanácsolják, csukják be a szemüket a kitolási szakasz alatt. Ennek azonban szemészetileg nincsen jelentősége: nincs amitől meg kellene, hogy védjen – mondja Dr. Ungváry Lilla. Rámutatott, hogy a csukott szem ugyanakkor segíti a befelé fordulást, ezáltal a szülés, születés természetét. Ami előfordulhat szülés után, s esetleg megijesztheti az anyákat, azok a szemen lévő bevérzések, de ettől sem kell megijedni, mert pár nap alatt el fognak múlni – zárta szavait. 


Maradt még kérdésed? Gyere a Császárvonal zárt, szakértőkkel működtetett csoportjába!