Nagyon rossz a szemem - csak császárral szülhetek?

Császármegelőzés

Szerző: Óvári Enikő Szakértő: Dr. Ungváry Lilla

Tévhit, hogy a magas dioptria növelné a retinaleválás esélyét, amely egyébként sem egy szüléssel járó nyomáskülönbségnél, hanem inkább erős ütődéstől, rázkódástól következhet be, ami remélhetőleg nem része a vajúdásnak, szülésnek – mondja Dr. Ungváry Lilla szemész, látástréner.

Erőlködéstől a retina nem válik le

"Nem tudom, mikor és mi miatt alakult ki, de sajnos a szülészek körében nagyon tartja magát az a tévhit, hogy a vajúdás/szülés alatti nyomásváltozás retinaleválást okozhat. Márpedig a retinaleválást nem erőlködés, hanem inkább erős ütődés vagy rázkódás okozhatja, semmiképpen nem az erőlködés. A természetes úton történő szülés tehát nem veszélyezteti a rövidlátó szemeket" - magyarázza a szakember.

Mit csináljak, ha a szülész a szememre hivatkozva császárt javasol?

A természetes úton történő szülés nem veszélyezteti a szemgolyó épségét. A szülés közbeni nyomásváltozás, erőlködés a szem ereit átmenetileg megterhelheti, aminek következtében megpattanhatnak és kisebb bevérzés jöhet létre, de szembetegséget nem okoz a szülés. A korábbi műtétek (lézeres szemműtét, kancsalság elleni műtét) sem ok a császármetszésre. A szülészek nem valós veszélyek miatt császározzák meg az anyákat a szemükre hivatkozva, sokkal inkább valami régi félreértelmezett elképzelés miatt. Az egyetlen, aki meg tudja ítélni egy szemgolyó állapotát és azt, veszélyes-e az adott betegségre vagy állapotra a szülés, az a szemész orvos, aki evidenciák - és nem "így szoktuk" alapján gyógyít.

Magas dioptria≠rossz szemfenék

A szemfenék állapotát időközönként érdemes megnézni mindenkinél, a nagyfokú rövidlátóknál pedig különösen, mert náluk lehetnek olyan állapotok – például perifériás degenerációk, kóros üveghegyi kapcsolatok, amelyek fokozott szemészeti ellenőrzést igényelhetnek. Ugyanakkor a magas dioptria nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szemfenék állapota ne lenne jó, s még akár egy lézeres műtéten átesett kismama is szülhet később természetes úton – mondja Dr. Ungváry Lilla. 

Szemészeti témájú cikkeinket a doktornővel itt találod csokorba szedve.

Szemészeti indoka nem lehet egy császárnak

A magas dioptria tehát nem növeli a retina-leválás valószínűségét, ezért önmagában erre hivatkozva császározni teljesen szükségtelen és indokolatlan – emelte ki, emlékeztetve rá, hogy mindez elhangzott a legutóbbi szemészeti kongresszuson is, ahol a fellelhető tudományos szakirodalom feldolgozása során jutottak erre a következtetésre. Dr. Ungváry Lilla a kismamáknak is azt tanácsolja, hogy ne féljenek a szem állapotának romlásától, mert az szülés közben nem szokott bekövetkezni. Amikor előfordulhat némi romlás, az a várandósság alatt történhet, aminek hátterében a hormonális változások állnak. Felhívta rá ugyanakkor a figyelmet, hogy ez sem egy végleges állapot, s a kisbabával otthon töltött idő alatt akár javulhat is a látás, még csökkenhet is a dioptria mértéke az életmódbeli változások – kevesebb monitor előtt töltött idő – miatt.