5+1 tipp, hogy ne császár legyen a vége

Császármegelőzés

Szerző: Kiss Virág

Szülésed körülményei jelentősen befolyásolhatják, hogy kisbabád hüvelyi úton vagy császármetszéssel fog-e a világra érkezni. Ha a császármetszés elkerülése a cél, az alábbiakat érdemes végigolvasnod, végiggondolnod.

Maga a szülés egy igen komoly testi és lelki munka, amit számtalan tényező nehezíthet, és ha a szülés dinamikája nem megfelelő, akkor előfordulhat, hogy császármetszéssel fejeződik be ez a folyamat. Ezt a dinamikát az általad választott intézmény, az ottani kórházi protokoll és a téged körülvevő személyek jelenléte is befolyásolják. Az alábbiakat járd végig, fogadd meg.

1. Válassz dúlát!

Ma már kutatások is bizonyítják, hogy komoly segítséget jelenthet, ha úgy döntesz, hogy segítő asszonytárs, dúla is kíséri a szülésedet. A dúla személye akár negyedével is csökkentheti a vajúdás hosszát, sőt a császármetszések száma 50%-kal csökkenhet az említett segítő jelenlétében.

A dúla a szülés alatt fizikai-lelki támogatást és biztonságot nyújt számodra, és mindenben a te igényeidhez igazodva segíti a szülés folyamatát. A kórházi környezet idegen, sokszor sürgető légkörében segít neked abban, hogy megfelelő lelkiállapotban élhesd át ezt a rendkívül fontos eseményt.

2. Csak nyugi! Ne rohanj kórházba!

Az első beavatkozás, amin vajúdó nőként legelőször átesel, az nem más, mint a biztonságos közeg, az otthonod elhagyása. Ez már önmagában is hatalmas stresszfaktor lehet számodra. A sokszor rideg, személytelen kórházi környezet, a szabályokkal teli kórházi protokoll, az ismeretlen személyek sokasága mind-mind hátráltathat abban, hogy a tested saját ritmusában felkészüljön a szülésre, és “végrehajthassa” feladatát. Tehát, nyugi! Amíg csak lehetséges, maradj otthon! A kórházba kerülést követően egyre nagyobb lesz az esélye, hogy újabb és újabb beavatkozásoknak vetnek alá, amelyek növelhetik a császármetszés kockázatát.

3. Gondold át az epidurális érzéstelenítést!

Vizsgálati eredmények szerint az epidurális érzéstelenítés lassíthatja a vajúdás folyamatát, és - különösen, ha a vajúdás korai szakaszában veszed igénybe -, megnövelheti a császármetszés kockázatát is. Az epidurál egyrészt korlátoz a mozgásodban, másrészt egy sor egyéb beavatkozással fog járni; és a magzat számára is nehezebbé teszi azt, hogy a megfelelő pozícióba fordulhasson. Ez nem azt jelenti, hogy le kell mondanod a fájdalomcsillapításról, de érdemes tájékozottnak lenni ezen a területen is.

4. Szülésindítás? Köszönöm, nem kérem!

A WHO adatai szerint a szülések 25 százalékában fordul elő szülésindukció. Tudtad, hogy a szülés indítása megnövelheti annak esélyét, hogy császármetszéssel záruljon a vajúdásod? Ez különösen az először szülő nők esetében jelent nagyobb kockázatot.

Fontos, hogy a szülésindítás ne érzelmi kérdés legyen, és ne kényelmi szempontok vagy a szülés siettetése legyen a háttérben (hosszú hétvége, ünnep, az orvos szabadsága jön stb.). Szigorúan szakmai, egészségügyi okok állhatnak csak egy ilyen beavatkozás mögött! Szülésed előtt tájékozódj te magad is a szülésindítás módjairól és az esetleges mellékhatásokról, előnyökről és kockázatokról.

Császárral szülsz, vagy csak szeretnél erre az eshetőségre is felkészülni? 

Töltsd le a Császárvonal ingyenes mobilalkalmazását, amit császáros édesanyáknak fejlesztettünk, csupa könnyen befogadható és közérthető írással a műtét előtti, a kórházi és a gyermekágyi időszakkal kapcsolatban, hogy ne érjen meglepetés! Fizess elő videós csomagunkra is, mely az első 12 hétben segíti minél zökkenőmentesebb felépülésedet, heged és tested regenerációját!

5. Kerüld a háton fekvést!

Tudtad, hogy a félig ülő és háton fekvő pozíció a legelőnytelenebb választás a szüléshez? A WHO ajánlása szerint a szülő nőnek joga van megválasztani a testhelyzetét sőt, szabadon mozoghat a vajúdás ideje alatt is. A nálunk is gyakori kőmetsző pozíciót pedig kifejezetten károsnak ítéli meg az Egészségügyi Világszervezet.

+1 Választott orvos vagy ügyelet?

Várandósságod során már az orvos kiválasztása is nagy dilemma elé állíthat, hiszen úgy látod magad körül, “mindenki fogad fel”. Fontos, hogy olyan szakembert válassz, akivel minden felmerülő kérdésedet meg tudjátok beszélni, és akiben szakmailag-emberileg is maradéktalanul megbízol. Ne félj kérdezni újra és újra, és merj orvost váltani, ha úgy érzed, nem vagy megfelelő kezekben! Tudod kell azonban, hogy az orvosválasztás csak nálunk jellemző szokás, tőlünk nyugatabbra már a szülésznői gondozás modellje érvényesül, a szülést élettani folyamatként kezelik, melybe orvos csak akkor avatkozik be, ha tényleges veszély áll fenn. Bizonyított tény az is, hogy fogadott orvossal nagyobb a beavatkozások esélye, és a császár előfordulási aránya is az ügyeletben történő szülésekhez képest. Emellett dönthetsz intézményen kívüli szülés mellett is. A fő az, hogy számodra legyen biztonságos a választott helyszín.