Mitől függ, hogy kapok-e drain csövet császármetszés után?

Császár után

Szerző: Óvári Enikő Szakértő: Dr. Pálla Péter szülész-nőgyógyász szakorvos

Nincsen egységes szakmai irányelv a császármetszések utáni drain csövek használatával kapcsolatban, de még a tudományos folyóiratokban megjelent cikkek sem egységesek az előnyei-hátrányai tekintetében. Az biztos, hogy kellemetlen a jelenléte és eltávolítása, de bizonyos esetekben segítheti a sebgyógyulást– mondja Dr. Pálla Péter szülész-nőgyógyász szakorvos.

Mi az a drain cső?

A draineket a különböző sebek üregeibe szokták helyezni annak érdekében, hogy az oda folyó váladékot, vért és egyéb testnedveket kivezessék onnan, mert azok az adott területen gyulladásos gócot okozhatnak, illetve akadályozhatják a seb gyógyulását – mondja a szakorvos. Hozzátette, a drain lehet

  • bőr alatti,
  • hasűri vagy
  • hüvelyi,

mindegyik célja, hogy a műtött terület szövődménymentes gyógyulását elősegítsék. 

Mire szolgál a cipelnivaló zacskó? 

A drain csövek végén minden esetben egy gyűjtő „edény” található, ide folynak az említett váladékok, a szakorvosok pedig a tartály tartalmán látják, hogy mennyi vér vagy más testnedv ürült bele. Mint arra Dr. Pálla Péter rámutatott, a különböző kórházak között, illetve kórházakon belül az egyes szakterületek között is eltérő a gyakorlat a drain csövek használata tekintetében. Van, ahol rutinszerűen használják például a császármetszéseknél, még máshol helyzetfüggő az alkalmazása. Nincs ezzel kapcsolatos egységes szakmai irányelv.

Hová kerül a drain császármetszés után? 

Leggyakrabban a bőr alatti zsírszövetbe helyezik, ahol a seb alapjára fektetik. Egy vastagabb hasfallal rendelkező kismamánál könnyebb gyógyulást biztosíthat, a sebváladék kivezetése által, valamint a fertőzések megelőzésében is szerepet játszhat – mutatott rá a szülész-nőgyógyász szakorvos.

Kiemelte: a nemzetközi ajánlások annál a kismamánál javasolják rutinszerűen a bőralatti szövetbe való drain behelyezését, akinek 2 centiméternél vastagabb zsírszövet van a hasfalában

Mikor távolítják el? 

Komplikációmentes műtét után általában 12 órával el is távolítják a drain csövet a szakorvosok. Dr. Pálla Péter rámutatott, hogy annyira nincsen egységes irányelv az előnyeiről-hátrányairól, hogy még a tudományos folyóiratokban megjelent cikkek is ellentmondásosak a tekintetben, hogy használata vagy mellőzése hatással van-e az esetleges műtét utáni hegszétválásra vagy kialakuló fertőzésekre.

A segítség online érkezik császár előtt és után!

Készülj velünk császármetszésedre, és regenerálódj velünk műtéted után! Ismerd meg a Császárvonal Videótárát, ahol a császármetszés előtti tornától a kórházi tornán keresztül a császármetszés utáni regeneráló mozgásokig mindent megtalálsz!


Kiemelte, érdemes előre tájékozódni az adott kórháznál az ottani szokásokról a drain cső használatával kapcsolatban is. 


Van még kérdésed? Gyere Magyarország legnagyobb szakértői csoportjába, amit császárral szült édesanyáknak álmodtunk meg!

Óvári Enikő

Újságíró, közgazdász, VBAC anya, szülésfelkészítő dúla, A VBAC-titok című könyv szerzője vagyok. Célom, hogy segítsek mindazoknak, akik császármetszés után hüvelyi szülésre készülnek. Információkkal, felkészítéssel, majd szüléskíséréssel. Meghallgatok, bátorítok, elfogadok. Hiszek az élethosszig tartó tanulásban. Hiszem, hogy a császár utáni szülés lehetősége mindenkinek jár. Mottóm: I can, I will, end of story.