Mikortól szabad masszázsra menni császármetszés után?

Császár után

Szerző: Berki Lili

A császármetszés már rutin beavatkozásnak számít, azonban továbbra sem szabad elfelejtenünk, hogy nagy hasi műtétről beszélünk, amelynek felépülési ideje hosszabbra húzódhat, mint a hüvelyi úton történő szüléseké. Ezúttal a császármetszés utáni masszázsok témáját jártuk körül szakértőnk segítségével.

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos már a kórházban, az első talpra állás utáni tudatos mozgás és légzés, valamint a posztoperatív torna, amely az egész császármetszés utáni regeneráció alapja, első komolyabb mérföldköve. Külső és belső hegeink kezelése egy élethosszig tartó folyamat, amely nem elhanyagolható, ha szeretnénk igazán szövődménymentesen felépülni ebből a beavatkozásból. De mi a helyzet azokkal a masszázsfajtákkal, amelyek szülésünket és várandósságunkat megelőzve segítettek minket ellazulni? Gyakran felmerülő kérdés, hogy császármetszés után mikortól szabad masszázsra menni, amelyre most Király-Sikula Krisztina gyógytornász, manuálterapeuta szakértőnk segítségével keressük meg a választ.

A masszázst kizáró tényezők, kontraindikációk

A különböző masszázsformák alapvetően rengeteg fizikai és mentális elakadáson tudnak segíteni egy ember életében. Azonban sokan nem tudják, hogy léteznek olyan kóros állapotok, amikor egyáltalán nem megengedett az ilyen típusú kezelés (császármetszéstől függetlenül is). Ilyen kontraindikációk, azaz kizáró tényezők lehetnek többek között

  • az akut vénás betegségek,
  • a trombózis,
  • a különböző a bőrfelszínen található sérülések, fertőzések,
  • a gyulladásos, lázas állapotok,
  • a vérzékenység,
  • a különböző műtétek utáni lábadozási időszak, valamint
  • a be nem állított magas vérnyomás.

Masszázs császármetszés után: mikortól és milyen típusú masszázsokat szabad/érdemes igénybe vennünk?

A császármetszés egy nagy hasi műtét, amelynek időre van szüksége a gyógyuláshoz. A gyermekágyi időszakban lelkileg és fizikailag is megterhelő újdonságokkal szembesülhetünk, amelyek minden szempontból próbára tesznek bennünket.

Ha császármetszéssel szültünk,

  • az első hat hétben ne ábrándozzunk arról, hogy milyen jó lenne eljutni egy kényeztető masszázsra, még túl korai lenne (habár van kutatás, ami a célzott, posztoperatív, rövid, kórházi masszázsokat igen eredményesnek tartja, de sajnos itthon a gyógytornász is kevesekhez ér oda az intézményekben ebben a kritikus időszakban)
  • hat hét után, amennyiben jól érezzük magunkat, valamint az orvosi kontrollvizsgálaton is mindenki mindent rendben talált, el lehet menni egy könnyedebb masszázsra, amelyen első körben leginkább a karokat, a lábakat, a nyaki és a háti területet lehet masszíroztatni
  • érdemes üres mellekkel, szoptatás, fejés menni, hogy hasra fekvés esetén se legyen gond belőle, hogy kicsit megnyomódnak
  • a masszázs nem tesz rosszat a tejtermelésnek (a mozgás, kezelések kapcsán a testünkben lezajló méregtelenítési folyamatokkal kapcsolatos tévhitekről itt már írtunk korábban)
  • a műtétet követő első 12 héten belül kerülendők az erőteljesebb sportmasszázsok, de ebbe a csoportba sorolható a thai masszázs is. 

Képzett szakemberhez menj, a hegkezelést se feledd!

A Császárvonalat régebben figyelemmel követő olvasóink számára már biztosan nem mondunk újdonságot azzal, hogy léteznek kifejezetten postnatal, azaz a szülést követő időszakra kifejlesztett masszázsfajták. Császármetszés után tehát érdemes olyan szakemberhez fordulnunk, akinek ilyen területen van tapasztalata.

Csontkovács? Ne! Inkább gyógytornász vagy manuálterapeuta!

A csontkovácsolás Magyarországon jogilag nem elfogadott gyógyító tevékenység, nincs szakmakódja, és nem sorolható egészségügyhöz. ÁNTSZ engedélyt sem kaphat egy csontkovács, így felelősségbiztosítása sincs. Ezek azért is fontosak, mert így a terapeuta felelősségre NEM vonható. Ha komolyabb segítségre van szükséged szülés után a felépüléshez, panaszod van, manuális technikákban jártas gyógytornászhoz, manuálterapeutához fordulj, ebben tudunk segíteni a hello@csaszarvonal.hu címen.

Császármetszés után és úgy általában bármilyen műtétet követően a hegszövetet is érdemes kezelni. A heget a varratszedés és a var leesése után már el lehet kezdeni óvatosan "simogatni". Ez természetesen még nem masszázs. A hegmasszázst 3-6 hét után lehet kezdeni lágyan, óvatosan, inkább összetoló, a heg irányába mutató mozdulatokkal.  A mélyebb szöveteket érintő kezeléseket, hegmasszázst, viszcerális terápiát 12 hét után javasolt kezdeni. Ilyenkor a hegszövet stabilitása szinte teljes. 

A sebgyógyulás üteme egyénenként változó. Akinek bármilyen szövődménye van, például gondok akadnak a heg záródásával vagy valamilyen oknál fogva elhúzódik a gyógyulási idő, akkor természetesen a masszázs kezdésnek időpontjai is tolódnak. A kezelés során minden körülmények között figyelembe kell venni az adott személy fizikai állapotát. 

Mindent megtalálsz a Császárvonal Videótárában, hogy elindulj a jó minőségű felépülés felé!

Nézz szét: már a kórházban kezdhető regenerációs programunkkal könnyebb lehet az első felállás, a posztoperatív időszak, megismerkethetsz a kezdő, alap hegmasszázzsal! Haladó (kötény)has- és hegkezelés programunk a pocak visszahúzódását, a mélyebb rétegek kezelését teszi lehetővé otthon, 3-4 hónappal szülés után. Lendület-programsorozatunk pedig egy változatos, rendszeresen megújuló erősítő, nyújtó, rugalmasító, a regenerációt, visszaerősödést, formába lendülést akár évekkel a szülés után is segítő sorozatunk Rákosi Dóra gyógytornásszal.