Gyors, hatékony regeneráció szülés után? Gyalogolj!

Császár után

Szerző: Rákosi Dóra, gyógytornász

Ott vagy szülés után, elveszve a speciális gyakorlatok közt, tanácstalanul? Úgy érzed, időd, energiád is alig van magadra, és el vagy veszve, hogy mit szabad, mit nem, mivel tudsz minél gyorsabban, minél hatékonyabban regenerálódni? Van egy tippünk.

Mi lenne, ha a mai, mindent siettető, speciális világunkban találnál egy olyan mozgást, ami all-in-one, vagyis elérhető, hamar hoz eredményt, valóban segíti felépülésed? Nem fogunk új, trendi sportot mondani, a Te megoldásod a gyaloglás lesz. Meglepődtél?

Mik a gyaloglás előnyei?

  • a mindennapokba könnyen beilleszthető mozgásforma
  • biztonságos
  • low impact (a mozgás közbeni becsapódás jóval kisebb mértékű, mint futás esetén)
  • gerincproblémával, hát- és derékfájósoknak is mehet
  • az idegrendszerre jótékonyan hat, főleg akkor, ha kültéren, a szabad levegőn, a természetben gyalogolsz
  • jótékonyan hat a csontritkulás megelőzésére
  • túlsúly esetén ideális választás, mert a súlytöbblet jelentős terhet ró az ízületekre, így vétek futni
  • szó szerint az egész tested átmozgatja, a lábadtól a válladig: medence, törzs, ezeken belül csípőhorpaszra, a mellkasra, a rekeszizomra is hat
  • jótékonyan hat a vérkeringésre, nyirokkeringésre
  • a fentiek egyben mind jótékonyan hatnak a hegedre is, ha szülés közben lett (császárheg, gátheg) 
  • szabadságot ad

Mielőtt elkezdesz gyalogolni...

Amennyiben ágynyugalom javasolt, vagy időre van szüksége a testednek (szülés után ez mindenkire igaz), hogy stabilizálódjon a sétához, végezz előbb gyakorlatokat az ágyban a szülés utáni időszakban! Erre kiváló segítséged lehet például a Császárvonal Alapcsomagja/Kórházi gyorssegély csomagja, a benne található biztonságos, posztoperatív (gyógy)tornával, légzőtornával - hüvelyi/VBAC és császáros szülés után is ajánlott gyakorlatsorokkal. A Császárvonal tornarendszerében így tudsz haladni a regeneráló mozgásokkal, olvasd el!

Így kezdj bele a gyaloglós mindennapokba!

A tested súg, hogy mit bír (külső elvárások nélkül), a fokozatosság nagyon fontos, a gyermekágy alatt nem kell a 10 ezer lépést célként kitűzni. Sokszor látjuk, mi szakemberek, hogy a szülés utáni megerősödés kezdeti hetei után az anyák a hathetes kontroll zöld jelzésén kapva azonnal a futáshoz nyúlnak (hogy ez mennyivel később és milyen kondíciók között jöhet az életünkbe, arról itt olvasható szakértői cikkünk)... Egy videót hadd szúrjunk be ide, magyarázatként, miért nem jó út ez.

Miért? Mert az szimpatikus mozgásnak tűnik, talán a kiszabadulást is megtestesíti a babázós, bezárt rutinból, viszont sajnos nem az ilyen korai regenerációs időszakban van itt az ideje, hanem jóval később, ha már a megfelelő alapok megvannak. A futásnál a gyaloglás sokkal kíméletesebb, noha talán a közfelfogás szerint kevéssé menő, aki emellett dönt, pedig nincs igaza a köznek. A futás nem való mindenkinek, és a gyaloglás kiváló alternatíva is lehet. De ne szaladjunk előre. (A császár utáni futásról szóló cikkünk egyébként itt olvasható.)

Ha az első pár hét finom tornái magabiztosan mennek, segítettek visszatérni, újra birtokba venni tested, kezdd lassú tempóban a gyaloglást! Hogy az unalmas? Ki mondta? Íme, néhány tipp, hogy mivel tudod változatossá tenni! Tudsz játszani...

  • a tempóval,
  • az idővel
  • a tereppel (fel/le)
  • a gyaloglási szokásaiddal (gyermekeddel, babakocsival, hordozóban, vagy ha van segítséged, gyerek nélkül is)

A cipőkérdés

Cipődre figyelj közben: legyen minél laposabb talpú és szélesebb orrú, ami támogatja a testedet. Ha eddig nem ilyet hordtál (ún. barefoot), fokozatosan szokj át, meghálálja tested!

Milyen terepen?

Legyen minél változatosabb talaj, a terep, ha tudsz, gyalogolj minél többet természetes talajon, kavicsos, buckás, homokos, fakérges úton, ahol sokféle inger éri a tested így. Semmiképp ne csak aszfalton, ha teheted!

Gyaloglóedzés szakértői csapatunk online támogatásával - bármikor elkezdheted

A Császárvonal készített egy szülés, császármetszés, VBAC utáni gyaloglóprogramot isHa...
- a BMI-d 30-nál magasabb,
- nem szeretsz/akarsz futni, de gyalogolni igen
- ha legalább 7 hónapja volt császárod (4 hónapja a hüvelyi szülésed)
- ha túl vagy a szülés utáni regeneráló programokon
...bátran kezdj bele az 5 km-es gyaloglóprogramba!

Ha még nem teljesült minden feltétel, nézd meg a legközelebbi együtt indulós regeneráló programot, csatlakozz ahhoz előbb!

Társas támasz

Ha jólesik, menj barátokkal, csoportban, kisbabáddal ez remek lehetőség a közelben lakó anyatársakkal barátkozásra. 

Hogyan gyalogolj?

Menj lendületesen (tehát nem andalgás), a karajaidat lehetőség szerint lóbáld bátran! Ez azt feltételezi, hogy nem tolsz, fogsz semmit, sem babakocsit, sem táskát, sem gyermeket, de ha nem is mindig, de legyen olyan alkalom a héten, amikor ez meg tud valósulni. Nagyobbacska gyerekeddel is indulj el, így megint változatossá teheted magadnak az utat: cipelheted őt is, ha felkéredzkedik, vagy lóbálhatod a karod, ha szabad. Ha kerestek valamit, állatot, növényt, még a vadászösztön is megvan, remek beszédtéma is lehet.

Séta után se maradjon el a nyújtás, SMR-hengerezés! Ha nem tudod, ez mi fán terem, ehhez szívből ajánljuk oktatóprogramunkat! (az SMR-ezés a gyaloglóprogramunk része is).