Megtisztelő elismerés: Richter Anna Díjat kapott a Császárvonal

Szüléstörténetek

Több mint húszezren vettek részt a Richter Anna Díj közönségszavazásán, ahol a közönségdíj sorsáról is dönthettek a szavazók. A hiánypótló kezdeményezés az egészségügy, oktatás és gyógyszerészet területein dolgozó nők és csapataik kreatív, újszerű ötleteinek megvalósítását tűzte ki célul, melyek jobbá teszik az e hivatásukat gyakorlók, pácienseik és diákjaik életét. Örömmel jelentjük: a közönségdíjat a Császárvonal "Hegmesék" című projektje hozta el idén.

A Richter összesen 20 millió forinttal támogatja az öt nyertes csapatot, mely összeget a díjazottak a pályázataikban kidolgozott innovatív projektek megvalósítására fordítanak. A Richter Anna Díj öttagú zsűrije kategóriánként egy nyertest hirdetett ki. 

Innovatív és rendhagyó virtuális díjátadó 

A Richter felelős vállalatként a rendkívüli helyzetre való tekintettel a márciusi díjátadó gálát elhalasztotta, majd az aktuális körülményekhez alkalmazkodva a május 4-i héten virtuális díjátadót hirdetett a díj Facebook oldalán. Beke Zsuzsa, a vállalat kommunikációs vezetője beharangozó videójában elmondta, hogy elsősorban a hónapok óta nagy energiákkal dolgozó döntős csapatok és a programot figyelemmel kísérő, a csapatokat szavazatokkal támogató közönség miatt döntöttek úgy, hogy ne kelljen hosszasan várni arra, hogy megtudjuk az eredményt. 

„Úgy érezzük, ezekben az időkben még inkább fontos, hogy a figyelem és az elismerés fókuszába kerüljenek az orvosok, egészségügyi dolgozók, pedagógusok és gyógyszerészek, akik most vállukon viszik a világot, gyógyítják a betegeket, oktatják gyerekeinket, és próbálnak megoldás találni erre az ismeretlen kihívásra. Tudjuk, hogy ez az időszak most nem az ünneplésé, mindannyian egy közös célért küzdünk, de hiszem, hogy helye van annak, hogy a Richter Anna Díj virtuális átadásával sokak életébe egy kis örömet vigyünk, és kifejezzük hálánkat az összes szakember előtt, akik most is értünk dolgoznak” – mondta Beke Zsuzsa. 

A nyertesek

A díjnak köszönhetően újabb fontos és innovatív projektek valósulhatnak meg Magyarországon. Kategóriánként egy pályázatot díjazott a zsűri, és a döntős csapatok a nagyközönség előtt is megmérették magukat, internetes szavazással dőlt el, hogy ki kapja a közönségdíjat. 

  • az idei pedagógus kategória nyertesei Fenntartható jövőkép(p) névre hallgató projektjükkel az újrahasznosítás mellett a fogyasztás mérséklésére, az erőforrások kapacitásának véges mivoltára szeretnék irányítani az erre fogékony iskolások figyelmét.
  • a klinikai gyógyszerész rezidensekből álló elhivatott csapat  Szimpatikus klinikus - országjáró roadshow   -ja nyerte a gyógyszerész kategóriában a Richter Anna Díjat: a program keretében izgalmas szakmai napot tartanak az ország összes egyetemén, ahol gyógyszerészképzés zajlik, hogy népszerűsítsék és hitelesen bemutassák ezt a hivatást.
  • az egészségügyi dolgozó kategória nyertese Baji Anikó Katalin sürgősségi betegosztályozási (triázs) és egészségügyi médiakommunikációs szakember,  12 óra című projektjével. Anikó  az Uzsoki Utcai Kórház támogatásával egy olyan filmet kíván készíteni, amely egyedülálló módon, a beteg szemszögéből mutatja be a stroke gyanújával kórházba szállított, és a sürgősségi ellátásban részesülő páciens helyzetét. 
  • a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház, orvosi kategóriában indult csapata csodálatos gyógyító kertet álmodott az intézmény területén található 3000 négyzetméteres, jelenleg kihasználatlan parkba. 

És a közönségdíjas: a Császárvonal projektje

Hazánkban a babák 40%-a császármetszéssel látja meg a napvilágot. Elengedhetetlen tehát, hogy a szülés műtéti módjával kapcsolatos hiteles információk könnyen elérhetővé váljanak bárki számára. A téma iránt elkötelezett Hegmesék csapat tagjai maguk is mindannyian érintettek, ám történeteik egészen különbözőek, összhangban a társadalom sokféléségével. Hitvallásuk, hogy a gyógyító folyamatok szerves része a szakmai segítség mellett a „girls support girls” típusú támogatás, vagyis a nők egymást támogató aktivitása. A szülésre való felkészülést, a műtét utáni regenerálódást, a császármetszés(ek) utáni hüvelyi szülés lehetőségeit, valamint a szoptatást és babagondozást is részletesen tárgyaló Császárvonal mobilapplikációt és közösségi oldalt sikeresen működtető, szakemberekből álló csapat projektjével élőbbé teszi kapcsolatát az érdeklődőkkel.

Egyedülálló fotótárlatot készítenek, ahol a kiállítás képeit szüléstörténetek kísérik majd, a látogatóknak pedig lehetőséget biztosítanának előadások meghallgatására és egyéni konzultációra is. Minden heg mögött egy emberi történet húzódik, mely történetek segíthetik az olvasó számára saját pozitív és negatív emlékeit, érzéseit megérteni, feldolgozni, és mindazt elfogadni. 

Rúzsa Magdi Máté Péter-díjas énekesnő, zsűritag maga is szülésznői végzettséget szerzett korábban: „Tisztában vagyok azzal, mennyire fontos a hiteles információáramoltatás, a tények megismertetése és a tévhitek eloszlatása a császármetszéssel kapcsolatban. Örülök, hogy ez ráadásul egy ilyen személyes, intim, emberközeli formában valósul meg a Hegmeséknek köszönhetően.” 

A Hegmesék projekt csapatvezetője Rákosi Dóra videóban köszönte meg a díjat és a szavazatokat. 

A Richter Anna Díj öt nyertes csapata az eredményhirdetést követően munkához is lát, és terveik szerint elindítják projektjeiket. A díj honlapján és közösségi oldalán követhetjük majd figyelemmel a csapatok tevékenységét, 2020 őszén pedig bemutatásra kerülnek a folyamatot összefoglaló filmek is