"Az igazságra lenne szükségünk a szülésről és a szülés valódi természetéről"

Császármegelőzés

Szerző: Kiss Verus

Zágoni Bettina sokak számára ismerős lehet az Instagramról, ahol Tina Moderngoddess néven segíti a nőket, erősíti a köré gyülekezőket várandósságuk előtt, alatt és után. Perinatális szaktanácsadóként, egygyermekes anyaként, jógaoktatóként olyan kártyacsomagokkal, naplóval és hanganyagokkal lepte meg eddig az édesanyákat, amelyekkel túlzás nélkül minden pocakosnak és kisgyermekesnek találkoznia kellene. Bettinával beszélgettünk.

Milyen indíttatásból fordultál az édesanyák támogatása felé?

Szinte számomra is észrevétlenül, lépésről lépésre vitt az utam a várandósság és szülés területén idáig, az édesanyák támogatásáig. Ahogy ez számos gyönyörű misszióra jellemző, ez is önmagamból indult. 2013-ban úgy döntöttem, felkészítem magam az anyaságra. Talán többen ismerjük az érzést, amikor eláraszt minket a vágy, hogy anyává váljunk. Engem 23 évesen talált meg ez az érzés. Ám akkor még nagyon friss volt kapcsolatom a – most már – férjemmel és kislányom édesapjával. Még nem volt itt az ideje, hiába éreztem a hívást. Szerettem volna, ha előbb még megkéri a kezem, feleségül vesz. Szerettem volna közös döntésből és érettségből gyermeket. Hogy mi hívott akkor annyira erősen az anyává válásra, nem igazán tudom. Talán egy transzgenerációs emlék, talán a barátnőim életében születő gyermekek, talán az utam keresése. Úgy gondolom, a gyermek utáni vágyat nem mindig a gyermek utáni valós vágy hívja elő belőlünk. Egy gyermek, egy élet sok mindennek lehet jelképe, a teremtés érzésére sokszor érezhetünk más okokból is hívást. Akkor úgy döntöttem, amíg nem válhatok anyává, elindulok az úton azáltal, hogy tájékozódom, hogy foglalkozom a témával. Ez hosszú távon életem talán egyik legjobb döntése volt. 5 évre rá, 2018-ban született meg a lányunk, aki úgy érkezhetett, hogy bennem rengeteg lelki folyamat, múltbéli feldolgozás és feloldozás végbemehetett. Volt időm széleskörűen tájékozódni számos várandósságot, szülést és gyermekgondozást, nevelést érintő témában. Ugyanígy mellettem a férjemnek is. Hiszen ez alatt az 5 év alatt én meséltem otthon, meséltem arról, amit épp tanultam, így valahogy tudta nélkül ő is 5 éven át készült velem. Így lett ez a szakmám, észrevétlenül, tudatosan, tudatlanul.

Két szívemhez közeli misszióm van, az egyik, hogy minél több fiatal lánynak, nőnek és párnak adasson meg, hogy lelkileg, testileg és információban is felkészülhessen nem csak a gyermekáldásra, szülésre, hanem a szülői létre is, a másik  – aminek most nagyobb a tere a szakmai életemben -, az édesanyák érzelmi támogatása, a nők összefogása, az anyává válás és anyaság szabad megélése.

Mit lehet tudni rólad civilben?

Egy egyszerű nő vagyok. Szeretem a nyugalmat, a biztonságot, szeretem, ha sikerül a jelenben lennem. Szeretek alkotni, nagyokat álmodni. Számomra fontos az önismeret, az önreflexió, így ez a hétköznapi életem része. Igyekszem ezt is moderáltan, nem átbillenve a másik oldalra. Általában a mindennapi boldogságot választom. Ezt úgy fogalmaznám meg, hogy a legfrusztráltabb napjaimon is, ha megállok, picit kilépek ebből a frusztráltságból és az életemre tekintek, felismerem, hogy boldog és hálás vagyok. Jelenleg főállásban anya vagyok. 

Mi ihlette a “Várandósság és szülés” kártyáidat?

Több dolog rakta ki azt a kerek egészet, ami a kártyákat szülte. Az egyik, hogy kismama jógaoktatóként az órákon szankalpákat használunk , ami szankszkrittül azt jelenti “kívánság, kérés”. Ezeket az óra végén, magunkban megfogalmazva ismételjük el háromszor. Végülis ezek is pozitív megerősítések, mert pozitívan, jelen időben, egyes szám első személyben és kijelentő módban fogalmazzuk meg. A saját életemben is gyakran használtam pozitív megerősítéseket és a munkám során is. A megerősítések haszna nem csak az, hogy látjuk, ismételjük és így lesz, hanem az is, hogy ha egy megerősítést nem tudunk kimondani, magunkban nem hisszük el, sőt kifejezetten taszít minket, akkor ennek a mélyére ásva sokat megtudatunk magunkról. Miért érzünk így? Mire emlékeztet ez? Mit aktivál bennünk? Ha teret adunk ezeknek a kérdéseknek, és az őszinte, kendőzetlen válaszainknak, olyan oldódhat fel bennünk, aminek a létezéséről nem is tudtunk előtte. 2016-ban részt vettem a SASOK képzésen (Szuggesztiók Alkalmazása a Szomatikus Orvoslásban Képzés). Itt még inkább megértettem, miért olyan csodálatos eszközök a pozitív megerősítések, miért veszélyesek a negatívak, és miért hatnak bizonyos élettapasztalatokban erősebben. Hihetetlen erős és hasznos eszköznek tartom őket. A saját személyes és szakmai tapasztalatom hozta végül ezt az ötletet az életembe.

Hogy ezek miképp tudnak segíteni császármetszés előtt, arról korábbi szüléstörténetünket ajánljuk elolvasni.

Kinek ajánlod ezeket az erőt adó és megerősítő kártyákat, miért hiánypótlóak?

A kártyákat elsősorban az éppen anyává váló nőknek álmodtam meg. Legyenek már várandós állapotukban vagy még előtte. Nekik szeretnék erőt és hitet adni önmagukban, a testük képességeiben. Segíteni kapcsolódni önmagukhoz, a bennük növekvő élethez, a szülés misztériumához. Amellett, hogy a kártyák megerősítések, minden mondat információt is hordoz, amin elindulva többet tudhatunk meg a szülésről, magunkról, a női tapasztalásról. Örülök akkor is, amikor szakemberek veszik meg, mert tudom, hogy az ő tudásuk által még több értékkel töltődnek meg a kártyák. S miért hiánypótlóak? Talán azért, mert válaszolnak a bennünk lévő igényre, hívásra, sugallatra, hogy ehhez az átalakuláshoz lelki támaszt is kapjunk. Mi nők érezzük, hogy ez, amit átélünk, sokkal több, sokkal hatalmasabb. Mi érezzük, hogy nem csak a szerveink, testünk rendeződik át, hanem vele együtt a lelkünk, a világról, életről, kapcsolódásról alkotott eddigi elképzeléseink is formálódnak. Érezzük, hogy szükségünk van egy lelki kísérésre is. Mindannyian egyedül nézünk szembe a szüléssel, ezzel az ismeretlen, elementáris élménnyel. Ki segít nekünk bátornak lenni? Ki segít nekünk elhinni, hogy képesek vagyunk rá, hogy minden sejtünk hordozza a tudást? Ki mondja el, hogy ez az a megpróbáltatás, amivel szembenézve, aminek magunkat megadva, szárnyakat kapunk?

Tina alkotás közben

Akkor valami hiányzik a várandós nők és az anyák körül? Szerinted mi a legnagyobb baj a hazai ellátórendszerrel?

A lelki és érzelmi támogatás teljes kihagyása a várandósgondozásból, szüléskísérésből és posztpartum gondozásból. A jószándékú motivációja annak, hogy könnyítsük meg, gyorsítsuk fel, tegyük teljesen biztossá a szülést, annak az élményét és áldását veszi el nőtől, amit a saját erőből, hitből, bátorságból elvégzett feladat ad hosszú távon a személyiséghez, az élethez. Annyira segíteni akarnak, hogy elveszik a nőtől azt, ami az Ő feladata, ami az Ő megpróbáltatása, az Ő újjászületése. Ugyanígy folytatódik ez a születés után. A gyermekgondozás feladatait (őrzés, táplálás, ápolás) veszik át, ahelyett, hogy az anyát lelkileg és fizikailag segítve töltenék fel, támogatnák abban, hogy Ő képes ellátni, gondozni, szeretni a gyermekét. Újra elveszik a nőtől a feladatát. Mintha valaki helyett mindig bekötnénk a cipőjét, ezzel az sugallva, nélkülünk nem képes rá. Pedig képes! Képes meglépni és megérni a feladathoz, ami akkor kezdődött, amikor nőnek született. Senki sem képes nála jobban!

Milyen támogatásra lenne szüksége a magyar édesanyáknak, hogy a szülést ne egy rettegett, félelmetes valaminek képzeljék el? Egyáltalán: miért van ennyi félelem a fejekben ezzel kapcsolatban?

Az igazságra lenne szükségünk. Az igazságra a szülésről és a szülés természetéről. Azért félünk tőle, mert, amit hallunk róla, látunk belőle, sőt amit gyakran megtapasztalunk, nem a szülés valódi természete. A szülést, amitől nem kell félni, akkor ismerhetjük meg, ha meghallgatjuk, szemtanúi leszünk vagy átéljük annak a szülésnek a természetét, ami a maga medrében zajlik, ami magát alakítja, amit megenged a nő magának, a testének és a lelkének. Ez a szülés is kihívás, ez is bátorságot és alázatot kér. Ennek a szülésnek a fájdalma egészen más. Itt biztonságos teret kap, hogy előlépjen, hogy gyógyuljon, hogy a testünkkel szinkronban dolgozzon egy hatalmas segítőnk, a lelkünk.

Milyen visszajelzések jönnek a kártyákról? Melyiket szeretik legjobban, hogy használják őket?

Csodálatos, szívet melengető, végtelen hálát adó visszajelzéseket kapok. Nem igazán tudnám leírni. Rengeteg motivációt ad. Változó, kit mely kártya szólít meg. Van, aki naponta húz, van, aki kiteszi az otthonában, amire leginkább szüksége van, hogy megerősítse. Sokan viszik szüléshez, intézményi és otthonszüléshez is. Dúlák, kismama jógaoktatók, szülésznők és szülészorvosok is használják már a támogatáshoz.

Van-e ilyen ehhez hasonló terved még a jövőben?

Ó, rengeteg! Lassan megszámolni sem tudom, mennyi ötlet, gondolat vár bennem megvalósításra. De itt egy egész élet, és én lépésről lépésre haladok. 2020 végén megjelent a Gyermekágy és Anyaság kártyacsomag, amit 2021 nyarán a Postpartum Napló követett, mely az anyaság első éveiben nyújt lelki támaszt és erőt nők, édesanyák számára. 2021-ben indítottam el a Relaxációs csatornámat is, amin jelenleg 8 nőknek, kismamáknak és édesanyáknak szóló ingyenesen elérhető relaxáció hallgatható meg (megtalálható az Apple és Google Podcasten, illetve a Spotify-on tina.moderngoddess néven). Szívmelengető számomra, hogy a csatorna a tavalyi évet több mint 4600 lejátszással zárta. 

Feller Adrienne-nel, a Panarom Aromaterapeuta Intézet megálmodójával karöltve tavaly elindult a minden várandós vagy gyermeket tervező nő számára elérhető csoportos Szülésáldó Ünnep (Blessingway). Számomra fontos ennek az ünnepnek a köztudatba kerülését segíteni. A Blessingway egy modern köntösben átadott, ősi gyökerekkel rendelkező, varázslatos ünnep, ami arra hivatott, hogy női körben támogatva erőt, bátorítást, megtartást és nővéri szeretetet adva segítse a várandós nőt, akit ünneplünk, hogy merjen majd az új minőségébe lépni, érkezni. 

Hálás vagyok, hogy a Várandósság és Szülés kártyacsomag néhány illusztrációja jelen lehetett a Másállapot kiálláson. Ugyanebből a csomagból tavaly év végén 17 képet adományoztam a Honvéd Kórház szülészetének, melyet örömmel elfogadtak. Ez számomra hihetetlen megható. A jövőben is szeretnék képeket adományozni az erre nyitott magyarországi szülészetekre és gyermekágyas osztályokra.  

Terveim közt szerepel és néhány hónapon belül megjelenik egy Gyerekeknek szóló pozitív megerősítő kártyacsomag, továbbá egy Hálanapló nőknek, további ingyenes relaxációk készítése, Szülésrebocsátó ünnepek szervezése, workshopok és továbbképzések, valamint saját oldalam létrehozása.

Tinát itt tudjátok követni: https://www.instagram.com/tina.moderngoddess