Mit tegyek, hogy mielőbb elmúljon a lábdagadás császármetszés után?

Császár után

Szerző: Berki Lili Szakértő: Király-Sikula Krisztina gyógytornász, manuálterapeuta

A várandósság alatt felszaporodó vízmennyiség, majd a szülés, az esetleges műtét, az infúziók, valamint a hatalmas hormonális változások után gyakori, hogy az édesanyák ödémára, vízszaporulatra figyelnek fel testszerte, de legjellemzőbben az alsó végtagokon, hiszen innen nehezebben tud távozni a folyadék.

Szülés előtt szinte mindenkinél, de utána is gyakran előfordul az alsó végtagi ödéma. Ez pedig nem csak a császármetszéssel szült anyáknál fordul elő, hanem a természetes úton szülő nőknél is. Ráadásul ha a terhesség vége melegebb időszakra esik, a lábdagadás még fokozottabb lehet. 

Azzal kapcsolatban, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük/mérsékeljük az alsó végtagi ödémát, szakértőnket, Király-Sikula Krisztina gyógytornász, manuálterapeutát kérdeztük.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük, csökkentsük a lábdagadást?

A bokán, a kézfejen, az arcon, sőt akár a szeméremtesten is megfigyelhető duzzanat természetes velejárója lehet a szülésnek, bármilyen úton is történt. Ezeknek a fájdalmat nem okozó duzzanatoknak az első 1-2 hét után el kell tűnnie, normalizálódnia kell az állapotoknak

A bőr alatti laza kötőszövetben folyadék halmozódik fel, mely a szülés után néhány nappal, 1-2 héttel megszűnhet. Amennyiben

  • nem szimmetrikus az ödéma a két végtagon,
  • más színű (lilás) vagy fájdalmas,

mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert előfordulhat, hogy ezek a tünetek egy kezdődő trombózis jelei. A trombózis veszélye nagyobb a császármetszéssel szült anyáknál, a műtéti beavatkozás miatt!

Fontos megjegyezni, hogy hüvelyi szülés, sürgősségi császár esetén is előfordulhat az ödéma, vizesedés, illetve a szülést megelőző állapotok (pl. toxémia) fokozhatják előfordulási valószínűségét. Megelőzésében is ezért fontos szerepet kap a megfelelő fehérjebevitel várandósan.

  • Ami fontos, hogy mindig megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, lehetőleg sima vizet, esetleg ásványi anyagokkal dúsított folyadékot. Főleg, ha hányás, hasmenés is jellemző.
  • A folyadékfogyasztás folyamatos legyen, ne egyszerre túl sok, hogy a napi elmaradást bepótoljuk.
  • A sós ételeket, nassolni valókat érdemes kerülni, illetve a bevitt cukor mennyiségét is szükséges mérsékelni.
  • Jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy a káliumtartalmú élelmiszerek segítik a folyadék távozását a szervezetből, mint például a banán, az uborka, az avokádó, a burgonya és az édesburgonya is. A kálium segíti az izmok összehúzódását, a pulzus szabályozását, valamint a salakanyagok kiürülését a szervezetből.
  • Figyelj a fehérjebevitelre! Műtét után az összfehérje-csökkenés mindig jelentős (úgynevezett totálprotein), ami ezzel a tünettel szorosan összefügg. 
  • Érdemes mozogni, főleg pumpáló gyakorlatokat a kézzel, illetve kerülendő az alsó végtagok lógatása.
  • Ha lehet ne üljünk, álljunk egész nap.
  • Naponta többször érdemes átmozgatni a végtagokat, hogy a keringés fokozódjon. 
  • Fogadd el a kórházi gyógytornász segítségét szülés után!

Torna császármetszés/VBAC előtt és után - a lábdagadás megelőzésére és mérséklésére is!

Mozogj velünk már várandósan, aztán a kórházi napokban, a gyermekágyban, vagy akár évekkel a műtét után! Regisztrálj a https://csaszarvonal.hu/videotar oldalon, maradj mozgásban! 

Egy Császárvonalas tipp a kórházba

Mindenképpen állítható szélességű papucsot érdemes vinni a kórházba. Illetve a hétköznapi lábbelink is legyen nagyon kényelmes, inkább szélesebb fazon, ami azért megfelelően tartja is a lábunkat.

A nyári időszakban az állítható pántos papucs, a túra- vagy sportszandál ideális viselet lehet. A hazamenős cipőnket is hasonló szempontok szerint válasszuk, mert a legcsinosabb topánkánk valószínűleg nem fog feljönni a lábunkra. A kórházi táska összepakolása tehát stratégiai pont, erről szóló, korábbi cikkünket itt találod.

Várunk Magyarország legnagyobb, császárral szült és VBAC-re készülő édesanyáknak létrehozott Facebookos, szakértői csoportjába, ha van még kérdésed!