Lábdagadás szülés után: meddig normális az ödéma, hogy lehet tenni ellene?

Császár után

Szerző: Kiss Verus Szakértő: Karasz Noémi, szülésznő, IBCLC

"Tényleg bedagad a láb szülés után? Milyen papucs és lábbeli a legpraktikusabb? Mit tehetek ez ellen?" - így szólnak a témában a leggyakoribb kérdések. Praktikus válaszokkal és magyarázatokkal érkezünk.

A várandósság alatt felszaporodó vízmennyiség, majd a szülés, illetve a műtét, az infúziók és a hatalmas hormonális változások után gyakori, hogy az édesanyák ödémára, vízszaporulatra figyelnek fel testszerte, de legjellemzőbben a lábakon, hiszen ez a folyadék nem távozik azonnal. A köznyelv csak “elefántlábként” emlegeti a jelenséget.

Anyák mesélték

  • “Hatalmasra dagadtak a lábaim, semmilyen papucs nem ment rá, kín volt minden lépés."
  • "Kb. két hét volt, mire normalizálódott. Varratszedésre még elefántlábbal mentem, de legalább akkor már nem fájt.”
  • “A fiamnál - decemberben - a férjem papucsában mentem haza, nem jött más a lábamra. A lányomnál már rutinosabb voltam, vettem egy 3 számmal nagyobb papucsot bentre a kórházba.”
  • “Annyit mondok: tépőzáras papucs és sportcipő, teljesen kifűzve - januárban.”
  • “Csakis a hatalmas gumipapucsomban tudtam hazabattyogni, de annak is a lyukai mintát nyomtak a lábfejemre. Mindezt nagykabátban, februárban.”
  • “Nekem a lábujjközös papucs vált be. Aki viszont nem szereti, lehet nem olyan biztonságos, mert csúszkálhat benne a láb, főleg, ha izzadsz szülés után vagy a zuhanyból kilépve.”

Döngő léptek - nem törvényszerű, hogy bedagad a láb szülés után, de igen gyakori jelenség, s sokszor az elefántra asszociálnak az anyák

Mi áll a lábdagadás mögött szülés után?

Egy programcsászár keretein belül kifejezetten sok folyadékot kap egy várandós, néha sajnos indokolatlanul sokat. Természetesen fontos az érpályák feltöltése és a vérveszteség kompenzálása, de a felesleges folyadék, a műtét utáni mozdulatlanság és a szöveti regeneráció ezt a fajta vizesedést, ödémát eredményezi” - magyarázza Karasz Noémi, szülésznő, laktációs szaktanácsadó. A bokán, kezeken (kézfejen), arcon, sőt szeméremtesten megfigyelhető duzzanat természetes velejárója lehet a szülésnek, bármilyen úton is történt. Ezeknek a fájdalmat nem okozó duzzanatoknak az első 1-2 hét után el kell tűnnie, normalizálódnia kell az állapotoknak. Fontos megjegyezni, hogy hüvelyi szülés, sürgősségi császár esetén is előfordulhat az ödéma, vizesedés, illetve a szülést megelőző állapotok (pl. toxémia) fokozhatják előfordulási valószínűségét (=fokozott fehérjeürítéssel járó kórkép). Megelőzésében is ezért fontos szerepet kap a megfelelő fehérjebevitel várandósan.

Szoptatás, mellek és a baba súlyvesztése

A vénás folyadékpótlás okán (infúzió) a mellek sem maradnak ki sokszor az ödémásodási folyamatból, ez a szoptatást, mellre helyezést is nehezítheti. Az a baba is “vizesebb” lehet, aki még megszületése előtt, még a pocakban kapott az édesanyján keresztül az infúziós folyadékból, nála a folyadékvesztés, illetve súlyvesztés fokozottabb lehet - haladóbb szemléletű kórházban ezzel is számol a kórházi gyermekgyógyász szakorvos hazaadáskor. A szoptatással kapcsolatos nehézségekben IBCLC segíthet, a hozzád legközelebbit a www.ibclc.hu oldalon tudod kikeresni!

Amikor már orvost igényel az állapot

Intő jel, ha a duzzanat nem szimmetrikusan jelenik meg, fájdalommal jár, lilás színű - ezek a trombózis jelei lehetnek, várakozni nem szabad a tünetek megjelenésekor, azonnali orvosi ellátást igényel! A trombózis kockázata császármetszés után sokszoros, ezért különösen fontos figyelni, komolyan venni a tüneteket!

A cuki cipőre még nem lesz szükség

Érdemes a kórházba is állítható, széles fejű papuccsal érkezni, a zuhanyzós papucs is hasonló legyen, máskülönben nem fog beleférni a láb. A hazamenős cipő sem biztos, hogy megfelelő lesz ekkora lábakkal, nem ritka - télen sem - hogy az édesanya vagy férfilábbeliben, vagy egyszerűen papucsban távozik a kórházból.

Így tegyél a szülés utáni ödéma ellen

Türelemre ezen a téren is szükség lehet, néhány valóban hatékony praktika azért van, amit érdemes megjegyezni.

  • Fogyassz elegendő folyadékot, ha lehet, tiszta vizet, ízesítetlen teát, zöldséglevet. A megfelelő hidratáltság segíti szervezeted, hogy ne tartsa vissza a folyadékot.
  • Figyelj a fehérjebevitelre! Műtét után az összfehérje-csökkenés mindig jelentős (úgynevezett totálprotein), ami ezzel a tünettel szorosan összefügg. Fogyassz halat, húst, puha sajtokat, savanyított tejtermékeket, proteinszeleteket - érkezésednek, speciális diétáidnak megfelelően.
  • Ácsorogni nem célszerű sokat, de sétálni, műtét után mielőbb mobilizálódni, a kórházi posztoperatív tornát végezni annál inkább! Már a fekvés órái alatt mehetnek a bokakörzések, a finom, átmozgató gyakorlatok, illetve műtét után mielőbb állj fel! Ez kórházanként eltérő, de általában 6-8 órával a műtét után esedékes.
  • Fogadd el a kórházi gyógytornász segítségét, figyelj, amikor a műtét utáni/vénás tornás mozgásokat mutatja, beszél a császármetszés utáni tornákról, legfontosabb tennivalókról, az általa mutatott, ún. posztoperatív torna is rendkívül fontos szerepet játszik felépülésedben! Kezdd el mihamarabb a Császárvonal Alap videós csomagjának császár utáni mobilizáló tornáját (ún. posztoperatív torna), a légzőtornákat, különösen, ha nem találkoztál gyógytornásszal a kórházban!

Torna császármetszés/VBAC előtt és után

Mozogj velünk már várandósan, aztán a kórházi napokban, a gyermekágyban, vagy akár évekkel a műtét után! Regisztrálj a https://csaszarvonal.hu/videotar oldalon, maradj mozgásban!  

  • Ücsörögni sem szabad (a lábat lógatni legalábbis), mert a láb felé áramló folyadék csak fokozza a duzzanatot. A lábat - amikor pl. a baba etetése miatt - ülve polcold fel, emeld magasabbra, így segítve szíved munkáját.
  • Ne most rágcsálj sós csemegéket, minél sószegényebb legyen a menüd, mert a só folyadék-visszatartást eredményezhet.
  • Kényelmes, sehol sem szoros, inkább bő ruházat legyen rajtad. Könnyen lehet, inkább a várandósság alatti holmik lesznek még hetekig kényelmesek.
  • Olvasd el a regenerációval, császár utáni felépüléssel kapcsolatos cikkeket az ingyenes, magyar fejlesztésű Császárvonal mobilapplikációban! Letölthető Androidra, iOS-re is (a Play Áruházban és az App Store-ban!)
  • Ismerkedj a további, tested felépülését segítő tippekkel, a mielőbbi fájdalommentes mindennapok eléréséért, a színvonalas seb- és heggyógyulásért, a visszaerősödésért! (korábbi összefoglalónkat itt találod a témában - a szerk.)

Várunk Magyarország legnagyobb, császárral szült és VBAC-re készülő édesanyáknak létrehozott Facebookos, szakértői csoportjába, ha van még kérdésed!

Kiss Verus

Egészségügyi újságíró, kommunikációs szakember, háromszoros császáros édesanya, a Császárvonal projekt egyik ötletgazdája, a Császárvonal.hu főszerkesztője, a Hegmesék című könyv szerzője. Missziója a tévhitirtás és a kiegyensúlyozott, hiteles egészségügyi tájékoztatás. A kávé- és az élethosszig tartó tanulás megszállottja.