Trombózis vs. császármetszés: mitől függ, hogy kapok-e vérhígítót?

Császár után

Szerző: Dr. Sipos Andrea, szülész-nőgyógyász, ultrahang specialista

Az egyik anyának rendelnek császár után vérhígítót otthonra, a másiknak nem. Ki és miképp dönti el, kinek van szüksége erre? Mire kell figyelni az alkalmazáskor? Gyakori kérdések és válaszok sorozatunkban most ezt a témát foglaljuk össze röviden.

Mi is a trombózis (vérrögképződés) és mik a tünetei?

Trombózis során, az érben vérrög keletkezik, ami részben, vagy teljesen elzárhatja véráramlás útját. Leggyakrabban azt vesszük észre, hogy az egyik láb dagadt, fájdalmas, esetleg lilásabb színű. Ha a vérrög, vagy akár annak egy kisebb darabja leszakad és a véráram útján más szervekbe, az alsó végtagból főleg a tüdőbe kerül, ott fennakadhat a kisebb erekben, elzárva azokat. Így alakul ki a sokszor életveszélyt okozó tüdőembólia. Hogy ezt elkerüljük, számos rizikófaktort is figyelembe véve, a legtöbb nagyműtét után úgynevezett vérhígító készítményeket adunk

Hogy is van ez császármetszéskor?

A császármetszés bizony nagy hasi műtét, és mint ilyen, jelentősen megemeli a mélyvénás trombózis előfordulásának esélyét. A műtét miatti fokozott kockázatot tovább emelik a szülés körüli hormonális változások és méhlepény leváltásakor kialakult seb területéről is nagyobb mennyiségben kerülnek a véralvadast fokozó faktorok a keringésbe.

Kutatások szerint egy egészséges, plusz trombózisra hajlamosító rizikófaktoroktól mentes császáros anyukánál a műtét utáni első hat hétben a mélyvénás trombózis kialakulásának veszélye a normális legalább tízszerese, és csak a 12-16. hét környékére csökken lassan vissza a terhesség előtti szintre.

Mik azok a rizikófaktorok amelyek tovább árnyalják a képet? 

Már maga a várandósság is közel négyszeresére emeli a trombózis kialakulásának esélyét, emellett fontos az anyuka kora, testsúlya, az esetleges kisérőbetegségek, pl. praeeclampsia, gyulladásos állapotok stb. megléte, illetve a műtét utáni mobilizació ideje (vagyis, hogy műtét után időben felállítják-e, illetve, mikor tud az anyuka felkelni, kicsit mozogni).

A Császárvonal alap videógyűjteményében mindent egyben megtalálsz, amire csak szükséged lehet a műtéttől a 12. hétig, itt tudsz előfizetni!


Az egyik legjelentősebb rizikófaktor a veleszületett trombózishajlam (trombofília), melyet gyanú esetén egy egyszerű vérmintából szűrhetünk. 

Mikor és milyen vérhígítót adunk?

Sok kismama, aki eleve magasabb rizikójú csoportba tartozik,  már a várandósság alatt is kap vérhígító készítményt, melyet a baba születése után természetesen folytatni kell. Alapvetően a legtöbb császárral szült kismamának szoktak vérhígító készítményt rendelni a gyermekágyas időszak alatt, de természetesen ezt mind

  • az adott osztály protokollja,
  • mind a kezelőorvos döntése is befolyásolja.

A terhesség és szoptatás alatt biztonsággal alkalmazható készítmények az alacsony molekulasúlyú heparinok (LMWH), melyek sem a méhlepényen nem jutnak át, sem az anyatejbe nem választódnak ki, így nem jelentenek veszélyt a babára.

Mire figyeljek alkalmazáskor?

Ezek a heparin készítmények bőr alá adott injekció formájában érhetők el, és bár használtuk ezért nem túl kellemes (de könnyen megtanulható), mégis megéri (arról, hogy a használt fecskendőket hova dobd, korábbi cikkünket itt olvashatod). A szájon keresztül szedhető, más hatóanyagot tartalmazó vérhígítók ugyanis ártalmasak lehetnek a babára nézve. Fontos azt is kiemelni, hogy az LMWH-t, mint minden gyógyszert, a kezelőorvos által javasolt dózisban és ideig használjuk, hiszen ezek beállításakor számos egyéni tényezőt vesznek figyelembe a kívánt hatás eléréséhez. 

Nem elég a mozgás önmagában!

Bár kecsegtetőnek tűnik azt gondolnunk, hogy a korai mobilizáció elég a trombózis megelőzéséhez, ez sajnos sokszor nincs így (de a mielőbbi felállás, célzott mozgás, ún. posztoperatív torna ettől még elengedhetetlen!). A korábban említett rizikófaktorok, mint például maga a terhesség és a műtét, ezzel sajnos még nem tűnnek el, így még a legaktívabb császáros anyukánál is néhány hétig  a normális sokszorosa a trombózis kialakulásának esélye. Ha vérhígítót rendelnek, önkényesen sosem szabad elhagyni, felfüggeszteni az alkalmazást, minden esetben a kezelőorvossal kell egyeztetni erről!

CsászárvonalTipp: A Császárvonal mobilalkalmazásában is olvashatsz egy nagyon részletes, hosszú cikket a trombózisról, trombózismegelőzésről császár után, sőt trombózist megelőző tornaleírást is találsz ugyanott! Töltsd le az appot, s ismerd meg a Császárvonal Videótárát is, mely a műtét utáni első felállás előtti időtől segíti regenerációdat, minél zökkenőmentesebb felépülésedet, hosszú hónapokon át!