Mikortól lehet hordozni császármetszés után babánkat?

Császár után

Szerző: Sajti-Balogh Mariann Szakértő: Horváthné Miklós Réka hordozási tanácsadó, Rákosi Dóra gyógytornász

Császármetszést követően gyakran merül fel a kérdés, hogy mennyi idővel a műtét után szabad magunkra kötni újszülött gyermekünket. Igaz vajon, hogy a hordozás nem javasolt császárosoknak az első hetekben, vagy használhatjuk bátran az eszközt? - szakértőink segítenek eloszlatni a kételyeket.

Adj időt a testednek – a császáros heggel törődni kell

A legtöbb, témában releváns oldalon azt olvashatjuk, hogy az első 6 hétben nem ajánlott a hordozás, sőt, néhol még 10 hetet is írnak a hasi szülés után

Horváthné Miklós Réka hordozási tanácsadó szerint a szülést követő időszakot nem véletlenül hívják gyermekágynak.

Nagyon fontos, hogy megadjuk a testünknek az időt a műtét utáni regenerálódásra, és amennyit csak tudunk, annyit pihenjünk az első legalább 6 hétben

- mondja.

A szakértő ugyanakkor megjegyezte: sokan nem tehetik meg, hogy ezt szigorúan betartsák és eddig várjanak a hordozással. Ennek legtöbbször igen prózai az oka: van, akinek annyira sírós vagy hasfájós a babája, hogy szüksége van erre a megoldásra, van, akinek több gyermeke van, és csak a hordozó biztosít neki szabad kezeket, hogy képes legyen a kicsi mellett a többiek ellátására, a házimunka elvégzésére.

Emellett a gyógyuláshoz szükség van mozgásra, hiszen a felépülés záloga éppen a jó keringés biztosítása. Rákosi Dóra gyógytornász szerint nem mindenkinek a pihenés a regeneráció, van, akinek éppen a mozgás esik jól. "Hallgassunk a testünkre, érezni fogjuk, nekünk mi a legjobb" - javasolja a Császárvonal szakértője.

Minden esetben tehetünk magunkért, hogy mielőbb készen álljunk kisbabánk hordozására: a műtét napján már a kórházban elkezdhetjük a regenerálódást a Császárvonal alapozó csomagjának posztoperatív programjával. Az alapprogram része a gátizomtorna, a hasfal regenerálása és a hegmasszázs is - ezek mindegyike alapvető fontosságú és sokat segíthet a hordozásra való felkészülésben.

A császár utáni hordozás fő elve: fokozatosság

Bármikor is próbáljuk meg először hordozni babánkat, a hordozási tanácsadó azt javasolja: kezdjünk 15- 20 perccel és figyeljük a testünket, hogy ezt minden erőlködés, megterhelés nélkül tudjuk csinálni, vagy érzünk bármi olyat, ami azt mutatja, hogy ez nekünk még sok.

Milyen jelei vannak, hogy még nem állunk készen a hordozásra?

Ha a hordozás közben/alatt vagy utána:

  • hát- és/vagy derékfájás jelentkezik
  • úgy érezzük, mintha "ki akarna szakadni" a méhünk
  • ha felerősödik a gyermekágyas vérzés
  • ha a heg környékén kellemetlenség érzés, fájdalom jelez
  • ha nagyon elfáradunk benne, megerőltetőnek érezzük azt
  • ha elsápadunk, szédülünk

Ilyen esetekben várjunk még vele, pihentessük a dolgot. Réka úgy véli, annak a metszéspontját kell megtalálni, amennyit baba igényel és az anyuka még elbír. Ha még nem tudjuk hordozni a gyermekünket, akkor is van más lehetőségünk a kapcsolódásra: bújjunk össze vele az ágyban, szoptassuk meg, masszírozzuk őt.

A hordozást egyébként már születéstől, újszülött kortól javasolják a szakemberek. Ne féljünk befogni apát is a hordozásra addig, amíg mi nem állunk készen rá.

Ha az első (vagy sokadik) próba jól sikerül, fokozatosan növelhetünk az időn, fél óra, aztán háromnegyed. Vizsgáljuk magunkat, mi az, ami még jól esik! Egy napon akár többször is használhatjuk a hordozót, testünk jelzéseire figyelve. Ez lehet, hogy napi háromszor 20 perc lesz, lehet hogy hatszor fél óra - teljesen egyénfüggő, magyarázza a szakember.

Helyes hordozás - avagy mire figyeljünk saját testünkkel kapcsolatban?

"Aki nem hordoz, tulajdonképpen az is hordoz, csak kézben. A hordozókendőben való hordozás a gerincednek és a hegednek is előnyösebb annál, mint ha a kezedben fogod és sétálsz a kisbabáddal, hiszen úgy önkéntelenül is görnyedtebb testtartást veszel fel, hogy hozzásimulj" - állítja Réka.

Ettől függetlenül is érdemes azonban odafigyelni testünkre hordozás közben. "Tartsuk magunkat egyenesen és a helyes testtartás elsajátításában kérjük szülés utáni regenerációban jártas szakember (edző, gyógytornász) segítségét. Emellett bízzunk az eszközben, ne tartsunk ellen a hordozónak."

Rákosi Dóra, a Császárvonal gyógytornászának tippjei
A hordozóeszköz használatánál a keresztpánt ne legyen szoros, s praktikus tipp, hogy egy haskötő segíthet eloszlatni a terhet (a haskötő helyes használatáról korábbi cikkünket itt találod). Ügyeljünk rá, hogy a hegre ne lógjon rá a baba feneke. A testtartással kapcsolatban arra figyeljünk, hogy a vállunkon legyen a súly - tegyünk úgy, mintha egy aranyfonal lenne a fejünk tetején, ami húz felfelé, ne görnyedjünk össze.

A császár utáni első időkben segítség lehet egy karfa a kapaszkodásnál, később egyre erősebbek leszünk - és ahogy folyamatosan gyógyulunk, regenerálódik a testünk, el fog maradni majd a támaszkodás is leülés vagy felállás közben.

Babánkkal magunkon se felejtsük el persze, hogy egy komoly hasi műtéten vagyunk túl. "Ha leülésnél és felállásnál kellemetlenséget érzünk a heg körül, akkor próbáljunk meg megkapaszkodni. A hasizmunkat pedig óvjuk, figyeljünk rá, hogy hátradőlésnél hova dőlünk és meddig" - figyelmeztet a hordozási tanácsadó, Horváthné Miklós Réka.

Akár elöl, akár háton hordozzuk babánkat, úgy a legkevésbé megterhelő, ha azt a magasságot állítjuk be, ahol nekünk a legkényelmesebb. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük képzett hordozási tanácsadó segítségét. Így tudjuk műtét után lábadozó testünk számára könnyebbé tenni kisbabánk "édes terhét".


Várunk Magyarország legnagyobb, császárral szült és VBAC-re készülő édesanyáknak létrehozott Facebookos, szakértői csoportjába, ha van még kérdésed!