Intim panaszok hüvelyi és császáros szülés után: izgalmas okoseszköz segíthet! (x)

Császár után

Szerző: Rákosi Dóra, gyógytornász

Szerencsére császármetszés után is sokszor esik szó már a gátizmok regenerációjáról, de van egy terület, ami még kevésbé ismert itthon a témában. Hogy segíthet hasi és hüvelyi szülés, VBAC után egy biofeedback eszköz a gátizom regenerációjában? Legyen szó akár túl feszes, akár meggyengült gátizomról, egy újszerű, izgalmas eszközt teszteltünk és mutatunk be az alábbiakban.

Az, hogy császármetszés után ugyanúgy törődni kell a gátizom egészségével, az már nem titok, talán kezd oszlani az a tévhittenger, ami ennek kapcsán a fejekben él, hiszen attól még, hogy egy baba hasi úton születik, nem halad át a hüvelyen, az édesanya gátizma bizony érintett lesz, hiszen nem csak a szülés van rá hatással, hanem az azt megelőző 9 hónap terhei, s emellett életmódja is (korábbi cikkünket a témában erről itt olvashatod). 

Szülés után: tegyél meg mindent gátizmod egészségéért!

A szakmai ajánlás úgy szól, hogy hüvelyi szülés/VBAC után 6 héttel, császármetszés után pedig 12 héttel minden édesanyának el kellene mennie egy (medencefenék specialista) gyógytornászhoz, aki felméri a szülés utáni állapotát, ebben benne foglalva a medencefenék funkcióit, feltérképezve az esetleges panaszokat is.

A szülés utáni regenerációban - a gátizmokat mindig a rendszer részeként kezelve - a tornák mindig kell, hogy a kismedence egészségére, regenerációjára is fókuszt helyezzenek, de emellett még számtalan módszerrel tudsz tenni értük. Nem szabad kifelejteni a sorból a medencefenék esetén sem a relaxációkat, a has- és hegkezelés különféle (otthoni és szakemberrel végzett) módszereit és a légzőgyakorlatokat sem (a Császárvonal Videótára mindezt holisztikusan tartalmazza, az Alapcsomagtól kezdve minden tornaprogramunkban helyet kap a kismedence, s többféle relaxáció, illetve has- és hegkezelés program is elérhető - a Szerk.), és immár előkelő helyen vannak a szülés utáni regenerációs folyamatban a biofeedback eszközök, melyekből számos otthon is alkalmazható verzió elérhető már. A Császárvonal egy ilyen eszközt  - egy  EMY medencefenék-trénert - kapott tesztelésre, melyről most beszámolunk nektek. 

Mi fán terem a biofeedback?
A biofeedback egy olyan gyógyászati technika, amelynek segítségével meg lehet tanulni egyes testi funkciók akaratlagos irányítását. Maga a szó azt jelenti, hogy visszajelzést kapunk magunkról és ez segíthet a fejlődésben. Miért fontos ez? Mert testünk legtöbb belső szabályozási folyamatának nem vagyunk tudatában, azokat akaratlagosan nem befolyásoljuk (pl. pupillánk tágulása-szűkülése), de több élettani funkciónk tudatosan szabályozhatóvá tehető. Ehhez azonban az kell, hogy visszajelzést kapjunk arról, hogy egy adott feladatot a testünknek/valamely testrészünknek miképp sikerült teljesíteni. A biofeedbackkel nagyon gyorsan elérhető egy olyan szintű a testkontroll, ami más módszerekkel csak hosszabb idő alatt. Ami fontos: amikor szakember használja a biofeedback technikát, akkor az otthoni használatra tervezettekhez képest precízebb készülékkel vizsgál és dolgozik.

Az EMY tréner bevetésen

Egy hüvelyi működésre fókuszáló biofeedback termékek esetén arról van tehát szó, hogy a hüvelybe behelyezett eszközön érzékelők találhatók, amelyek a környezet nyomásváltozását, így a kifejtett izommunkát érzékelik. Egy biofeedback eszköz segítségével így beazonosíthatod izmaidat, megismerheted azok jelenlegi működését, majd gyakorlással megtanulhatod azok tudatos mozgatását, irányítását, erősítését és lazítását. Az izomműködés tehát láthatóvá válik a mellé készített okoseszközös applikáció segítségével a képernyőn, közben még szórakoztató is, változatos játékokkal - otthon is elérhetően. Lényegében egy applikációt és egy hüvelyi eszközt használva bárhol, bármikor játékosan át tudod mozgatni a gáttájat, rendszeresen, bármilyen élethelyzetben. 


A változás, fejlődés is visszanézhető, egyes készülékek légzőgyakorlatokat is raknak a gátmozgások mellé. Könnyű ráérezni a mozgásra, nehezebb abbahagyni a gyakorlatokat, hisz a szonda ott van a hüvelyben, nem lép ki az ember belőle könnyen egy kis házimunkára. Dicséretek is vannak folyamatosan, ez is segít, vagyis van visszajelzés így is. A gép ráadásul folyamatos visszatesztelést csinál, az aktuális eredménynek megfelelően adja a gyakorlatokat. 

A szülés utáni test komplex megközelítést kíván

Szakmai oldalról nem győzöm hangsúlyozni, hogy a gátizom működésének támogatásában elsődleges választás a gyógytorna, a mozgás, ezt nem lehet és nem is kell megúszni. Az érzékelés javulása azonban befolyásolja az irányítást, itt jöhet a biofeedback a képbe. Az izolált gyakorlatoktól a komplex, funkcionális mozgások felé haladjunk a szülés utáni regenerációban, mely folyamatban

  • a gát rugalmassága javul,
  • meg is nyúlik, össze is húzódik,
  • az egyes rétegei jól el tudnak csúszni egymáson.

Szóval mozgásra fel! Bármilyen kis mozgás több, mint a semmi! Az is segít, ha a szülés utáni regeneráló mozgást több kisebb adagra szétosztod napközben, és az is segít ebben a folyamatban, ha minden mozgásra úgy gondolsz, hogy bármit is mozogsz, érinti a gátizmot, vagyis még lábemelgetés, csípőkörzés és légzőtorna közben is teszel a gátadért! A gyaloglás, a mezítlábazás is már befolyásolhatja a gát működésést - csak hogy ne felejtsük a leghétköznapibbakat!

Mikor használjam ezt az eszközt?

Akkor használható ez a terápia, ha a gátizomzat ép, jól irányítható, nem sérült a beidegződés. Remek kiegészítő eszköz lehet, az otthoni kis gépek különböző alakú szenzorokkal rendelkeznek, a súlyuk is eltérő, egyéni anatómia szerint lehet, hogy az egyik kényelmesebb, hasznosabb, mint a másik. A komplex terápia részét képezheti egy biofeedback eszköz a manuális kezelések, az idegrendszeri harmonizáláls, az életmódi változások, illetve a mozgás mellé. 

Mire hathat?

Mikor hat?

Ha használod, heti többször, aztán lehet ritkítani, és mellé mozogsz is, szülésed útjához igazított mozgásprogramokkal (császármetszés és VBAC esetén mindig olyan mozgást válassz, mely figyelembe veszi nagy hasi műtétes előzményed)! Ne spórold le! 

A cikk elkészültét a Diamondlily.hu támogatta.

A fotókat Fekete Luca készítette.