Készülj a császármetszésre fejben is!

Császár előtt

Szerző: Óvári Enikő

Magyarországon ma a szülések 41 százaléka császármetszéssel végződik, ezért lelkileg erre a lehetőségre is érdemes felkészülni. A tapasztalatok szerint ugyanis a legtöbben azért élik meg traumatikusnak a császármetszéssel végződő szülésüket, mert úgy érzik, elvesztették a kontrollt, nem tudják mi miért történik és mi miután következik velük és a babájukkal. A különböző relaxációs technikák sokat segíthetnek abban, hogy a császáros szülés is pozitív élmény legyen.

Mi a HypnoBirthing®?

„Inkább egy filozófia, mintsem technikák összessége, hiszen a pároknak lehetnek a szüléssel kapcsolatos egyéni elképzeléseik és céljaik, amelyek mellett ők elköteleződnek” – mondja Schimcsig Nóra dúla, HypnoBirthing® tanácsadó. Kiemeli, hogy a tréningen való részvételt kísérővel – legyen az apa, barátnő vagy dúla – ajánlják, hiszen ha a szülésnél a kísérő is jól felkészült, nyugodt és magabiztos, akkor jobban tudja támogatni a kismama céljait, érdekeit.

A tréningen való részvétel a szülésnél segíti oldani a félelmet, ezáltal csökkentheti a fájdalmat is. A tanfolyamon speciális légzőgyakorlatokat, relaxációs és meditációs technikákat tanulnak és vizualizációs képek alkalmazását sajátítják el a résztvevők.

Segíthet császárnál is?

Bár a HypnoBirthing®-et valamennyien a hüvelyi szüléssel párosítják, a tanfolyamon elsajátított technikák nagyon sokat segíthetnek császármetszés esetén is. A szüléskor nemcsak baba, hanem család is születik, együttes élmény anyának, apának és a babának. Ilyen értelemben a HypnoBirthing® nem egy végeredmény-, hanem egy folyamatorientált dolog, ahol adott helyzetben a résztvevők mindig meg tudják kérdezni maguktól, hogy az „itt és most”-ban mit tehetnek azért, hogy az álom szülésükhöz közelebb kerülhessenek – mutat rá Nóra. 

Mi az autogén tréning? 

Szintén egy relaxációs módszer, mely erősíti a test természetes, öngyógyító mechanizmusait. Segítségével könnyebben elérhető a belső nyugalom, csökkenthetők a félelmek, a szorongás és a fájdalom, valamint - ami császár esetén kiemelten fontos -, a tehetetlenség érzését – mondja Ambrus Aliz pszichológus, autogén tréner. Hozzátette: a módszer lehetővé teszi, hogy a rendszeres gyakorlással a testi és pszichés működésünket aktuális céljainknak megfelelően leszünk képesek szabályozni, és hatékonyabban elérhetjük azokat.


Hogyan segíthet császárnál? 

Alapvetően a császármetszést traumatikusnak megélők a kontrollvesztés, a tehetetlenség, a „nem erre készültem, valamit elvettek tőlem” – érzésről számolnak be. Mint azt Aliz elmondta, egy olyan gyakorlatról van szó, mely során a teljes ellazultság szomatikus és pszichés állapota elérhető, és ebben az állapotban elménk befolyásolni képes testünk önszabályozó rendszerét, mely a keringést, légzést, szívritmust stb. kontrollálja.

Kiemeli: a módszer legnagyobb érdeme, hogy segít csökkenteni a várandósság során keletkezett feszültségeket és stresszt, ami hozzásegíthet a terhesség és szülés pozitívabb megéléséhez.

Érdemes előre készülni a császárra? 

Ha egy tervezett hüvelyi szülésből lesz császármetszés, akkor az élmény feldolgozása nagyban függ attól, hogyan élte meg a kismama döntéshozási képességét, mit tudott tenni – az elsajátított relaxációs, légzési technikák alkalmazásával – annak érdekében, hogy a mérleg pozitívra billenjen. Ilyen értelemben, s figyelembe véve a magas császározási arányokat, érdemes egy „B” tervvel is készülni. Nóra kiemeli: itt is fontos szerepet kap a kísérőtárs jelenléte, hiszen ha bent lehet a műtőben, tudja segíteni a kismama relaxációját, akkor neki kevesebb gyógyszerre, nyugtatóra lehet szüksége. Hozzáteszi, hogy a csoportban a szakemberekkel való hatékonyabb kommunikációhoz is adnak tippeket. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy az egyéni elképzelésekből többet sikerüljön megvalósítani, nagyobb elégedettséggel távozhasson a pár. Aliz szerint azáltal, hogy valaki készül a császár lehetőségére is, tudatközelbe engedi, lelkileg is készíti magát, nem érheti teljesen váratlanul. Ily módon egy esetleges császármetszés kevésbé traumatizáló, a várandós tud rá forgatókönyvet gyártani, át tudja magában keretezni, erőforrásokat gyűjteni, vagy akár pozitív képeket, szimbólumokat társítani hozzá. „Ezzel a születendő babát is védjük, segítjük a történések elfogadását, a közös történetünk kezdetének minél pozitívabb alakulását” - summázza a szakember.

Várandósoknak készített relaxációnkat (Ambrus Aliz közreműködésével) keresd a Császárvonal Youtube-csatornáján!