Mik az elkötés feltételei császármetszéssel egybekötve? A harmadik után automatikusan elkötnek?

Császár után

Szerző: Óvári Enikő Szakértő: Dr. Pálla Péter szülész-nőgyógyász szakorvos

Mik az elkötés feltételei császármetszéssel egybekötve? Harmadik után automatikusan elkötnek? Automatikusan, kérés nélkül senkit nem kötnek el, akárhányadik gyermeke születik is. A végleges fogamzásgátlásként ismert petevezeték-elkötésnek szigorú szabályai vannak, s csak kérésre végezhető. Ráadásul fél-egy év gondolkodási időt is előír a törvény – mondja Dr. Pálla Péter szülész-nőgyógyász szakorvos.

Elkötés: szigorú szabályok mentén

A művi meddővé tétel szabályait az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 187. §-a szabályozza. Eszerint a 40. életévét betöltött vagy már legalább három gyermeket szült nők kérvényezhetik az eljárást. Az életkor igazolásához személyazonosító igazolványra, a gyermekek számának igazolásához pedig a születési anyakönyvi kivonatukra van szükség – mondja a szakember. Hozzátette: amennyiben a műtétet szülészeti eseménnyel (császármetszés) egybekötve kérvényezik, úgy legalább a műtét előtt hat hónappal kell erről nyilatkozni az adott kórház Nőgyógyászati Osztálya felé. Amennyiben a művi meddővé tétel nem szülési eseménnyel egybekötött, úgy az első kérvény leadását követően hat hónappal meg kell erősíteni a beavatkozásra való igényt, s csak ezt követően újabb hat hónappal lehet elvégezni a petevezetékek elkötését. A jogalkotó tehát ebben az esetben egy év gondolkodási időt ír elő. 


Császármetszéssel egybekötve…

Mint azt Dr. Pálla Péter elmondta, ha hasi szüléssel egybekötve végzik a műtétet, annak legpraktikusabb ideje a méh sebének összevarrása, leellenőrzése után van.

Meg kell győződnünk arról, hogy nincsen vérzés, ezután megkeressük a petevezetékeket és egy kombinált eljárást alkalmazva besütjük azok járatait, ollóval vagy elektromos eszközzel átvágjuk őket mindkét oldalon, majd fonállal lekötjük a szabad végeket.

- részletezi az eljárást a szakember. 

…vagy laparoszkópos eljárással

Amennyiben a műtétet nem császármetszéssel egybekötve végzik, úgy megoldható laparoszkópos beavatkozással is. Itt kórházanként és osztályonként eltérő, hogy köldök sebből vagy pedig 2-3 alhasi metszéssel végzik el a beavatkozást, de alapvetően mindkét esetben egy fél óránál rövidebb beavatkozásról beszélünk.

– mondja Dr. Pálla Péter. Kiemelte, hogy minden műtéti eljárás előtt tájékoztatni kell az érintettet a műtét/altatás kockázatairól. Hozzátette: nem szülési eseménnyel, vagyis nem császármetszéssel egybekötve a műtét önköltséges. 


Ritkán, de így is teherbe lehet esni

Épp, ahogy a többi fogamzásgátló módszernek, ennek sem 100%-os a hatékonysága: nagyon kis százalékban kialakulhat egy jövőbeni terhesség az eljárás után is, ráadásul ebben jóval nagyobb a méhen kívüli várandósság esélye. Erről is tájékoztatni kell mindenkit, aki kéri a petevezetékek elkötését, s ismertetni kell vele más fogamzásgátlási módszereket, s azok előnyeit-hátrányait– emelte ki a szülész-nőgyógyász szakorvos. Előnyként említette ugyanakkor, hogy 99%-ban megakadályozza a nem kívánt terhességet, s nincsenek olyan mellékhatásai, mint egy hormonális fogamzásgátlásnak: nem érinti a petefészkeket és nincs hatással a menstruációra. Hátránya – mint az óvszeren kívül minden más módszernek -, hogy nem véd a nemi úton terjedő betegségekkel szemben, valamint szinte visszafordíthatatlan (bár vannak, akik próbálkoznak a folyamat visszafordításával, ezeknek alacsony a sikerrátája).