Természetes születés-szabályozás biztonsággal, szoptatás alatt is? Íme, a Billings Ovulációs Módszer®️

Császár után

Szerző: Bódisné Szedleczky Fanny

Tegyük fel, hogy várni szeretnétek az új baba érkezésével, viszont a hormonális fogamzásgátló szereket, eszközöket valamilyen okból nem szeretnéd használni. Jó hírünk van! A Billings Módszer™ a szoptatás alatt is biztonsággal használható és nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. Miután elmúlt a gyermekágyi vérzés, elkezdheted a megfigyeléseket! De mit is kell megfigyelnem?

Mi is az a cikluskövetés?

Minden olyan módszert cikluskövetésnek nevezünk, amelyben a női test hormonváltozásokra reagáló jeleit kell minden nap megfigyelni és ezeket a biológiai jeleket táblázatban rögzíteni. Így kapunk képet a ciklus fázisairól, a termékeny vagy terméketlen időszakokról, a petesejtérés folyamatáról vagy éppen hiányáról, egyszóval a reproduktív szerveink működéséről. A ma Magyarországon elérhető cikluskövetéses módszerek (Billings, Creighton, FEMM, Sensiplan) abban különböznek, hogy milyen jeleket és naponta hány alkalommal kell megfigyelni. A méhnyaki nyák termelődése az egyetlen olyan, a peteérést kísérő jelenség, amely tudományosan igazolt, hogy minden nőnél törvényszerűen bekövetkezik, és amit mind a négy módszer megfigyel.

Hormontan dióhéjban

A női nemi ciklust alapvetően két agyi (FSH, LH) és két petefészek hormon (ösztrogén, progeszteron) szabályozza. Az FSH és az LH szintje a szoptatási időszak alatt a tejtermelést serkentő (prolaktin) hormon szintjével fordítottan arányos. Több tej, kevesebb peteérést serkentő hormon (FSH). Így többnyire olyan alacsonyan marad az agyalapi mirigyben képződő FSH és LH hormonok szintje hetekig, akár hónapokig szülés után, hogy újabb petesejt nem tud megérni.

A másik fontos tudnivaló, hogy ilyenkor a méhnyakban olyan vastag, zselészerű nyákdugó alakul ki, amely a várandósság hónapjai alatt is megvédte a babát a felszálló fertőzésektől. Amíg ez a nyákdugó elzárja a méhnyakat, addig a hímivarsejteknek esélyük sincsen bejutni a belső nemi szervekbe, tehát a foganás lehetősége duplán kizárt. Ilyenkor terméketlenek vagyunk, akár hosszú hónapokig.

Honnan fogom tudni, ha peteérésem van?

A tejtermelés csökkenésével emelkedik az agyban termelődő FSH szintje, és ez beindítja a peteérés több napig tartó mechanizmusát. Az érlelődő petesejtet körülvevő burok ösztrogén hormont kezd el termelni, aminek hatására a méhnyakat elzáró nyákdugó elkezd feloldódni. A méhnyaknyák a hüvelyen lecsorogva napról napra más-más formában válik érzékelhetővé a szeméremtestnél. Ezt a termékenységet jelző változást könnyen megismerjük, főleg ha korábban akár hónapokig ugyan azt a változatlanságot tapasztaltuk a hüvelybemenetnél. A Billings Módszer™ szabályai pontos iránymutatással szolgálnak ilyen esetekben is.

Amikor az FSH hormon eléri a kritikus szintet, akkor már nincsen visszaút. A petesejt érése befejeződik, és az LH hormon segítségével kiszabadul. A szeméremtestnél a termékeny nyák hirtelen változása ezt jól érezhetően jelzi számodra. Az első ovulációt pedig 11-16 nap múlva követi majd a szülés utáni első menstruációd is (arról, hogy mikor tér vissza a vérzés császármetszés után, itt írtunk).

Mi történik akkor, ha már elkezdtem a hozzátáplálást, de időnként még szoptatok?

A petesejt érési folyamata megtorpanhat, ha a baba visszatér a szopizáshoz és a terméketlen állapot tovább folytatódik. A méhnyaki nyák változása ebben az esetben is folyamatosan és törvényszerűen leköveti a hormonok változását. Bár a legtöbb nőnél ez a hozzátáplálás mellett történik meg, a menstruáció visszatérése nem jelenti feltétlenül a tejtermelés leállását. Vannak nők, akiknél a gyermekágy után, a kizárólagos szoptatás mellett már visszatér a ciklus. A szóban forgó módszer egyértelmű szabályaival mindig tudni fogod, hogy az aktuális napon terméketlen, vagy feltételezhetően termékeny vagy.

Mennyi időt vesz igénybe és hogyan végezzem az önmegfigyelést?

A nap folyamán időnként a szeméremtestre kell fókuszálni és tudatosítani, hogy mit is érzel. Nem kell megérinteni a hüvelybemenetet, szemrevételezni a váladékot vagy belső vizsgálatot végezni. Sokszor éppen az a jellemzője ennek a terméketlen időszaknak, hogy nincsen látható vagy érezhető jel. Mivel ez egyedi minden nőnél, ezért javasolt egy képzett oktatóval konzultálni, amíg biztos nem vagy magadban. Esténként egy táblázatban vagy a speciális applikációban rögzíted az aznap tapasztaltakat, ami időben nem jelent többet, mint egy perc és olyan rutinszerűen lehet csinálni, mint a fogmosást.

Mennyi időbe telik megtanulni a módszert?

Az első két hétben kitapasztalod, hogy milyen érzet jellemzi nálad a terméketlen állapotot és utána gondtalanul átadhatjátok magatokat a szerelmeskedésnek mindaddig, míg változást nem tapasztalsz, vagy vissza nem tér a termékenységed. Az, hogy neked milyen érzeteid vannak a termékeny vagy a terméketlen időszakban, nagyon egyedi lehet. Ezért, ha komolyan gondolod, hogy a módszerrel szeretnétek védekezni, akkor nagyon fontos, hogy egy képzett oktatóval konzultálj erről, aki pontosan elmondja neked, hogy mire figyelj és milyen szabályokat kövess!

Mit nyerhetek a Billings Ovulációs Módszerrel®?

  • A tudás hatalom! Ha tudod, hogy mi is történik a reproduktív szervrendszeredben, akkor magabiztosabb leszel nőként és anyaként is.
  • Nem kell hormontartalmú gyógyszereket vagy eszközöket alkalmaznod, mégis biztosan el tudjátok kerülni a fogantatást (statisztikák ide kattintva elérhetők).
  • Nem szennyezed a környezetet.

A 4 egyszerű szabály alkalmazásával nem kell hónapokig önmegtartóztatásban élni. Két hét alatt megtanulhatod a módszert, de hogy akkor is tudd használni, amikor már menstruálsz, a konzulensed az első vérzésed után még 3 cikluson át  kísér téged, hogy biztos legyél magadban. Ha úgy döntötök, hogy ideje egy kistesóval megajándékozni a családot, akkor tudni fogjátok, hogy melyik napokon vagy a legtermékenyebb.  Ha pedig a táblázatodból úgy látod, hogy valami nem úgy történik, ahogy általában megszokott a ciklusodban, akkor időben orvoshoz tudsz fordulni!

További információk: www.billings.hu

Bódisné Szedleczky Fanny

Óvodapedagógus, MFM-Projekt Ciklus-show® foglalkozásvezető, Férfiküldetés foglalkozásvezető, akkreditált Billings Ovulációs Módszer® oktató, végzett TeenSTAR oktató, a Magyarországi TeenSTAR Egyesület elnökségi tagja és a Kiskamasz felvilágosítás munkacsoport alapító tagja. Férjemmel több mint 20 éve boldog házasságban neveljük 5 gyermekünket. Friss házasként szembesültünk azzal a ténnyel, amivel ma egyre többen, hogy a gyermekáldás nem is olyan magától értetődő dolog. Ez a tapasztalat vezetett a cikluskövetés útjára, amit több módszerrel is kipróbáltunk és sikeresen alkalmaztuk a gyermekek érkezésének időzítésére és a fogamzás elkerülésére is.