Futás babakocsival: mire figyelj, hogy kezdj bele?

Császár után

Szerző: Máthé Dóra Szakértő: Nyári Fruzsina, a Fuss Babakocsival Egyesület alapítója, Rákosi Dóra, gyógytornász

Kisgyerek mellett nehéz eldönteni, hogy motivációt vagy időt nagyobb kihívás találni a futásra. A babakocsis futás legnagyobb előnye, hogy a babádon és rajta kívül senkihez sem vagy kötve. Előfordult már veled is, hogy egész nap arra vársz, hogy hazaérjen a férjed, partnered, hogy kiszabadulj futni? Aztán mire valóban megérkezik, már el is ment a kedved... Ha babakocsival mész futni, ilyen probléma nincs, hiszen csak beülteted a picit a kocsiba és mehettek is. Személyes ajánló - családi archív fotókkal.

Milyen a jó futó babakocsi? 

„Futáshoz én mindig speciális futóbabakocsit ajánlok, mert a gyerek számára is ez a komfortos, a kinti időjárási viszonyok ellen is ezek a babakocsik tudnak jobban védeni. Mindegy, hogy 500 métert kocog vagy 15 kilométert fut vele valaki, a rázkódás csillapítása miatt nagyon fontos a speciális futóbabakocsi. A szülőnek is jó élményt ad egy speciális rugózással, 3 nagy fújható kerékkel (legalább 30-40 cm-es) ellátott járgány. Lehet rajta fék és állítható tolókar, a kerekek szélességét pedig az határozza meg, hogy aszfaltra vagy terepre szánta-e a gyártó. Nem feltétlenül kell több babakocsit vásárolni, egy futóbabakocsi is lehet 'fő' babakocsi, erdőben, egyenetlen úton nagyon kényelmesek 'csak sétára' ezek a kocsik, lehet rá mózeskosarat és autóshordozót tenni, de futáshoz csak a kicsi 6-9 hónapos korától használható! Fontos, hogy mindig jól be legyen kötve a gyerkőc az 5 pontos biztonsági övvel, az első kerék pedig minden esetben fixálva legyen futás alatt. Akár használtan is lehet vásárolni kocsit [és kölcsönözni is - a Szerk.], erre a Fuss babakocsival facebook csoportot ajánlom. Ha bármi gond adódik a babakocsival, a bringás szervizekben szoktak tudni segíteni. Pénteken délelőttönként indul futóbabakocsis közösségi futásunk, és tesztfutással is készülünk hamarosan, ahol többféle márkát és típust is ki lehet próbálni majd. Ilyenkor nem csak a típust tudod próbára tenni, hanem azt is, hogy neked és a babádnak bejön-e ez a fajta mozgásforma” – mondja Nyári Fruzsina, a Fuss Babakocsival Egyesület alapítója

Felfedezés, intézkedés

Ha nehezedre esik az elindulás, próbálj valami extra motivációt keresni a futásra. Például intézzetek valami rövid feladatot (csomagátvételt, egy gyors bevásárlást) a babakocsis futás részeként. Mondjuk ne a zsugor ásványvizet akard hazavinni futva, de egy kenyérvétel a kicsit messzebbi pékségben vagy egy távolabbi játszótér meglátogatása jópofa extra löketet adhat. A babakocsis futásban az is jó, hogy viszonylag sok dolgot el tudsz vinni magaddal, például vizet vagy egy pulcsit, amit megálláskor fel tudsz kapni. 

Jókat alszik

A legnagyobb fiam rettenetes alvó volt kisbabaként, elképesztően keveset aludt. Próbáltam kendőben, kiságyban, babahintában, rajtam - sehogy nem jártunk sikerrel. Az egyetlen tuti megoldás az volt, ha kint tologattam az utcán. De csak akkor aludt, ha kint voltunk és folyamatosan haladtunk. Egyenes út vezetett a babakocsis futáshoz, és az én nagyon rossz alvó gyermekem máris órákat durmolt. Ha a te babád nem ilyen típus és utálja a babakocsit:

  • próbálj meg alvás után indulni vele, hátha ébren jobban elnézelődik
  • próbáld fokozatosan emelni a távot vele (lehet, hogy elsőre csak 200 métert fog kibírni és csak szépen lassan tudtok majd egyre többet futni, de ez neked is jó, mert fokozatosan tudod emelni a saját futótávod is)
  • ha az ébren futás sem segít, akkor se csüggedj, a babák gyorsan változnak, az is lehet, hogy pár hét vagy hónap és örömmel megy majd

Hős vagy, nem vitás

Egyszer találkoztam egy babakocsival és kutyával futó anyukával, akinek elismerésem fejeztem ki, amiért két nehezítő tényezővel is bevállalja a futást. Mire ő azt mondta: „mert így hős vagyok, nélkülük csak egy kövér, lassú futó”. Bár az állítás második felével vitatkoztam volna, az első fele teljes mértékben igaz. Babakocsival futva sokkal több biztatást, elismerést kap az ember, ami jól esik még akkor is, ha nem azért futunk, hogy megfeleljünk mások elvárásainak. Az utcán futó embernek nem intünk csak úgy oda, hogy „a mindenit, de ügyes vagy!”, babakocsival futva pedig folyamatos az elismerés, rácsodálkozás. A legviccesebb, amikor valakik mellett elhaladva hallja az ember hátulról, hogy „na nézd már, ő meg babakocsival fut, hűha”. 

Mielőtt bármibe belekezdesz...

A futáshoz való visszatérés, a futásba való belekezdés lépéseiről, a szakmai ajánlásokról ajánljuk figyelmedbe korábbi, olvasmányos cikkünket!

Nincs stresszfaktor

Mindenkinek szüksége van egyedüli időtöltésre, velem mégis rengetegszer előfordult, hogy nem tudtam kikapcsolni az ösztöneim és szó szerint rohantam haza a gyerekhez, mert „mi van, ha…” Nyilván nem volt soha semmi, mégis rossz volt, hogy el is vágyódtam futni, de közben dolgozott bennem egy furcsa szorongás, mert nem voltam a gyerekem mellett (ha veled ilyesmi nem fordul elő és nyugodtan tudsz magadra koncentrálni, semmi baj nincs veled, ettől ugyanolyan jó anyuka vagy!). A babakocsis futás alatt látod a babád, látod, hogy jól van, elképzelhető, hogy szabadabbnak fogod magad érezni, mert nem lesz rajtad ez a fajta szorongás. 

Mindent is magaddal vihetsz

„Jaj, egy sapka azért jó lett volna”, „Oh, ne, otthon hagytam a napszemüvegem”, „Hú, de szomjas vagyok, kár, hogy nem hoztam vizet”. Ismerős? A babakocsi alja mindent elnyel, így valójában tényleg bármire felkészülten indulhatsz útnak. *Na, persze azt kalkuláld be, hogy a kis utasodnak is vannak igényei: plüssök hada, könyvek, víz, rágcsa, botok, kövek, csigák, labda, homokozószett is kellenek majd a futáshoz. 

Császármetszéssel is, de…

A babakocsis futást nem zárja ki a császármetszés ténye, de nagyon fontos, hogy minden esetben fokozatosan építsd vissza a sportot az életedbe és a futás megkezdése előtt regeneráló tornával kezdd a mozgást! Erősítsd meg a core-izmokat szülés, császármetszés vagy VBAC után, amiben a Császárvonal már a kórházban kezdhető Alapcsomagja, utána a „Magamra találó” edzésprogramjai (ezek évente 5-ször indított, vezetett programok) fokozatosan felépített, 30 perces tornái segítenek. A szülés utáni regeneráció, és célzottan a császár utáni regeneráció fokozatos építkezését nem szabad megspórolnod, még akkor is érdemes így tenned, ha nem néhány hónapja szültél! A futásra való felkészülés 0. lépéseként fogható fel a hegeddel való foglalkozás is: ismerd meg és csináld rendszeresen a császármetszés utáni mélyebb has- és hegkezelést, ebben a Haladó has- és hegkezelés csomag lesz segítségedre.

Ha már stabil alapokkal rendelkezel, nézd meg 3,2,1…futás! programunkat, hogy akár babakocsival felkészülhess 5 vagy 10 km teljesítésére! Ezen program 5 km-es távjának megtalálod a gyaloglóedzéses verzióját is, amit túlsúly, ilyen-olyan, a futást kizáró panasz esetén is bátran ajánlunk figyelmedbe! A programok része - a számtalan egyéb, elméleti videó mellett - egy szakértői videó a babakocsis futásról, Dorogi Márti ultrafutó tapasztalataival.


Varázsolj magadnak jó futást!

Babakocsival futás közben a mozgás megváltozik, a pulzus emelkedik, a tempó lassul. Ha most kezdtél el babakocsival futni, előfordulhat csukló- és alkarfájdalom, esetleg a csuklyás izom merevedik el. A következő extra gyors gyakorlatsorral bemelegítheted az igénybe vett területeket. Rákosi Dóra, a Császárvonal gyógytornászának tippjei következnek:

  1. Állj vállszéles terpeszbe és csinálj pár malomkörzést, tekerd meg közben a könyököd és csuklód is.
  2. Simogasd és óvatosan masszírozd át az alkarod, a végén rázd le.
  3. Tekerd meg külön-külön a vállad, majd a könyököd, végül a csuklód, a végén rakd össze, minden egyszerre mozog. 

Közös élmények

Gondolj bele, milyen lenne a gyerekkel együtt befutni egy futóversenyen! Már vannak kifejezetten babakocsis futamok is, ahol a teljes távot végig együtt teljesíthetitek és sok sima futóversenyre lehet babakocsival nevezni. Egy ilyen versenyre való felkészülés remek lehetőség a közös időtöltésre, a gyerkőc pedig tanul és magába szív: céltudatosságot, kitartást és a sport szeretetét! A futások közben pedig közös élmények érnek és fantasztikus anekdoták szoktak születni abból, hogyan ösztönzi a kis utas az anyukáját. Nem ritka például, hogy éneklésre kérik az édesanyjukat a picik, amivel igazán megdolgoztatják a mama tüdőkapacitását. De az is elég, ha csak beszélgetni szeretnének.