Császármetszéssel szültem, lehetek még CrossFitter?

Császár után

Szerző: Kiss Verus Szakértő: Koncsek Krisztina, gyógytornász, TestSzobrász®, egészségtan tanár, erőnléti edző

„Ajánlod-e a CrossFitet, hogy hamarabb visszanyerjem a formám? Császárral szültem.” „Mikor mehetek vissza CrossFitezni, már, nagyon hiányzik, hogy jól kihajtsam magam”. Gyakori kérdések rovatunk újabb cikke, szakértőnkkel, Koncsek Krisztinával.

Edzés császármetszés után

“Ezekkel a gyakori kérdésekkel nap mint nap találkozom gyógytornászként, exCrossFit-fanatikusként. Van olyan is, sajnos, amikor már csak a panaszok megjelenése után derül ki, hogy a császármetszés után túl korán/nem megfelelő alapokkal/túl intenzíven kezdték el vagy folytatták a CrossFitet. A leggyakoribbak: a gerinchez, kiemelten derék és nyaktájhoz kapcsolódó, az inkontinenciával összefüggő tünetek valamint alagút szindrómák fordulnak elő még magas számban” - magyarázza Koncsek Krisztina gyógytornász, TestSzobrász®, egészségtan tanár, erőnléti edző.

Mi is a CrossFit?

A sportág 2001-ben tette le alapjait, s az USA-ból indult. Hazánkban kb. 2010 körül vált ismertté, népszerűsége töretlen. Pontos definíciója szerint „a crossfit egy erő és kondíciófejlesztő program, amely az állandó változatosságra, vagy akár véletlenszerű funkcionális mozdulatokra épül magas intenzitáson végezve.” Érthetőbben: képzelj el egy olyan mozgással töltött órát, ahol minden létező képességed fejleszthető, egyszerre kell...

  • erősnek (pl: súlyemelés, változatos saját testsúlyos feladatok);

  • ügyesnek lenned (pl.: kézenállás, kézenjárás); 

  • bírnod kell mindezeket hosszú perceken át (pl.: 5 húzódzkodás, 10 fekvőtámasz és 15 guggolás 20 percen át, a legtöbb ismétlésre törekedve);

  • ha lehet, még legyél gyors és pontos is (pl.: súlylabdát meghatározott jelhez magasra dobni);

  • a gyakorlatok végzéséhez pedig szükséges, hogy kellően mobilis legyél (pl.: teljes guggolást tudj végezni, fej mellett nyújtott karokkal).

Ha jól tervezik és megfelelően hajtják végre, zseniális módszer, hiszen változatosan, életszerűen edz, jól fejleszt. Ezeken túl a közösségben tapasztalható nagyon erős csapatszellem (harctéri küzdelem összekovácsoló ereje) és a magas intenzitás végett szinte garantált „gondolat-nagytakarítás”, ami miatt bele lehet szeretni.

Való-e császármetszés után?

Természetesen nincs egyértelmű igen vagy nem válasz, minden attól függ. Azt kijelenthetjük, hogy a CrossFit szüléstől/császármetszéstől függetlenül is komoly kihívást jelent az átlagember számára. Ha nem megfelelő a test előkészítése (prehabilitáció) komoly sérülésveszéllyel jár együtt, ezzel nem árt tisztában lenni.

Edzésmódszertani megközelítésben a sérülésmentes sportoláshoz szükséges képességek egyfajta hierarchikus rendben épülnek egymásra. Például: nagy súlyt 1-2x megmozgatni nem lehet három edzés után, előtte kell kisebb súlyokat, sok ismétléssel dolgoztatni. Ezt megelőzi, hogy az egyén megtanulja saját testét, testsúlyát megtartani, mozgatni, kontrollálni. A házépítés is az alapkiásással indul, nem pedig a tapéta-kiválasztással.

Egy ilyen hierarchikus rendszerben gondolkodva a császármetszés (és azt megelőző 9 hónapig tartó testtartásbeli változás) utáni teljes regeneráció/rehabilitáció az alapok alapja. Nagyon komoly kell venni. A házépítésnél maradva: ez a telekvásárlás.

 

Tehát, ha vissza szeretnél térni a kedvenc termedbe vagy épp most akarod elkezdeni ezt a sportágat, az alábbiak szerint érdemes haladnod:

  1. Dolgozz a „Császárvonal szemléletében” a hegeddel (a Császárvonal applikáció alap regenerációs tornája, légzőtornái mellé végezd rendszeresen a hegmasszázst), majd a 12. héttől válassz egy szimpatikus a szülés utáni regenerációs programot, azt csináld végig, és ha a teljesen tünet- és panaszmentes vagy, úgy érzed, végre van kedved, energiád a sportra, és tudsz majd regenerálódni is 1-1 edzés után (itt ez kiemelten fontos), akkor vághatsz bele. “Személyes, de szakmai alapokon nyugvó véleményem, hogy míg egy jóga, pilates óra elbír kisebb ‘maradványtüneteket’ - hiszen szelíd mozgások, terápiás értékük is van-, a CrossFit esetében nem szerencsés például érzékeny heggel, néha bejelző derékkal nekiindulni” - magyarázza a szakember.
  2. Tesztelés! Nemzetközi szinten a CrossFit termek elengedhetetlen része az úgynevezett FMS tesztelési rendszer, ahol egy meghatározott tesztfeladatsor elvégzését követően, egzakt módon meg lehet határozni, hogy a sérülésveszély szempontjából hol helyezkedsz el. Ebből jól látható az is, hogy milyen gyakorlatokat biztosan nem érdemes még végezned. Mindegy, hogy most kezded vagy visszatérő vagy, egy ilyenre nevezz be. Ha nincs erre a teremben lehetőség, akkor keress egy jól képzett edzőt vagy még jobb, ha edző-gyógytornászt, aki felmér, és ha szükséges, ellát a felmérés alapján korrekciós gyakorlatokkal. Ez a minimum ezen sportág kezdése előtt.
  3. Ha szakember szerint is készen állsz, akkor érdemes kezdő órát, saját testsúlyos gyakorlatokat preferáló órákat látogatni. Sok terem indít is úgynevezett kezdő csoportot, ahol 6-8 hét alatt átveszik veled a nélkülözhetetlen alapokat (ha erőforrások szempontjából megengedheted, akkor kezdj magánórákkal). Ha jól és gyorsan fejlődsz, akkor se ugorj szintet hamarabb. És már Crossfitelsz is.

Regenerálódj velünk! A császármetszés utáni regenerációhoz (hasizom, gátizmok, egész test visszaerősítése stb.) nyújt segítséget a Császárvonal Videótárának regeneráló programja, melyet már a műtét után, akár már a kórházban elkezdhetsz a finom, műtét utáni mozgásokkal, majd a 12. hétig végezheted a hegkezeléssel együtt az alap és a haladó erősítő tornát, ezzel megalapozva a sporthoz való visszatérést/a sportolás megkezdését is. A Videótár a későbbi időszakra is kínál segítséget, nézz szét!

Miért fontos kiemelten a fenti lépéseket betartani?

Látnod kell, hogy ez a sportágak közül is kiemelkedik, mert egyszerre több területen várja el tőled, hogy magas szinten tudj teljesíteni, ami igazi kihívást jelent, ezért a testednek a legoptimálisabban kell működnie, hogy ne sérülj meg. “Éppen ezért a CrossFit esetében mindenképpen javaslom a szakemberrel való, legalább egyszeri konzultációt” - hangsúlyozza Kriszta.

Mit ne felejts el sosem a CrossFit "csapatás" szellemében?

  • A tested már túl van egy komoly, 9 hónapos munkán, egy szülésen, kevés kivételtől eltekintve ennek kisebb-nagyobb nyomai mindig meglesznek, ne hasonlítsd össze magad másokkal!

  • Az alvás-pihenés-regenerációs lehetőségeid elképzelhető, hogy mások, mint a gyermek nélküli edzős társaknak. Ez magas intenzitású edzés, ennek kiemelt jelentősége van, mindig vedd figyelembe a határaid, óvakodj a túlterheléstől.

Mire figyelj kiemelten császármetszés után?

  • A törzsizomzat állapota, milyensége minden sportban fontos, de azért pl.: egy súlyemelés gyakorlat esetében ez nagyon hangsúlyos. Ha bármilyen enyhébb gerinccel, vizeletcsepegéssel kapcsolatos panaszt érzékelsz, mindenképpen tarts szünetet, és fordítsd figyelmet újra erre a területre!

  • A sportág magában hordoz kevéssé „hasbarát” gyakorlatokat (felülés jellegűek, lábemelések) ezeket érdemes kihagyni, vagy nagyon tudatos és magas szintű mély törzsizomzat aktivitással végezni.

Személyes tapasztalatok

“Második császármetszésem után kb. két évvel próbáltam ki a CrossFitet, négy évig tartott a szerelem. Akkor nagyon sokat adott, de hagyott nyomokat is a testemen, ma már másképp csinálnám, és ezért másképp is ajánlom. Sokkal szelídebb sport vagy mozgásforma felé igyekszem terelni a szülés után lévő nőket. Ha valaki viszont hajthatatlan, mint annak idején én is voltam, mindenképpen kövesse a fentebb leírtakat” - mondja útravalóul Koncsek Kriszta.

Köszönjük Koncsek Krisztina gyógytornász segítségét, amit a cikk elkészültéhez nyújtott.