"Ez egy könnyen befogadható VBAC-szülésfelkészítő" - A VBAC-titokról

VBAC

Szerző: Kiss Verus

2022 őszén jelent meg A VBAC-titok című, magyar nyelvű kézikönyv, mely Magyarországon elsőként foglalkozik dedikáltan a császármetszés utáni hüvelyi szüléssel. Velősen, szakértők bevonásával, de egyben saját érintettségből fakadó lelkesedéssel. A kötet 2022 decemberére, megjelenése után 3 hónappal, elnyerte Az Év Könyve 2022 díjat is. Összegyűjtöttük a vele kapcsolatos visszajelzéseket, recenziókat.

Andrek Andrea, PhD, pszichológus, a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság alelnöke

"E könyv körültekintően, lépésről lépésre vezeti végig az érintett és/vagy érdeklődő olvasót a császármetszést követő hüvelyi szüléshez vezető úton. (...) Tanácsadók és tanácsok hosszú sora nyújt támpontot abban, milyen alapos felkészülést igényel, ha valaki tudatosan veszi kézbe saját és születő gyermeke sorsát, a szülés és megszületés kiemelkedő életeseményét."

Éva, egyszeres császáros és VBAC-anya

"Ez egy könnyen befogadható VBAC-szülésfelkészítő! Nagyon örülök, hogy elkészült a könyv, terjengős körítések nélkül, a lényegre hagyatkozva, akinek van már egy gyermeke, nem sok ideje van hosszú összeállításokat befogadni, ha szülésre készül. Szívemnek kedves szülés körüli szakemberek köszöntek vissza a kötet oldalairól, nekem ez is a hitelességét emeli, hogy ilyen sokan adták hozzá tudásuk javát. Köszönet érte, a lányaimnak is elteszem amolyan 'hozománynak' a Hegmesék, Nandu és Gaskin könyvei mellé."


Gőbel-Szabó Szandra, Éva Magazin

"A könyv a tényszerű nézetek és legfrissebb kutatások mellett olyan tényezőket is kihangsúlyoz, ami talán a kismamáknak még fontosabb, a lelki tennivalókat hüvelyi szülés előtt. Sokan gondolnánk, hogy a női test szülésre lett teremtve - és ez így is igaz, de a női lélek nem lett kontrollvesztésre, megaláztatásra és egyéb traumákra teremtve (ahogy a férfiaké vagy bármely más emberé sem), és így muszáj hangsúlyozni azt, hogy mennyire fontos a sikeres hüvelyi szülés előtt rendbe tenni lelkünket, megtenni a megfelelő lépéseket testünk és lelkünk egyensúlyához, hogy amikor a szüléshez érünk, átadhassuk magunkat annak a földöntúli erőnek, amit minden szülő ember megkap ajándékba."

Lévai Dóra, dúla, Anyaóra

"Császármetszést követően, vagy sokszor még a műtét előtt vagy közben is elemi erővel kezd motoszkálni sokakban a kérdés, hogy ha megadatik egy következő várandósság, akkor milyen esélyekkel lehet hüvelyi szülésre készülnie az édesanyának, családnak. Ahhoz, hogy erről minél többet tudjanak az érintettek, sok-sok forrásból igyekeznek információt szerezni. Ebben a könyvben egy helyen található minden hasznos tudnivaló, a császármetszést követő hüvelyi szülésre (VBAC) készülve. Szakemberekkel készült interjúk segítenek abban, hogy minél gazdagabb képet kapjanak a családok, érintettek ehhez a témához kapcsolódóan. VBAC édesanyaként és dúlaként jó szívvel ajánlom, kívánom, hogy jusson el mindenkihez, akinek szüksége lehet a benne található szavakra, sorokra."

Fotó: Tiboldi Tamás

Pásztor Anna, énekes

"Az ember tökéletesen megalkotott csodája a világmindenségnek. Évezredeken keresztül funkcionált tökéletesen, amennyiben természetes életkörülményeit nem zavarták meg. A női nem a létezés záloga, és így különösen fontos lenne, hogy élete egyik legmeghatározóbb, legfélelmetesebb, de egyben leggyönyörűbb történésében méltóságában és nyugalmában sértetlen legyen! Ez az egyensúly felborult, félelmetes eredménnyel. Nem lehet eleget sírni, írni, beszélni vagy kiabálni, hogy történjen valami. Hiánypótló könyv, mindenkinek szeretettel ajánlom!"

Fotó: Gelléri Luca, a kötet könyvbemutatóján

Bernadett, moly.hu-s olvasó

"VBAC-re készülve akadt kezembe a könyv. A két facebookos csoportnak hála, már sok mindenben képben volt, de így elolvasva, összeszedve sokkal magabiztosabbá tett. Még tanulgatnom kell az asszertív kommunikációt addig, de már egy csatát megnyertem a VBAC felé vezető úton, így is. Remélhetőleg 4-5 hét múlva ki tudom egészíteni az értékelésemet azzal, hogy: 'Sikeres VBAC!'"

Viktória, VBA3C-anya

"Le sem bírtam tenni, míg végig nem olvastam. Nagyon jól összeszedett, tartalmas, mégis könnyen emészthető könyv. Bárcsak nekünk is lett volna ilyen támpontunk anno . Még így is izgalmas volt olvasni, hogy már nem vállalunk több gyermeket és sikerült az utolsó szülés természetes úton. A könyv tartalmas, külsejében pedig nagyon szép és puha tapintású. Ezt is egy melegen ajánlott olvasmánynak gondolom VBAC-re készüléskor. Gratulálok!"

Dr. Gutmann Orsolya, szülész-nőgyógyász, perinatális szaktanácsadó, Orvosok Lapja

"A VBAC-titok elsősorban laikusoknak íródott, de hasznos olvasmány lehet a szülés körüli szakembereknek. Sok újszerű ismeretet tartalmaz, ami az alap szakképzésnek nem része. Általa talán nyitottabbá válunk a szülési tervekkel kapcsolatosan, és képesek leszünk ezekre olyan preferencialistaként tekinteni, amelyeket lehetőségeinkhez mérten figyelembe véve a szülés dinamikája javítható, a szülőnő kompetenciaérzete megtartható."

Kiss Regina, Bezzeganya.hu

"Nagyon tetszik, hogy a könyv első részében a traumatikus előző szülés feldolgozását próbálja segíteni a szerző, számos szakemberrel karöltve. A változatos lehetőségek közt várhatóan mindenki talál kapaszkodót, ami mentén elindulhat a gyógyulás útján, mely lépés elengedhetetlen, hogy lelkileg megerősödve vágjunk bele a következő szülési folyamatba. (...) azt javaslom minden olyan kismamának, aki érintett a kérdésben, legyen akár bizonytalan, akár biztos a dolgában, hogy vegye kézbe ezt a rendkívül igényesen, tömören összeszedett kézikönyvet, ezzel is megtámogatva a szülésre való felkészülését. Bízom benne, hogy egyre több édesanya tapasztalhatja meg a gyógyító szülést itthon is!"

A könyvről még

A kötet szerzője ÓVÁRI ENIKŐ újságíró, közgazdász, VBAC-anya

A kézikönyv elnyerte Az ÉV Könyve Díjat 2022-ben, ismeretterjesztés kategóriában, beszámolónk itt. 

ISBN 978-615-01-5521-0 160 oldal, puha kötés, monobit nyomda Kft., Budapest, 2022. (első és második kiadás)


A kötet az alábbi képre kattintva megrendelhető partnereinknél!