Traumatikus volt a császárod? 3+1 könyvet ajánlunk a feldolgozáshoz

Ajánlók

Szerző: Kiss Verus

A teljesség igénye nélkül három olyan kiadványt gyűjtöttünk össze, mely olyan édesanyáknak nyújthat vigaszt, mankót, akik nem úgy élték meg a hasi szülést, a császármetszést, mint szerették volna. Vagy egyáltalán nem is készültek rá.

Traumatizálódni bárhol lehet szülésünk során: nem a helyszín idézi elő, de még nem is feltétlenül maga a műtét, hanem a bánásmód. Minél futószalagszerűbb a szülészeti ellátás, amiben részünk van, annál nagyobb esély van arra, hogy abban a nők sérülnek. A szülésélményt viszont mindenképp érdemes a helyére tenni, mert hosszú távú hatása lehet életünkre - és egy traumatikus, rossz élményű császármetszés sem kivétel ez alól. 


Amikor az édesanyák facebookos, szakértői zárt csoportunkban valamilyen traumát okozó ellátásról vagy beavatkozásról mesélnek, amire visszaemlékeznek szülésük kapcsán, jellemzően az alábbi kifejezésekkel írják le:

  • „elhagyatottnak és magányosnak éreztem magam” (a műtőben, az őrzőben)
  • „elárultak” (korábban a természetesszülés-pártinak tűnő orvos minimális erőfeszítés után császározta az érintettet)
  • „elvették a méltóságomat” (a műtősfiútól a szülésznőig mindenkitől volt valamilyen beszólás, megjegyzés a császárra vonatkozóan)
  • „mintha ott sem lettem volna” (a műtétet nem tudta szülésként megélni a bánásmód miatt
  • „Elvesztettem az uralmam a történtek felett” (nem készült a B tervre, a császárra, és információt sem kapott közben senkitől)

Ha egy édesanya megosztja akár orvosával, akár közvetlen környezetében bárkivel a fent idézett érzéseket, a tapasztalatok szerint legtöbbször sajnos rosszul reagálnak a megszólítottak (korábbi cikkünk a "20 mondat, amit ne mondj egy császárral szült anyának" című cikkünk itt olvasható), ami további sérülést okozhat, és így nem tud bekövetkezi a lelki sebek gyógyulása sem, különösen, ha a felelevenített érzéseket a többség elbagatellizálja (ilyenkor kevés károsabb, vigasztalónak szánt gondolat van annál, hogy „de hát van egy egészséges gyermeked, örülj neki!”). (Hogy miképp érdemes közelíteni egy császárral szült édesanyához, arról szakértői cikkünket itt találod.)

A szülésélménnyel azonban érdemes foglalkozni (és ha a környezetünkben nem találunk értő segítőt, akkor máshol kell keresni a mankókat), mert ez egy egész életünkre kiható esemény, akár pozitív, akár negatív: a feldolgozáshoz számtalan eszköz és út áll rendelkezésre, a személyes terápiáktól (pszichológus, pszichiáter, de akár meditáció) a csoportos feldolgozó alkalmakon keresztül a könyvekig (korábbi cikkünk a témában itt olvasható).

Ezúttal a legutóbbi kategóriából hoztunk hármat, a teljesség igénye nélkül: az alább citált kötetek segíthetnek helyükre tenni egy negatív szülésélmény után a mozaikokat, megérteni a feltoluló érzéseket, elindíthatnak az úton, segíthetnek kérdéseket megfogalmazni, keresni azokat a pontokat történetünkben, amelyekkel még van dolgunk.

Fontos! A szülés utáni időszak még nem alkalmas a nagytakarításra, bizony el kell telnie pár hónapnak, amíg regenerálódik a test és közben leülepszenek az élmények. Ha nincsenek komolyabb tünetek (depresszió, PTSD), akkor érdemes megvárni ennek az időszaknak a végét, ami akár ugyancsak 9 hónapig eltarthat, a várandósság idejéhez hasonlóan.

Azonnal fordulj szakemberhez, ha a következő tüneteket tapasztalod magadon:
- Egyre kevésbé örülsz a babának, fárasztó az ellátása, nem szeretnél vele foglalkozni.
- Akkor sem tudsz elaludni, ha a baba alszik.
- Étvágytalanság, erőtlenség.
- Fokozott szorongás, aggodalom, öngyilkossági késztetések, sírással kísért érzelemkitörések.
- A baba bántalmazásával kapcsolatos gondolatok, belső képek.


Sheila Kitzinger: A szülés árnyékában - Katarzis vagy krízis?

(Alternatal Alapítvány, Budapest, 2008)

A szülést követő boldogtalanságot gyakran a depresszióval azonosítják, holott az édesanyák inkább aggodalmat, szorongást éreznek, a poszt-traumás stressz szindróma jelentkezik náluk a szülőszobán megélt események kapcsán. Ez rövid és hosszú távon kihathat anyára, babára és a családra is. Hogyan lehet mindezt elkerülni, vagy szülés után gyógyulni belőle, magabiztossá válni a következő várandósság előtt?

Orosz Katalin-S. Nagy Zita: A sorsfordító 9+1 hónap

(Kulcslyuk Kiadó, Budapest, 2017)

Mire a baba megszületik, magzatként már számos olyan élményt szerzett, melyek tapasztalattá sűrűsödve befolyásolják sorsa további alakulását, a születés megélése pedig olyan mintázattá válik, amelyet később más helyzetekben is alkalmazni fog. A könyv rámutat, hogy a nehéz élmények alapvető zavarokat okozhatnak a fejlődésben, az életvezetésben, a kapcsolatokban.

Franz Renggli: Aranykapu az életbe – Gyógyulás a magzati lét és a születés traumáiból

(Ursus Libris, Budapest, 2016)

A méhen belüli lét és a születés körülményei meghatározó és hosszú távú hatással bírnak az életünkre, beleértve felnőtt éveinket is. Az ekkor megélt élmények nagymértékben befolyásolják későbbi egészségi és pszichés állapotunkat, sőt élettörténetünk alakulását is. A szerző többek között megmutatja, miként gyógyulhatunk meg a korai sérüléseinkből.

+1 Kiss Verus: Hegmesék - a császármetszésen innen és túl

(A Császárvonal magánkiadása, 2020, 2021, ha partnereinknél nem találsz belőle, írj a hello@csaszarvonal.hu címre)

Sürgősségi császár, császár(ok) utáni hüvelyi szülés, programozott császár, otthonszülésből császár - sokan, sokféle módon adunk életet a műtőben, s a történetekhez legalább ennyiféle megélés, érzelem is társul. 20 bátor édesanya mesélt és mutatta meg hegét ebben a könyvben, s öt tanulságos és hiánypótló szakértői hegmese is helyet kapott mellettük. A kötetben beszélgetünk dr. Gutmann Orsolyával (szülész-nőgyógyász), Horváth Rékával (perinatális szaktanácsadó), s olvasható Karasz Noémi (szülésznő), Koncsek Kriszta (gyógytornász) és Kánya Kinga (gyászkísérő) írása is, saját érintettségüket és szakmájukat képviselve a császármetszés különféle testi-lelki vetületéről.


Tipp: Ajánljuk letöltésre ingyenes, magyar fejlesztésű mobilapplikációnkat  (Android/iOS), mely a műtétre való felkészülésben bőséges és hiteles információval lát el, ezzel is tudást, némi kontrollt ad a kezünkbe. A felépülést, hegünkkel való kapcsolódást segítő Videótárban pedig minden megtalálható a kórházi napoktól a császármetszés utáni tornáktól a kötényhas kezeléséig, élethosszig.

Nyitókép: Daria Shevtsova/ Pexels.com