Rosszul éltem meg a szülésem - ki segít?

Ajánlók

Szerző: Óvári Enikő

Várandósság tervezése, szülési terv, majd szülés. Van, hogy nem úgy alakul, ahogyan azt elképzeltük, a szülést (akár hüvelyi, akár császár) traumatikusnak éljük meg. Ezeket az élményeket érdemes feldolgozni, amelynek első lépése a történtek elmesélése, az anyuka meghallgatása. Ebből a célból alakult meg az EMMA Egyesület, akinek vezetőjével, Fazakas Pálmával beszélgettünk az Intima.hu-n megjelent írásunkban. Ajánló.

Mit nevezünk szülészeti traumának?

A szülési trauma kapcsán, ami eszünkbe jut, az általában valami orvosi trauma: komolyabb egészségügyi komplikációk, fizikai sérülés, haláleset. Emellett azonban van sok nő, akinek bár egészségesen született a kisbabája, mégis traumatizálódott a szülés során. Mint arra Fazakas Pálma felhívta a figyelmet, nem maga a beavatkozások milyensége és mennyisége a traumatikus, hanem mindig a bánásmód.

„Ha valakinek a szülése eltér a szülési tervétől, vagy attól, ahogyan azt elképzelte vagy amire vágyott, de a beavatkozásokhoz az engedélyét kérik, normális emberi hangon elmagyarázzák az azzal járó előnyöket és hátrányokat, akkor az nem traumatizál úgy, mintha a feje fölött hoznak döntést.”

– mondja.

Miért fontos, hogy a traumatikus élményeinkről beszéljünk, feldolgozzuk?

Már eleve az az út is hosszú és nehéz, amíg odáig eljut egy nő, hogy őszintén tudjon beszélni a vele történtekről. Fontos, hogy olyan biztonságos környezetben tudjanak beszélni róla, ahol elismerést nyer a megélt valóság. Azáltal, hogy elmesélhető, kívülre kerül, jobban rá lehet nézni, megerősítést kaphatnak arra vonatkozóan, hogy nem az ő hibájuk. Hiszen sokszor a megfélemlítés, a kiszolgáltatottság, az elhiteltelenítés, a méltóságtól való megfosztás, a tehetetlenség érzésével találkoznak.

Mi az EMMA segélyVonal?

Az EMMA segélyVonal (ingyenes: 06 80 414 565) egy klasszikus értelemben vett lelkisegély vonal, amely támogatást nyújt a nőknek, emellett megbízható információ megtalálásában is tud segíteni, a gyermek iránti vágy megjelenésétől egészen a gyermekek intézménybe kerüléséig. Bárki hívhatja az EMMA Vonalat, aki ebben az életszakaszban van éppen, és úgy érzi, szüksége van valamilyen támogatásra az útján.

A cikk folytatása az Intima.hu-n olvasható.

Óvári Enikő

Újságíró, közgazdász, VBAC anya, szülésfelkészítő dúla, A VBAC-titok című könyv szerzője vagyok. Célom, hogy segítsek mindazoknak, akik császármetszés után hüvelyi szülésre készülnek. Információkkal, felkészítéssel, majd szüléskíséréssel. Meghallgatok, bátorítok, elfogadok. Hiszek az élethosszig tartó tanulásban. Hiszem, hogy a császár utáni szülés lehetősége mindenkinek jár. Mottóm: I can, I will, end of story.