Meddig tart a gyermekágyi vérzés császár után?

Császár után

Szerző: Dr. Sipos Andrea, szülész-nőgyógyász, ultrahang specialista

A szülés utáni hathetes időszakot gyermekágynak nevezzük, ezen időszak alatt a szülés útjától-módjától függetlenül gyermekágyi vérzés, más néven lochia jelentkezik. Császármetszés után nem ritka, hogy az édesanyák meglepődnek a jelenségen, ezért tartjuk fontosnak tisztázni, mi is áll emögött az élettani folyamat mögött, meddig tart, s mikor kell esetleg kóros folyamatra gondolni vele kapcsolatban.

Mi az oka annak, hogy szülés után jelentkezik a gyermekágyi vérzés?

A baba világra jöttét követően - történjen az hüvelyi úton vagy császármetszéssel -, távozik a méhből a placenta, vagyis a méhlepény. A lepény megszületése után - annak korábbi tapadási helyén - egy seb marad, ami nagyon rövid időn belül a felére, átlagosan tenyérnyire csökken, főleg a méhizomzat összehúzódásának eredményeként. Ez az összehúzódás csökkenti, de teljesen nem szünteti meg a lepényágy vérzését, mely az első néhány napban nagyon erős menzeszhez hasonlítható. A vérzés erőssége ennek a sebnek a gyógyulásával csökken, mely körülbelül a szülés utáni hatodik hétre fejeződik be. Érdekességképpen: három hónappal később a lepény korábbi helye már nem is azonosítható be.

A lochiáról - egy kis biológia

A gyermekágyi vérzéssel szövetdarabkák és a sebgyógyulásban résztvevő immunsejtek is ürülnek, melyet együtt lochiának, gyermekágyi folyásnak nevezünk. 

A lochia az első 2-3 nap menzeszre hasonlító, vörös színű, majd véres savós jellegű, ami második hét után általában barnássá, később pedig egyre halványabb sárgás-fehéres színűvé válik.

A gyermekágyas időszak alatt a folyás mennyisége és minősége is változhat, azt számos tényező befolyásolja. Ilyen például a szoptatás, melynek során oxitocin szabadul fel, amely méhösszehúzódást okoz, elősegítve ezáltal a lochia ürülését. Emiatt érezhetünk kimondottan erős alhasi görcsöket a szoptatás alatt, főleg a műtét utáni első napokban-hetekben. 

A testhelyzet is hatással lehet a folyás mennyiségre. Fekvő helyzetben a vér összegyűlik, így felállás után hirtelen nagyobb, néha ijesztő mennyiségű vér ürülhet. Lehetnek napok, amikor a vérzés szinte megszűnik, majd utána újra visszatér, ez sem utal problémára.

A gyermekágyi vérzés felfogására egészségügyi betét ajánlott, sem tampon, sem kehely használata nem javasolt a fertőzések elkerülése érdekében!

Császár után lehet rövidebb

Császárral szült anyukáknál a gyermekágyi folyás általában gyengébb és rövidebb, mint hüvelyi szülés után, hiszen a méhet alaposan „kitakarítják” a műtét után, de ettől függetlenül, a lepényágy gyógyulása miatt ugyanúgy fennáll, hossza akár 2-10 hét között is változhat.

Orvost kíván a helyzet, vagy nincs baj?

A lochia normál esetben édeskés szagú, de sosem bűzös, így, ha ilyesmit észlelünk, mindenképp érdemes felkeresni a kezelőorvost (a gyermekágyi méhgyulladás például akár tízszer nagyobb eséllyel fordul elő császármetszés után, ennek is az egyik vezető tünete a bűzös folyás, a méh érzékenysége,  a fehérvérsejtszám megnövekedése, a láz). Ugyanígy problémát jelezhet, ha nagyon bő, nem csillapodó a vérzés, illetve viszketés vagy láz, hidegrázás jelentkezik a gyermekágy alatt.

Zsebedben a még bővebb segítség a császár utáni gyermekággyal kapcsolatban! A császármetszés utáni időszakról a Császárvonal applikációban egy egész fejezet szól a gyermekágyi időszakról, a szoptatásról, étkezésről, mozgásról, hordozásról, regenerációról stb., ajánljuk figyelmedbe! A Császárvonal alap videótáras anyaga erre az időszakra kínálja a sebkímélő mozgásokat bemutató filmeket, a császármetszés utáni (posztoperatív) tornát, a légzőtornákat, s a sebek leesése után a hegmasszázst oktató filmet.