Kötényhasam lett szülés után - csak a plasztika segíthet?

Császár után

Szerző: Óvári Enikő

Lelógó bőr a hason – kit ne zavarna szülés után? Pláne, ha jóval tovább is megmarad, mint azt szeretnénk. Mielőtt azonban plasztikai sebészhez fordulunk, próbáljuk meg az egészséges táplálkozással, rendszeres, speciális gyakorlatok végzésével javítani az állapotunkon – tanácsolja Koncsek Krisztina gyógytornász.

Mi az a kötényhas?

A kötényhas az az állapot, amikor a hasnak a különböző vastagságú bőr-és/vagy kötőszövet részei nem húzódnak vissza jelentősen, s megmarad egy laza, lelógó rész a hason. Alkattól függően eltérő mértékben jelentkezhet: ha alatta a hasizmok tartanak, mert tónusosak lesznek újra a szülés után, akkor csak maga a bőr látszik, ha viszont az izmok sem tartanak, akkor a hasűri tartalom is "odakerülhet".

Nagyon változó formában jelenhet meg a heg fölötti enyhébb dudortól (bár ezt klasszikusan nem nevezzük még kötényhasnak, de a mechanizmus hasonló) egészen odáig, hogy akár a szeméremdombra is rálóghat a bőr. Elképzelhető, hogy kizárólag esztétikai problémát okoz, de a méretétől függően járhatnak vele egyéb szövődmények is amiatt, hogy a lelógó rész alatti terület szellőzése és tisztán tartása nehézkessé válik. Emellett nagyobb terhelést jelenthet a deréktájra, s ha az izmok gyengesége is kapcsolódik hozzá, akkor az emésztésre negatívan hathat.

Miért a császárosokat sújtja gyakrabban?  

A császármetszés – a vele járó vágás révén – megváltoztatja az ott található szövetek minőségét, összetételét, mert ezen a hegszövet területen több kollagén fog termelődni, ezáltal kicsit erősebb, stabilabb lesz ez a rész. Efölött viszont van egy normál hasfali szövet, ami van, akinek erősebb, van, akinek lazább, vagy a terhesség alatt nyúlt meg. Magával a vágással megváltozhat a terület keringése is. Természetes szülés után viszont a hasfalon mindenhol ugyanolyan marad a szövet. Ilyenkor első sorban nagyobb túlsúllyal rendelkező kismamáknál vagy ikerterhesség esetén alakulhat ki kötényhas. 

Nem a plasztikai megoldás az első lehetőség.

Megelőzhető vagy genetika kérdése? 

Biztosan jó, ha ideális súllyal vágunk bele a várandósságba és a hasfalon nincsen jelentős többlet, vagy akár a várandósság alatt is tudunk mozogni, kordában tartani a súlyunkat, az izomzatunkat, a hasfalat. Ha van egy általános, jó izomerőnk, biztos, hogy sokat számít.  Ugyanakkor bármikor előfordulhat, hogy egy váratlan esemény miatt nem mozoghat várandósan a kismama. Ajánlanak krémeket, olajakat, de a csodát nem ez hozza meg. Az alkat, a genetika is sokat számít. 

Tipp: Ismered a Császárvonal Haladó has- és hegkezelés programját? Ez az a programunk, amit hasi hegek esetén különösen figyelmedbe ajánlunk!

Mi segíthet? Rohanjunk a plasztikai sebészetre? 

Semmiképpen sem, mert az egy újabb műtéti beavatkozás. Első körben érdemes mindent megpróbálni a regenerációért:

  • mozgás,
  • egészséges étrend és életmód,
  • helyes testtartás és légzés,
  • hasmasszázs,
  • hegmasszázs,
  • a súlyfelesleg leadása stb.

Arról, hogy mit tehetünk a has visszahúzódásáért, regenerálódásáért, korábbi cikkünket itt találhatod. Szerencsére vannak pozitív beszámolók, akik sokat tudtak javítani a problémán, de persze nagyon sok múlik az alkaton és a kötőszöveti adottságokon. (A Császárvonal VIP-csoportjában rengeteg inspiráló történetet és fotót találsz, a Videótár kapcsán készített előtte-utána fotókkal.)

Meddig legyünk türelmesek? 

Mindenképpen érdemes időt adni magunknak, mert a hormonális hatások is befolyásolják, mennyire tud a testünk átalakulni, regenerálódni. Ezért, ha még valaki szoptat, kitolódhat a testünk visszaalakulása is. Ha viszont valaki már tényleg mindent megpróbált az említetteken túl is, a súlycsökkenés is sikeres volt, s ennek ellenére marad a kötényhas, akkor érdemes lehet elgondolkodni a plasztikai sebészeten. Itt mindig az a kérdés, hogy zavar-e annyira, hogy egy komoly műtéti beavatkozásba belevágjunk. Ha műtét mellett is döntünk, akkor is az a legjobb, ha a lehető legjobb állapotba hozzuk magunkat a beavatkozás előtt.

Segíthet a hasizomgyakorlat? 

Már a kórházban érdemes elkezdeni a regenerációt apró légző gyakorlatokkal, könnyű sétával, a hasi terület finom kis érintéseivel (a Császárvonal Alapcsomagja épp ebben segít császármetszés után, illetve a gyermekágy alatt és még tovább). Fokozatosan növelhetjük a fizikai aktivitást, de fontos, hogy a felülés- és lábemelés jellegű has törzsizom-fejlesztő gyakorlatokat el kell felejteni, ehelyett légzéskontrollal végzett szinte alig látható izom feszítéssel érdemes kezdeni. A felülés, lábemelés nem vezet célra. A törzsizmoknak elsősorban a stabilizáló szerepük kulcsfontosságú, "egyben tartanak" a hétköznapi feladatok végzése során. A mindennapokat sem talajon "hajolgatással" töltjük, éppen ezért az ilyen mozdulatokkal járó feladatok funkcionálisan nem igazán erősítik a hasizmokat az élettani feladatok elvégzésére. Ezen kívül az ágyéki gerincszakaszt is megterhelik, amely egyébként is gyakran panaszos az újdonsült anyukáknál.

Te is szeretnél tenni magadért? Van egy tippünk!

Ha a kórházi napoktól elkezdesz figyelni regenerációdra, már sokat tettél magadért, de sosincs késő elkezdened változtatni, mozgásgazdaggá tenni napjaidat, megerősíteni törzsizmaidat, megtanulni az otthoni, legfontosabb has- és hegkezelő technikákat, kötőszöveti kezeléseket, egészségessé tenni táplálkozásod, figyelni idegrendszeri egyensúlyodra. Nézz szét a Császárvonal Lendület-programsorozatában, s kezdd el bármelyik mellé a Haladó has- és hegkezelés programot!

Gyere Magyarország legnagyobb fb-közösségébe, amit császárral szült anyáknak hoztunk létre!