Ezek fokozhatják a mellgyulladás előfordulását húsvétkor - figyelj magadra!

Császár után

Szerző: Karasz Noémi

Mi köze lehet a húsvéti sonkának és a mellgyulladásnak egymáshoz? Fellélegezhetnek-e a szoptató, vegán édesanyák? Úgy tűnik, a kérdés nem ennyire fekete és fehér.

A mellgyulladásról

A hétköznapokon gyakran hallani a mellgyulladás kifejezést minden olyan elváltozásra a laktáló emlőben, ami duzzanattal, csomóval, pirossággal, melegséggel jár. Fontos a megkülönböztetés a terápia és későbbi megelőzés céljából.

A (valódi) mellgyulladás

Ennek során az állapot kifejezetten

  • hirtelen alakul ki,
  • magas testhőmérséklet kísérheti,
  • erőteljes lokalizált a fájdalom,
  • kifejezetten elesett – influenza jellegű tünetek kísérik,
  • az érintett terület szinte lángol, duzzadt, csomós lehet

Fertőzéses típusa esetén kórokozó jut be a már korábban sérült, elfertőződött bimbón keresztül, antibiotikus terápia válik szükségessé és gyakran indokolt fájdalomcsillapító szedése. Fontos, hogy minden esetben van a szoptatással kompatibilis ÉS hatékony gyógyszeres terápia. Ezen típus elhanyagolása, nem megfelelő kezelése vezet a sokak által rettegett tályog kialakulásához. Leggyakoribb kórokozó a Staphylococcus aureus.  

Nem fertőzéses mastitis

Ennek során

  • úgynevezett steril gyulladás alakul ki túltelítődés/tejpangás vagy túltelítős miatti tejcsatorna elzáródás okán.

Mi történik mellgyulladáskor a mellben?         

Tejcsatorna-elzáródáskor kívülről (bimbón ödéma, tejkő, bleb jelenléte) vagy belülről valami elzárja (ciszta, heg, tumor), esetleg leszorítja a csatornát (fizikai behatások) ezért csomó vagy keményedés észlelhető bőrpírral, lokalizált a fájdalom, jellemzően egy mellet érint egyszerre, hőemelkedés kísérheti. A tejleadás során a kellemetlen érzés fokozódhat, és a kiváltó ok függvényében különböző helyeken fordulhat elő egyforma gyakorisággal. 

Otthon is tudsz tenni a mellgyulladás ellen!

Ismerd meg a Császárvonal IBCLC-gyógytornász szakértője által összeállított, pár perces otthoni önkezelés, mellmobilizálós programját, mellyel segítheted elkerülni a komolyabb mellgyulladást! Alkalmazd bátran kiegészítésként a szoptatási tanácsok mellé! Végezd el akár naponta többször, mert segít harmonizálni idegrendszered is, javítja nyirok- és vérkeringésed. A videós segédletet itt találod!

Ünnepek és mellgyulladás? Elmagyarázzuk!

Hogyan is jutunk el az ünnepekig a téma tekintetében? Hogy lehet az, hogy időről időre bizonyosságot nyer, hogy a húsvét nem épp kedvező időszak a szoptató édesanyáknak? A sonka végképp kérdőjel lehet. 

  • A szoros, csinos ruhák

Miről is szólnak az ünnepek sok esetben? A családról és a programokról. A család pedig a sokféleségről – mindenki döntse el, hogy pozitív, netán negatív értelemben. A programok pedig a feszes tempóról - és olykor feszes, csinos ruhákról. El is érkeztünk az egyik leggyakoribb „fizikai behatáshoz”. Senki nem hibáztat, ha úgy érzed, igenis fel akarod venni a merevítős melltartót a szoros, alakformáló body alá, de egy aktívan tejtermelő emlő, nem biztos, hogy hálás lesz érte, főleg az első hetekben, amikor a túlkínálat jellemző.

Jelmondat: figyeld a tested jelzéseit! És az órát… Gyakran hangsúlyozzuk, hogy nem az időre szoptatás az ideális, de

ha csak egy kimarad, vagy tolódik, mert nem akar az édesanya mások előtt, házon kívül, korábban megszokott ideig és akár váltott mellből szoptatni, vagy épp a (húsvéti)családi ebéd elhúzódik, okozhat gondot a fentiek tükrében, amit az esetlegesen emelkedett stressz szint is tud tetézni.

  • Ünnepi ételek

Apropó! Ebéd, étkezés, sonka. A telített zsírsavakban és sóban gazdag étkezési szokások is melegágyat képeznek a gyulladásos panaszoknak, ezek fokozódásának, visszatérésének így a magyar szokásokat az asztal körül figyelembe véve, érthető, miért vonható szoros párhuzam a tavaszi ünnepünk és a mellgyulladás között. 


  • Amikor magunknak ártunk

Gyakran találkozunk a szoptatás támogatása során olyan behatással is, melyet az édesanya okoz a saját ujjaival a bimbó felkínálása, összecsippentése és nyomva tartása közben.

  • A biztonsági övtől a hordozó szorításáig

Nem egy esetben, hosszabb utazás során – mely ezen ünnepi időszakban szintén gyakori – a biztonsági öv által okozott tejcsatorna elzáródás is jellemző háttér ok.

Nagyobb, virgoncabb gyermek pelenkázás közben is képes oly’ szerencsétlen módon rugdalni, hogy az érintett területen okozhatja ezt a kellemetlen kórképet.

Végül, de nem utolsósorban minden hordozó és egyben szoptató édesanyának is fontos figyelnie magára, hiszen a jó idővel a hosszú séták, az ünnepi kirándulások, erdőjárások alkalmával a hordozóeszköz pántja, egy erőteljesen nyomódó karika, egy szoros kendőkötés is szolgálhat nem várt meglepetéssel, ugyanúgy, mint egy fárasztó családi banzáj utáni hason elalvás is az ágyban, kényelmetlen kanapén.

Gyermeke táplálási módjától függetlenül fontos üzenet minden édesanyának, hogy az ünnep legyen ünnep, ne pedig egy őrült, hektikus versenyfutás az idővel és önmagunkkal.

Szakembertől kérj segítséget! A hazai IBCLC-ket a https://ibclc.hu/ oldalon találhatjuk, kérjünk bátran segítséget! A https://www.szoptatasitanacsadok.hu/ oldalon azoknak a listája is külön megtalálható, akik videochat-en is tudnak segíteni a pandémia okán. Hasznos videók a szoptatással kapcsolatban az LLL YouTube-csatornáján is találhatók, a császármetszés utáni szoptatással kapcsolatban pedig több írás olvasható a Császárvonal applikációban is! 

Gyere a 
Császárvonal zárt csoportjába, ahol szakértők segítenek a szülés előtti, a kórházi és a szülés utáni időszakban minden felmerülő kérdésed esetén! Magyarország legnagyobb császáros közösségét itt találod!