Császárod lesz? Így készülj fel!

Ajánlók

Szerző: Óvári Enikő Szakértő: Nováky Rita szülésznő, perinatális szaktanácsadó és mentálhigiénés szakember

Ma Magyarországon a babák 42%-a császármetszéssel jön világra, elengedhetetlen, hogy a szülésre való felkészülés során a B tervvel, a hasi szüléssel kapcsolatban is legyenek előzetes információink, ha a szülőszobán fordul a kocka, vagy ha előre tudjuk, hogy így fogunk szülni. Az Intima.hu-val való együttműködésünk keretében egy áttekintést kaphatsz a császárra való készülés legfontosabb szempontjaról, s néhány tévhitet is eloszlatunk.

Informálódj!

Ahogy a világon szinte mindenhol, úgy Magyarországon is egyre többen szülnek császármetszéssel. Akiknek valamilyen magzati vagy anyai egészségügyi ok miatt így születhet csak meg a gyermeke, előre tud készülni testben és lélekben. Hogyan? Milyen félelmekkel kell szembenézni ez esetben? Erről kérdeztük Nováky Rita szülésznő, perinatális szaktanácsadó és mentálhigiénés szakembert.


Legyen a  császármetszés tervezett vagy sürgősségi, a legtöbb kismama a szeparációtól fél, pedig egyre több itthoni – úgynevezett bababarát – kórházban gyakorlat, hogy a szülés műtéti befejezését követően a babát a legrövidebb időre szakítják el az anyától. Sok helyen van lehetőség gyengéd császármetszésre is, ilyenkor már a műtőben az anyára kerül a baba. Más esetben a műtét befejezéséig az apa kapja meg bőrkontaktra a babát, műtőből való kitolás után pedig az anya. Ilyenkor segítenek az első mellre helyezésben.

„Ha nem elég tájékozott a kismama, akkor attól is tarthat, hogy később indul meg a tejelválasztás, s szoptatási nehézségei lesznek. Ez utóbbi nagy részben a szeparációra vezethető vissza ”– hívja fel a figyelmet Nováky Rita.

Hozzátette: szintén sokan félnek a  testi felépülés, a baba ellátásának nehézségeitől.

A cikk folytatását itt találod "Császárom lesz - hogyan készüljek fel rá?" címmel az Intima.hu-n.

Óvári Enikő

Újságíró, közgazdász, VBAC anya, szülésfelkészítő dúla, A VBAC-titok című könyv szerzője vagyok. Célom, hogy segítsek mindazoknak, akik császármetszés után hüvelyi szülésre készülnek. Információkkal, felkészítéssel, majd szüléskíséréssel. Meghallgatok, bátorítok, elfogadok. Hiszek az élethosszig tartó tanulásban. Hiszem, hogy a császár utáni szülés lehetősége mindenkinek jár. Mottóm: I can, I will, end of story.