Miért remegünk császármetszés alatt és után?

Császár után

Szerző: Oreskó Renáta Szakértő: Veisenberger Eleonóra, perinatális szaktanácsadó, biológus, dúla, TRE Provider

A baba születése után sok édesanya kontrollálhatatlan remegésről vagy reszketésről számol be, függetlenül attól, hogy hüvelyi úton- vagy császármetszéssel hozta világra a gyermekét, bár utóbbi esetében ez gyakrabban fordul elő. Ijesztő lehet, ha nem számítottál rá, és méginkább az, ha senki sincs melletted, aki megnyugtasson, hogy ez teljesen természetes.

Miért is remegünk szülés után?

A remegés tulajdonképpen a szervezet fiziológiai válasza, annak érdekében, hogy a vérzés elálljon. Ez különösen fontos, mivel a méhlepény leválása után - bármilyen úton is szültünk - egy kb. lapostányér méretű seb marad a méh belsejében (a gyermekágyi vérzésről császár után korábbi cikkünk itt található). A seb továbbra is vérzik, kivéve, ha a méh képes összehúzódni, és így „elállítani” a vérzést. 

Azonban nem a remegés okozza az összehúzódást, hanem az oxitocin hormon felszabadulása, így ezáltal a méh saját maga gondoskodik arról, hogy a vérzés elálljon. A remegés csupán „mellékterméke” ennek az oxitocin-áradatnak és a vajúdás végén felszabaduló katekolamin hormonok egyidejű felszabadulásának.

De mi az a katekolamin hormon?

A katekolamin hormon tulajdonképpen stresszhormon, alapvető szerepet játszik a szervezet stresszre adott válaszában. Felszabadulása fokozódik, ha fizikai- vagy érzelmi megrázkódtatást tapasztalunk.

Az aktív szakasz végén ugrik meg igazán a szintje, amikor a méhszáj tágulása általában már 8-10 cm. Ez a stresszhormon-termelés igen fontos a baba számára, hiszen segíti az átmenetét addigi környezetből a teljesen újba.

A babának ugyanis hirtelen egyedül kell lélegeznie, szabályoznia kell a hőmérsékletét, a vércukorszintjét, és még sok minden mást, mindehhez rövid idő alatt kell alkalmazkodnia. A születéskor adrenalinhoz kell jussanak, hogy ezt az átmenetet megvalósítsák. 

Lehet az EDA-tól is? 

Egyesek az epidurális érzéstelenítés hatásának tudják be a szülés után jelentkező remegést, de bármi is okozza, a legfontosabb, hogy

ne próbáljuk meg erővel leállítani a remegést, különösen császár után.

Arra kell törekedni, hogy lazítsunk, már amennyire ez vacogó fogakkal lehetséges. 

A műtőben és utána tapasztalt remegéshez hozzájárulhat persze a műtő hidege (hővesztés), a vérveszteség is.

A kórházban általában kapnak a kismamák plusz takarókat, hogy beburkolózhassanak, biztonságban érezhessék magukat. 

Jó tudni! A remegés egyébként a vajúdás minden fázisában megjelenhet, nem csak a kitolás előtt vagy a szülés után jelentkezik, bár tény, hogy akkor gyakoribb. Igaz ez a vajúdás nélküli császármetszések esetében is, a műtét után vagy már aközben is. 


A szülés folyamata fizikailag és érzelmileg is kimerítő. Attól függően, hogy miképp élték meg a vajúdást és hogyan érezték magukat eközben, a szülésnek ez a szakasza meglehetősen elsöprő erővel hat az édesanyákra, testi-lelki extázist okozva. A vajúdó nők zavartnak, szorongónak is érezhetik magukat, gyakran kételkednek abban, hogy képesek-e világra hozni a babát. Ha bizonytalanságot éltek meg vagy nem kaptak kellő érzelmi támogatást vajúdásuk során, ez a szakasz rémisztő lehet a kismamák számára.

Elengedés = Remegés

Az aktív szakasz végén, a kitolást közvetlenül megelőzően (ezt a szakaszt nevezik átmenetnek, átváltozásnak is) termelt stresszhormonok remegés formájában is felszabadulnak a testből, így vezeti le a szervezet, lehetővé téve az oxitocin beáramlását, a méh összehúzódásának érdekében. 

Tehát a remegés teljesen normális, nem kellemes, de elmúlik, és ritka, hogy a szülés után egy óránál tovább tartson.

TRE® szemlélet felől közelítve: A remegés egy teljesen természetes folyamat, amellyel a test önregenerációt végez. Vajúdás alatt csillapítja a fájdalmat, a tudatosabbá teszi a testérzetet, segíti az ellazulást és a medence megnyílását. A szülés utáni remegés pedig előbb szűnik meg, ha oxitocinnövelő impulzus éri az anyát. Ha mellkasán van a baba (és nem viszik el azzal, hogy nem tudja fogni), ott van mellette az apa, vagy egy támogató, aki segíti. Óvatos masszázs a lábaknak, vállnak, a partner általi ölelés, dicsérés és csókok mind segítenek abban, hogy amíg a remegés még tart, ne legyen olyan zavaró, és az elmúlását is segítik. Érdemes a témában megnézni az alábbi angol nyelvű videót.

Készülj, informálódj szülés előtt hiteles forrásból!

császármetszés - B tervként - jó, ha szerepel a várandós édesanya felkészülése során, ha pedig biztosan császárral szül, még fontosabb információs bázis. Ehhez nyújt segítséget az ingyenes Császárvonal mobilalkalmazás , mely A-Z-ig minden fontos információt tartalmaz a császármetszés előtti, a kórházi és a regenerációs időszakról is, szakértőkkel, közérthető stílusban. A csaszarvonal.hu előfizethető videótára emellett a nagy hasi műtét utáni időszakot könnyíti meg (pl. sebkímélő mozdulatok bemutatása) megmutatja a hegkezelés alaplépéseit, és a mindennapi mozgásokhoz, illetve a sporthoz való visszatérés lépcsőfokait járja végig az anyával. Az applikációt itt éred el: CsászárvonalApp iOS-reCsászárvonalApp Androidra

Gyere Magyarország legnagyobb, császárral szült anyáknak létrehozott, szakértői csoportjába is, ide kattintva!