Így tudod császármetszés után mihamarabb ellátni babádat

Ajánlók

Szerző: Óvári Enikő Szakértő: Rákosi

Császármetszés után az egyik legnagyobb kihívás a sebkímélő felállás, felülés, majd a sétálás. Egy nagy hasi műtét után saját magad önálló ellátása is időbe telik, amire ilyenkor nem sok idő jut, hiszen ott van újszülött kisbabád, aki csak rád számíthat. Ezért fontos a mielőbbi felépülés - ehhez nyújtunk most segítséget.

Sok folyadék

Császármetszés után a mobilizálásig 6-8 óra telik el. Ezalatt az idő alatt már figyelni kell a sok folyadék, víz bevitelére. Ehhez jól fog jönni egy szívószál vagy sportkulacs, mert a fejedet még nem emelheted meg (bár előző cikkünkben írtunk arról, hogy már a fej mozgatása és a kialakuló fejfájás között sem olyan egyértelmű az összefüggés).

Felkelés fekvő helyzetből

Császármetszés után, ha tehetnéd, jó darabig nem éreznél késztetést a mozgásra, felkelésre, felállásra, mert minden mozdulat fájdalommal jár. A fekvés azonban nem opció, a kisbaba (kisbabák) ellátása érdekében mihamarabb mobilizálni kell magadat. Ez egyébként a saját érdeked is, hiszen a mozgás segíti a gyógyulást - hívja fel a figyelmet Rákósi Dóra. A felállás is minden alkalommal fájdalmas lehet, de fontos, hogy a sebkímélet jegyében ne szemből próbáld meg, hanem oldalfekvésből. Ebben nemcsak a kéztámasz, de egy kötél is jó segítség lehet, ha más nincs a kórházban, akkor a köntösöd megkötőjét használhatod erre a célra. Az alábbiakban az összes alap, hétköznapi mozgás sebkímélő verzióját bemutatjuk – ezekhez szemléltető videókat is ajánlunk figyelmedbe a Császárvonal applikáció videótárában, melyekkel a műtét előtt ismerkedve felkészülhetsz a műtét napjára előre.

Felállás ülésből

Ha már oldalfekvésből ülőhelyzetbe kerültél, két kezeddel tudsz segíteni innen felállni. Fontos, hogy ne has, hanem comb- és fenékizomból próbáld meg kinyomni magad, miközben a bevett levegőt kifújod, kímélheted a hasad, mert így kevésbé feszülhet. Ha a bevett levegő kifújása még nem megy párhuzamosan, akkor se tartsd bent.


A cikk folytatását keresd az Intima.hu-n "Császármetszés után a kórházban – így tudod mihamarabb ellátni babádat" címmel.

Ha kérdésed van, gyere zárt csoportunkba is, s töltsd le a  Császárvonal ingyenes mobilalkalmazását, melyet császárral szülő édesanyáknak fejlesztettünk, s benne az egész műtétről, az előkészítésről, a beavatkozás menetéről, az utána következő napokról, sőt a gyermekágyról, a regenerációról is kimerítően olvashatsz, videókat is találsz, többe között a sebkímélő mozgásokról!

Óvári Enikő

Újságíró, közgazdász, VBAC anya, szülésfelkészítő dúla, A VBAC-titok című könyv szerzője vagyok. Célom, hogy segítsek mindazoknak, akik császármetszés után hüvelyi szülésre készülnek. Információkkal, felkészítéssel, majd szüléskíséréssel. Meghallgatok, bátorítok, elfogadok. Hiszek az élethosszig tartó tanulásban. Hiszem, hogy a császár utáni szülés lehetősége mindenkinek jár. Mottóm: I can, I will, end of story.