A császáros heg: ha kívülről szép, bent is minden rendben van?

Császár után

Szerző: Kiss Verus Szakértő: Kelemen-Csabai Renáta, gyógytornász, manuálterapeuta, dr. Sipos Andrea, szülész-nőgyógyász, ultrahang specialista

Gyakran kérdezik az édesanyák a Császárvonal zárt, facebookos csoportjában, hogy egy kívülről szép heg azt is jelenti-e egyben, hogy a belső heg is rendben van. Gyakori kérdések rovatunk újabb, velős összefoglaló válasza, szakértő segítségével.

Császármetszés: rutinműtét, de nagy hasi műtét

Ahhoz, hogy megértsük, miért nem lehet egyértelmű választ adni a címben feltett kérdésre, érdemes tisztába kerülnünk azzal, miképp is zajlik egy császármetszés, majd a gyógyulás. Ezt dr. Sipos Andrea szülész-nőgyógyász, ultrahang specialista foglalta nekünk össze.

"A bőrt és a bőr alatti zsírszövet szikével való megnyitása után következik egy vastag, kötőszövetes réteg, a fascia, vagyis izompólya átvágása, majd az alatta elhelyezkedő hasizmok tompa szétválasztása. Ezután a fali peritoneum, magyarul a hashártya nyitása következik. Ez egy  ún. savóshártya, ami a hasüreget béleli. A következő réteg szintén peritoneum, melyet a húgyhólyag és a méhtest közötti mobilis áthajlási redőben nyitunk meg, majd a hólyagot tompán letolva eljutunk a méhizomzathoz, melynek megnyitása után már csak a magztaburok választja el a babát a külvilágtól. A baba kiemelése után a köldökzsinór elszorítása, átvágása, majd a méhlepény eltávolítása következik. A műtét során az operáló orvos ellenőrzi, hogy valóba kiürült-e a méh ürege, majd a hasfal réteges zárása következik, melynek során a peritoneumot általában nem varrják össze, hiszen ez a vékony, hártyaszerű réteg önmagától is könnyen záródik, de ez természetesen függ az intézményi protokolltól és az operatőr egyéni döntésétől." (ez legyen előtted, amikor olvasol arról, miért fontos a hegmasszázs, miért és miképp tudod segíteni a heggyógyulást, hogy ezek a rétegek jól és szépen rendeződjenek a gyógyulás során - szakértőnk itt nyilatkozott erről - a szerk.)

A sebgyógyulás fázisai császármetszés után

Több fázisa van. Az első a vasculáris/zellurális fázis: 0-5 napig tart, bőrpír, duzzanat, melegség, érzékenység jellemezheti. A defektust véralvadék tölti ki, a sebet egy gélszerű réteg fedi be, megvédve a kiszáradástól és fertőződéstől. Fibrinképződés kezdődik, mely a seb vázát képezi.

A második szakasz az ún. proliferációs szak, a műtétet követő 5-21. napig beszélhetünk erről. E szakaszban a fibroblast és a granulátiós szövet jelenik meg. A kollagén- és elasztinrostok közötti fibroblastsejtek már a seb rugalmas vázát alkotják. Ez védelmet nyújt a fertőzés ellen, és kellő alapot jelent a hámosodás számára. Jól adagolt, fiziológiás terheléstől szintetizálódik az új, rugalmas szövet.

A harmadik szakasz a konszolidációs szakasz, a 21. naptól a 60. napig tart, az új szövet vastagodik, erősödik, de rugalmassága is fokozódik.

A negyedik, átépülési fázis 60-360 napig tart, erős kollagénszintézis jellemzi.


Mi csak a külső heget látjuk

A fentiekből viszont világossá válik, hogy ez csak a felszín, valójában csak a jéghegy csúcsa.

Ha jól is gyógyul a látható heg (esztétikailag szép, vékony), attól lehetnek még gyógyulási problémák beljebb, a hasüregben, ami szemmel nem látható. Ezek leggyakrabban összenövések, amelyek lehet, hogy semmilyen tünetet nem adnak. Ultrahanggal vagy más képalkotó eljárással ezek nem láthatók, még akkor sem, ha fájdalmat okoznak, csupán a belső szervek egymáshoz képesti/megváltozott mozgása detektálható.

Az összenövések okozta fájdalom sokféle lehet, amit nem is biztos, hogy összefüggésbe hozunk a heggel. Ezek lehetnek akár

  • a császáros heg körüli fájdalmak,
  • akár emésztő-szervrendszeri panaszok,
  • akár húgyúti fájdalmak,
  • szexuális problémák, de akár
  • mozgásszervi problémákhoz is vezethetnek (derék, csípő, sarok, váll stb.).

Erről korábban részletesen itt írtunk. És álljon itt a hegekkel összefüggő panaszokról forgatott videónk is, melyben Rákosi Dóra gyógytornásszal beszélgetünk.

Ilyen probléma esetén érdemes a nőgyógyászt felkeresni, és összenövés diagnosztizálása esetén (ultrahanggal az látható, hogy miképp mozdulnak/nem mozdulnak el egymáson a rétegek, szervek) viscerális terápiában jártas gyógytornászhoz/ manuálterapeutához/ manuális technikákban jártas szakemberhez fordulni (ilyen szakembert tudunk ajánlani, a hello@csaszarvonal.hu címre küldött levélre válaszolva), hiszen a sebészi úton történő összenövés-oldáson túl van egy kevéssé ismert, nem invazív módszer is erre. Utóbbi nem ugyanaz, mint a sebész általi metszés, műtét, a manuális kezelések által viszont javul az érintett terület vérkeringése, tünetmentességet hozhat, a szervek egymáshoz való viszonya tud javulni.

Az összenövések okozta panaszok többtényezősek, az összenövés kezelése is többrétegű: ha saját lehetőségeidet kihasználod, mérlegelsz, ezért mit tudsz tenni testi, lelki, pszichés szinten, akkor jól leszel, lehetsz!

Vizualizációk segítségével is segítheted testedben a heg okozta feszességeket, feszültségeket, összenövéseket oldani. Csukott szemmel képzelj el az érintett területen például egy apró virágot, bimbót, ami szép lassan nő, nyitogatja szirmait, tágul. Ez a virág segít mozgásával, növekedésével oldani a feszességeket benned! Hívd elő gyakran a képet, amikor csak eszedbe jut.

Mi történik, ha szakembert keresel fel hegeddel?

Az NLC.hu készített a Császárvonal alapítóiról egy videót, melyben a manuális technikákról, hegkezelésről beszélünk.

Segítség a Császárvonal Videótárából érkezik!


  • Az első három hónap

Császárvonal Videótára már szülés után segíthet megelőzni az összenövéseket, elősegíteni a minél szövődménymentesebb gyógyulást, regenerációs programjával, tornáival és alap regeneráló programjával, melyet célszerű a műtét utáni hetekben a sebek leesése után elkezdeni és onnantól rendszeresen végezni. A hegmasszázs, a 3D légzés, a hozzá tartozó, rövid, keringésjavító torna is megtalálható a Császárvonal előfizethető, alap videótárában, ide kattintva! Nézd meg a rövid videót arról, mit ad ez a programunk!


  • Ha letelt a 3 hónap

Ha már 12 hétnél régebben szültél, a haladó has- és hegkezelés csomagot ajánljuk, erről itt tudhatsz meg többet! És erről is megnézheted ajánlónkat alább:

És ha 3 hónap eltelt szülésed után, kapcsolódj be Lendület-programsorozatunkba, ahol időről időre indulnak együtt haladós csoportok, az online torna mellett számtalan hegkezelési módszert, trükköt, tippet tanítunk a részvevőknek!

Köszönjük Kelemen-Csabai Renáta manuálterapeuta, gyógytornász segítségét, amit a cikk elkészültéhez nyújtott.