Ilyen a gyengéd császár: szüléstörténet gazdagon illusztrálva

Szüléstörténetek

Szerző: Óvári Enikő

Késleltetett köldökzsinór-elvágás, azonnali bőrkontakt, minimális szeparáció – számos előnye van a babára és az anyára nézve a gyengéd császármetszésnek. Emellett gyógyírt adhat korábbi hasi szüléses traumákra. Ilyen történet Moncsa története is, akinek a harmadik császáránál Varga-Szabó Barbara csecsemő-és gyermekápoló nyújtott segítséget annak érdekében, hogy a picit ne szeparálják születése után. A Hegmesék kötet egyik történetét most más infómorzsákkal, s még több képpel hozzuk el nektek.

Moncsának a természetes szülésre való lehetőségét első és második – indokolatlannak vélt – császármetszésével vették el. Két előzetes hasi szüléssel hiába keresgélt kitartóan, az országban senki nem vállalta el a VBA2C kísérését, vagyis hogy a harmadik gyermekének hüvelyi úton adhasson életet előzetes császármetszések után.

Moncsa történetét más aspektusból keresd a Hegmesék könyvben!

Így jutott arra az elhatározásra, hogyha már csakis császármetszéssel születhet gyermeke, kihozza belőle a maximumot. A gyengéd császár során kisfiát egyből megkapta, és közel 10 órát folyamatosan együtt voltak bőrkontaktban. A bent töltött napok alatt sem szeretett volna egy percet sem távol tölteni a babájától, amiért a kórházban dolgozók bár furcsán néztek rá, de elfogadták kérését. Az előző császárokhoz képest a gyengéd császárt megélni egy gyógyító folyamat volt, óriási a két császármetszés között a különbség - számol be róla Moncsa. 

Azon túl, hogy az anyának lelkileg gyógyírt nyújthat a hasi szülésnek ez az újabb formája, a babára nézve is számos előnye van.

"Kezdve azzal, hogy a kisbabát nem kirángatják az anya pocakjából, hanem megfelelő hely biztosításával ő is tud dolgozni, kijönni a pocakból, akár az utolsó forgásokat is (amiket hüvelyi szülésnél elvégezne) meg tudja csinálni. Mivel ő is dolgozik, érzékeli a változást"

– mondja Barbara, a Dana Stúdió és Szülőklub vezetője, aki 15 éve dolgozik csecsemő- és gyermekápolóként. Kiemelte, hogy gyengéd császár során nem vágják el azonnal a köldökzsinórt, hanem még mintegy 40-60 másodpercig hagyják pulzálni, ettől a fertőzés kockázata nem lesz nagyobb, viszont a kisbaba vasraktárainak feltöltésében fontos szerepet tud játszani. Emellett van még ideje adaptálódni, alkalmazkodni a külvilághoz úgy, hogy közben az édesanya szervezete ellátja. Ha pedig van olyan dolog, amire a szervezetének nincsen szüksége, az a zsinóron keresztül visszaáramlik a placentába. 

Hegmesék videósorozatunkban a perinatális szaktanácsadóval beszélgettünk a témáról

„Boldogság-teljesség-megcsináltam”

...ezzel a három szóval írja le harmadik császármetszéses szülését Moncsa, aki ha az időt vissza tudná forgatni, akkor az első babájával otthon szülne, a lehetőségekhez mérten békében és háborítatlanul. „Ha ez mégsem jönne össze, jobban belemerülnék a témába és nem engedném magam megcsászározni, hacsak nincsen életveszély” – mondja Moncsa, aki egyébként felnőtt szakápolói végzettséggel rendelkezik. Ha mégis csak így lehetne, csakis gyengéd császármetszést választana, ahol nem szeparálják a kisbabáját. Ebben Barbara nagy segítségére volt a harmadik szülésnél, egy rugalmas karikás kendővel rögzítették Moncsa mellkasára kisfiát, így biztonságba együtt lehetett a babájával folyamatos bőrkontaktusban, megkönnyítve ezzel a pihenést, szoptatás és egy kis élet kezdetét az ismeretlenbe, de mégis érzékenyen figyelve a baba jelzéseire.

Az édesanya a műtőben, jól lát mindent, így szerette volna

„A baba azáltal, hogy nem szeparálják, s egyből az édesanyára tudjuk tenni, biztonságban érzi magát, megnyugszik, jobban tud adaptálódni a külvilághoz, megkönnyíti az emésztőrendszer érését is, s ha még cicire is tud csatlakozni, akkor egyből előtejhez juthat, amire a bélrendszernek is nagy szüksége van” – mondja Barbara, aki a gyengéd császármetszés fogalmával egyébként először 3 évvel ezelőtt ismerkedett meg, s az akkori munkahelyén a kialakításában aktívan részt vett. Hozzátette, hogy a műtőben ilyenkor csökkentik a fényviszonyokat, a zajokat is igyekeznek kizárni. Ezáltal az anya is nyugodtabb, magabiztosabb, relaxáltabb állapotban lesz, ami segíti a tejtermelést.

Készülj fel tudatosan a műtétre!
Mindent a császármetszésről A-Z-ig, magyar fejlesztésű mobilapplikáció, hogy magabiztosan készülj a szülésre! Ismerd meg ide kattintva a Császárvonal applikációt! Ismerkedj a Császárvonal egyedülálló Videótárával is már szülés előtt a csaszarvonal.hu/videotar oldalon, hogy már a kórházi napok könnyebbek legyenek, majd minél zavartalanabb a felépülés!


Ha a műtőben biztosítani tudjuk a korai mellre tételt, abból mindenki “profitálhat”, hisz a szoptatásnak méhösszehúzó, vérzéscsillapító hatása is van. Tehát kevesebb gyógyszert kell az édesanyának adni, ami megint csak előnyös a későbbi tejtermelésre is. 

Már a műtőben az anya mellkasára kerülhetett a pici.

Ezzel szemben egy elektív császárnál a babát elviszik, s jó esetben az apukája kapja meg bőrkontaktra. Ilyenkor az anya izgatottabb, s rosszul is lehet a műtőben, ami miatt gyógyszereket kaphat és esetleg bódult állapotba is kerülhet, s kikerülve a műtőből sem tud a babájára koncentrálni egyből.

Ezek után, amíg az anyát nem mobilizálják, 6-8 órán keresztül a kisbaba a csecsemőosztályon van, külön az édesanyától, ami az első órákban mindkettőjüknek óriási űrt és hiányt jelent, ami bepótolhatatlan.

A családi egység a műtét után.

Moncsáéknál ez az egység nem szakadt meg, mert Moncsa és Barbi is ragaszkodtak a zéró szeparációhoz. Joggal merül fel bennünk a kérdés hogy mi lehet más, hiszen ebben az időben jó esetben pihen a baba és az anya is.


Az eredmény magáért beszél, a kórházban a csodájára jártak, hogyan lehet egy császáros baba ennyire nyugodt és kiegyensúlyozott. Az édesanya érzékenyen figyelte, testközelből a babája korai jelzéseit és azonnal reagált, így a kicsi mellre kerülhetett, érezte az anyukája illatát, hallotta a szívverését, a hangját és óriási jelentősége van az érintésnek. Másfél év telt el és továbbra is arról számol be, hogy egy kiegyensúlyozott, szoptatott, nagyon vidám kisfiú lett a babából, tele bizalommal, érdeklődéssel és bátorsággal.

Az újszülött a történet csodásan támogató csecsemősével, Barbarával.

Bizonyos helyeken – főleg külföldön – ha már mindenképpen császárra készülnek, akkor adnak fájáskeltőt is, ami előnyös a baba adaptációjára nézve, hiszen a vajúdás által érzi, hogy elindult egy változás. „Örülnék neki, ha ez itthon is egyre inkább elterjedne” – mondja Barbara, aki szerint akkor beszélhetünk valódi gyengéd császármetszésről, ha nem szakítjuk meg a baba-mama egységet egészen az anya mobilizálásáig. Ehhez még fejlődnie kell a hazai ellátásnak.


A Hegmesék könyv itt rendelhető.


(Képek: családi archívum - az édesanya és az édesapa hozzájárulásával kerülhettek a cikkbe, köszönjük.)

Óvári Enikő

Újságíró, közgazdász, VBAC anya, szülésfelkészítő dúla, A VBAC-titok című könyv szerzője vagyok. Célom, hogy segítsek mindazoknak, akik császármetszés után hüvelyi szülésre készülnek. Információkkal, felkészítéssel, majd szüléskíséréssel. Meghallgatok, bátorítok, elfogadok. Hiszek az élethosszig tartó tanulásban. Hiszem, hogy a császár utáni szülés lehetősége mindenkinek jár. Mottóm: I can, I will, end of story.