Tarolt #acsászárvalódiarca kihívásunk

Blog

Az ismert fitneszguru sorozatos nyilatkozatai között megszólíttattak a szülés után hazatérő (császáros) édesanyák, s Norbi nyilatkozata felrázta a közvéleményt, egyemberként hördültek fel az édesanyák. Fontosnak tartottuk foglalkozni azon melegében a témával, hiszen az olyasmi kijelentések, melyek ezúttal elhangzottak, rendkívül rombolóan hathatnak a várandós és a frissen szült édesanyákra és családjukra. Éppen ezért kihívást és hashtagkampányt indítottunk #acsászárvalódiarca munkacímen - óriási sikerrel.

Minden egy közösségi médiás bejegyzéssel kezdődött, amit a Császárvonal projekt egyik alapítója, Kiss Verus tett ki a Facebook oldalunkra, melyben vállalta harmadik császára utáni arcát, érzéseit, és kicsit kiigazította a traumákkal és egyéb, posztpartum tudnivalókkal kapcsolatban a korábban elhangzott nyilatkozatot.

"A hasam hetekig a terhesnadrágokba fért csak bele"

Az összefogást elindító Császárvonal-poszt szövege így hangzott: 'Ha egy nő egészséges, fitt és jól érzi magát, akkor jó eséllyel a szülés, gyermekvárás nem egy traumatikus helyzet. Kell hozzá persze, szerencse is, hogy ne legyenek például komplikációk. Nagyon jó érzés, ha a feleségem a szülészetről kilépve, frissen mosott hajjal, szépen kisminkelve, magassarkúban ott vár engem. Annyira boldog voltam, hogy ennyire szép' - mondja S. Norbi fitneszguru császárral szült hitveséről, miközben fogalma sincs arról, hogy pl. egy szülészeti trauma nem a fittségtől, csinosságtól , az anyát körbevevő stáb (sminkes, fodrász, sztájliszt) lététől/nem lététől függ.

Előkerestem a harmadik császárom utáni fizimiskám nektek. Nos, no smink, no filter, és az utolsó gondom az volt, hogy hajat mossak, inkább egy hullámcsattal elcsatoltam a vajúdás alatt igencsak megviselt frizurámat. A szemem karikás, mert addigra huszonsok órája nem aludtam. És magassarkúba sem préseltem hazafelé menet az elefántlábaim. A hasam hetekig a terhesnadrágokba fért csak bele, pedig alig 5 kiló maradt utána rajtam, hogy hazajöttem. Hozzáteszem, a házasságok és a felek elhidegülése sokszor inkább amiatt következik be, mert a szülőszobán történteket az anyák erőszaknak élik meg, ami igen erős hatással lesz életük további részére, különösen, ha erről senkivel nem tudnak beszélni, mert megkapják, hogy inkább örüljenek a gyermeküknek, ne keseregjenek a kórházban megélteken. (Verus)"

A poszt kapcsán elkezdtek özönleni a kommentek hozzánk (Facebook oldalunkon és Insta-profilunkon, illetve zárt csoportunkban is), visszajelzések, melyek arról tanúskodtak, a szülés utáni mindennapok nyomokban sem hasonlítanak az ismert sportember által leírtakra és elvártra.

A kampányhoz csatlakozók gondolatai I. "Végre egy értelmes kihívás. Hát én sem talpig sminkben, körömcipőben, miniszoknyában és chanel parfümtől illatozva vártam a zárójelentést. 33.hétre sürgősségi császárral, műtét utáni naptól kezdve 2 hétig folyamatosan 3 óránként fel a koraszülöttosztályra, aztán vissza friss császársebbel. De a világon a legjobb dolog még azzal a plusz 15 kilóval 19 hónap után is." (lomaay, Instagram)

Ekkor indítottunk egy kihívást ( ez volt az ominózus poszt ), s hirtelen felrobbantunk a közösségi médiában, megszámlálhatatlanul sok poszt született, rengeteg édesanya csatlakozott hozzánk egy-egy őszinte kórházi, kórházból való hazatérős fotóval, beszámolóval.


 A kampányhoz csatlakozók gondolatai II.  "Tisztán emlékszem a pillanatra, amikor meghallottam kisfiunk hangját és először megmutatták. Gyönyörű volt. Meghatódtam. Amíg "összepakoltak" csak rá gondoltam, addig az apukája mellkasán pihenhetett. Aztán gyorsan az őrzőbe toltak. Erről csak az maradt meg amikor a dúlánk  @gerene.gal.gabriella mondta hogy teljesen átlényegültem. Olyan megnyugtató volt ahogy mondta, tudtam, hogy minden rendben van/lesz. A meghitt pillanatok megteremtésében is segítségünkre volt. Nem volt más a kórteremben, a lámpák sem világítottak és több mint 2 órát lehetünk így. A placenta vászonlenyomatról nem is beszélve." (zsyzsyk, Instagram)

Gyorsan lett egy nagyobb médiamegjelenésünk is

A kampányunkra a WMN is felkapta a fejét, ebből született egy beszélgetős cikk is, amely az egyik legolvasottabb lett náluk is a héten. A cikk itt olvasható "A legtöbb nő császár után nem tűsarkúban parádézik, hanem dagadt bokával csoszog - beszélgetés Tóth Gabival és Kiss Verussal, a Császárvonal projekt ötletgazdájával" címmel. 

A kampányhoz csatlakozók gondolatai III. "2 év, 2 gyerek, 2 ország, 3 műtét... Az első császár után 8 órával újabb műtét, mert belül hematoma lett, felszakadt varrat.. Az már rendes altatásban volt, mire a család beért a kórházba, már újra a műtőben voltam. Úgyhogy élő példája voltam a komplikációknak. A második császár 2 órán át tartott, mire az első két műtét hegeit rendbe tudtak tenni... Mikor először el tudtam vánszorogni egy tükör elé, a vérveszteségtől hófehér arcom inkább nem nézegettem..." (agnyis, Instagram)

Nem tudtunk nem megszólalni

Itt is fontosnak tartjuk hangsúlyozni, miért is szólaltunk fel: egy újdonsült édesanyának elsődleges gondolata és kihívása szülés után a babájára való hangolódás, a vele való összeszokás, egymás megismerése, nem az, hogy teste a kórházból kilépve vágykeltő legyen. De legalábbis ezer százalék, hogy nem a gyermekágy alatt, mint ahogy ez a csodás kifejezés el is árulja, miről is szól legalább hat hét. Ilyenkor a család is újrarendeződik, alakul - újjá, mire mindenki megleli a szerepét benne, ideális esetben frusztrációk, előre felállított elvárások nélkül, szeretetben, rugalmasan. A szülés után pedig egy év a testi regeneráció is, nem elvárható, hogy pikkpakk minden a régi legyen, a császármetszés egy nagyon komoly hasi műtét, még akkor is, ha rutinnak számít, ettől még a testnek komoly munka mindent újra összehangolni a nagy bolygatás, vágás után.

Még hosszan taglalhatnánk, de úgyis tudjátok a lényeget, ti is érzitek, így zárszóul csak köszönjük, hogy ilyen sokan csatlakoztatok és meséltetek a császár valódi arcáról, nektek is köszönhető, hogy sikerült ekkorát szólnia a kampánynak! (Instán highlightba is rendeztünk párat ezekből, hogy utóbb is visszakövethető legyen, a felhívásunk alá bekommenteltük a fb-os posztokat, a "Hoztam e világra projekt pedig számtalan rövid videóval csatlakozott hozzánk, azokat pedig itt tudjátok megnézni)